Motorola C156 a C115: levněji už to nejde (test)

Dvojice vánočních novinek od Motoroly nabízí sice jen základní funkce, ale překvapí nečekaně nízkou cenou. Vybírat můžete mezi odolnějším sportovním modelem s barevným displejem a jednodušší základní variantou s dlouhou výdrží.

Textovky v nadstandardu

Jak jistě tušíte ani pro textové zprávy se v telefonu přidaná paměť nenašla. Opět se budete muset spokojit jen s kapacitou vaši karty SIM. Oba telefony podporují dlouhé zprávy až o 765 znacích a trochu svéhlavý slovník iTAP. Jelikož ani jeden z nich nebyl v české lokalizaci, nenabízel ani český slovník. Při psaní zprávy máte na displeji jen dva řádky, což se týká modelu C156, nebo řádky tři u modelu C115. Stejné hodnoty platí i pro čtení zpráv. Během psaní jste informováni jen o počtu znaků odpočítáním od maximální hodnoty a kolik vlastně odesíláte zpráv se dozvíte až úplně na konci před samotným odesláním. Odeslání zprávy předchází nesmyslně zdlouhavý proces čítající asi sedm kroků, kdy musíte něco potvrzovat nebo vybírat.

 
Psaní textové zprávy na obou modelech

Pokud využíváte GSM bankovnictví asi vás zamrzí, že příchozí bankovní zpráva jen slaboulince pípne a ani nerozsvítí displej. Snadno tak přehlédnete, že jste nějakou zprávu obdrželi.

Lépe vybavený model C156 nabízí oproti C115 také zprávy ve formátu EMS a SMS Chat.

Zbývající nabídka funkcí

Začněme se základním modelem C115. Kromě telefonování a textových zpráv má v repertoáru ještě budík, hry, kalkulačku, stopky a převodník měn. Budíků máte k dispozici celkem pět, přičemž žádný z nich není opakovaný. Nastavit u nich lze jen jméno a čas. Pokud budete mít vypnuté vyzvánění, neuslyšíte ani budík, což je celkem hloupé. Budík dokáže zvonit i při vypnutém telefonu a vy se následně můžete rozhodnou jakým způsobem jej ztlumíte. Buď jej pouze vypnete nebo jej vypnete a zároveň tím zapnete telefon. Ztlumit vyzvánějící budík tlačítkem s červeným telefonem nelze.


C155: Budíků můžete mít nastaveno naráz několik • nabídka doplňkových funkcí • kalkulačka

V nabídce her pro model C115 naleznete tři hry: Spring Ball (arkanoid, nehraje se kurzorovými šipkami, ale jen na numerické klávesnici), Small Bee (hrozně pomalá hra, kdy sestřelujete včely) a Chess (princip spočívá ve vzájemném kradení kostiček na šachovnici). Nic jiného telefon nenabízí.


C155: Nabídka her a ukázka jedné z nich

Model C156 je na tom podstatně lépe. Rovněž je k dispozici pět budíků, ale lze u nich nastavit kromě jména a času také melodii a její hlasitost. Vyzvánějící budík nemusíte úplně ztišit, ale jen na chvíli vypnout volbