MotoRazr maxx V6: bleskové véčko (test)

Nejnovější Razr je jedním z prvních telefonů s podporou HSDPA. Kromě toho nabízí i velmi dobrou výbavu a kvalitní materiály.

Organizace času bez textových poznámek

Organizaci času vévodí kalendář, do kterého kromě klasických událostí můžete vkládat i úkoly. Všechny zadané události nebo úkoly je možné zobrazit společně. Událostem nastavíte opakování i připomenutí s libovolným předstihem. U úkolů je k dispozici nastavení priority i možnost úkol odškrtnout. Kalendář nabízí měsíční, týdenní a denní zobrazení.

IMG_1591.jpg IMG_1592.jpg IMG_1593.jpg IMG_1594.jpg
Měsíční, týdenní a denní pohled na kalendář • detail události

V novém Razru najdete pět budíků, díky možnosti přidání popisu fungují i jako „připomínkovač“. Budit budou jakoukoliv melodií a to i při vypnutém telefonu. Budík je opakovaný, neumožňuje ale nastavit, v kterých dnech v týdnu má zvonit. Dále telefon nabízí kalkulačku s převodníkem měn a diktafon, jehož délka záznamů je omezena jen volnou pamětí. Škoda, že chybějí klasické textové poznámky. Ty může nahradit Java aplikace od Motoroly, která ovšem poznámky ukládá na server. V telefonu jsou pak dále aplikace Motosource pro nápovědu při práci s telefonem a pro rychlé nastavení datových přenosů, wapu, MMS a pro zálohování telefonních čísel a textových zpráv na server.

IMG_1596.jpg IMG_1595.jpg IMG_1597.jpg
Editace události • na výběr je velké množství typů • výpis úkolů

IMG_1600.jpg IMG_1599.jpg IMG_1598.jpg IMG_1601.jpg
Nabídka organizačních funkcí • budíků lze zadat více • kalkulačka

Zábava: konečně jen jeden přehrávač

Starší telefony od Motoroly měly zpravidla dva hudební přehrávače, z nichž ani jeden nebyl příliš kvalitní. U Motoroly Razr maxx V6 je to ale již jinak. Hudební přehrávač je jen jeden. Umí hrát na pozadí a poradí si s formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA a WAV. Hudební soubory si nejdříve naindexuje, aby s nimi poté mohl rychleji pracovat. Pro rozpoznávání názvů využívá ID3 tagy. Skladby si můžete nechat třídit podle interpreta, alba, žánru a skladatele nebo si vytvořit vlastní playlist. Placenou hudbu si můžete do telefonu stahovat také pomocí standardu DRM. V úpravách zvuku najdete zvýraznění basů i prostoru, automatické opakování i náhodný výběr je samozřejmostí. Při zavřeném telefonu se přehrávač ovládá pomocí senzorových kláves pod vnějším displejem. Jeho nabídka se pak zobrazí na vnějším displeji.

IMG_1606.jpg IMG_1607.jpg IMG_1608.jpg IMG_1609.jpg
Hlavní obrazovka hudebního přehrávače • jeho nabídka a nastavení • pohotovostní displej při přehrávání hudby

Hudba se nejlépe poslouchá v bezdrátových Bluetooth sluchátkách. Telefon totiž podporuje Bluetooth profil A2DP. K Razru si tak můžete koupit například bezdrátová sluchátka Motorola DJ S805, přes které je poslech opravdu kvalitní. Klasická drátová sluchátka, která jsou součástí základního balení, jsem bohužel neměl k dispozici. Kvalitou produkce vás ale nezklame ani hlasitý reproduktor. FM rádio v telefonu chybí.

IMG_1605.jpg IMG_1604.jpg IMG_1573.jpg IMG_1571.jpg
Hudební knihovna • přehrávač videa

Mezi zábavu samozřejmě patří také videopřehrávač a Java hry. Videopřehrávač umí přehrávat záznamy přes celý displej i je přetáčet. Rozumí si s formáty 3GP a MP4. Java hry byly v telefonu dvě včetně oblíbeného Sudoku. Otázkou ovšem zůstává, jak tomu bude u prodejní verze. Rychlost Javy je průměrná.

IMG_1613.jpg IMG_1614.jpg IMG_1615.jpg
Nabídka Java aplikací • ukázka předinstalovaných her

Výsledky aplikací jBenchmark:

  • jBenchmark 1.0:   3931 bodů
  • jBenchmark 2.0:     444 bodů

Data přímo posviští

Razr maxx je jedním z prvních telefonů, které podporují nástavbu sítí třetí generace HSDPA. Díky ní můžete data přijímat i odesílat teoretickou rychlostí až 3,6 Mb/s (kategorie 5/6), což je rychlost srovnatelná s ADSL. U nás ale tuto technologii naplno nevyužijete. Operátor O2 má ve své síti maximální rychlost HSDPA sníženu na 1,8 Mb/s. V praxi se tak budete pohybovat okolo jednoho megabitu za sekundu, což je i tak na mobilní připojení velmi dobrý výsledek. Tam kde není síť třetí generace dostupná, je připraveno EDGE i GPRS ve třídách 10. Pro spojení s počítačem Razr nabízí Bluetooth nebo připojení přes miniUSB konektor, při kterém můžete využít USB Mass Storage. Paměťová karta se ve vašem počítači zobrazí jako další disková jednotka. Razr se po připojení kabelem, který taktéž najdete v krabici, začne automaticky nabíjet.

IMG_1589.jpg
Wapový prohlížeč

Vestavěný prohlížeč výrobce označuje jako Operu. Má dosti široké možnosti nastavení a bez problému si poradí i s jednoduchými webovými stránkami. Velikost textu můžete měnit dle libosti. K dispozici je i vypnutí obrázků, zvuků a JavaScriptu. Stránky si lze také prohlížet přes celý displej. K telefonu byste měli dostat ještě cédéčko s programem Motorola Phone Tools, za který se většinou platí. Slouží pro synchronizaci telefonního seznamu a kalendáře s Outlookem a pro využití telefonu jako modemu.

Nejlepší současný Razr

Motorazr maxx V6 je evolučním modelem v dlouhé sérii tenkých véček od tohoto amerického výrobce. Má velmi dobrou výbavu, z které nejvíce zaujmou rychlé datové přenosy HSDPA. Pokud se vám vzhled původního Razru ještě neokoukal, bude se vám líbit i tento jeho nástupce. Díky jeho černé barvě ho ale v mnoha dámských kabelkách asi neuvidíme. Je určen spíše mužské části populace.

Nový Raz Maxx se již objevil na českém trhu za cenu okolo deseti tisíc korun. Velkou konkurencí mu jistě budou ostatní Razry s označením V3x a V3xx, které se prodávají o několik tisícovek levněji. V3x je ale již starší model, který se doprodává. Nad Razrem V3xx zase novinka vítězí atraktivnějším designem se skleněným krytem, dotykovými hudebními klávesami a vylepšeným fotoaparátem.

Plusy a mínusy

+ pevná konstrukce z kvalitních materiálů
+ rychlá data HSDPA
+ Bluetooth s profilem A2DP

- přední kryt náchylný na otisky prstů
- nelze trvale aktivovat doručenku
- budík neumí nastavit dny buzení

Témata článku: Motorola, , , Motorola Razr, Motorola Razr Maxx, Motorola Razr V3, Motorola Razr V3i, Motorola Razr V3x, Motorola Razr V3xx, Motorola Razr V6 Maxx, Blesk, Razry, Původní razr, Razer, Základní design, Nízký jas, Test, Předek, Evoluční model, Automatické opakování, Kovový plát, Motor, Tradiční problém, BLE, Neznalý uživatel,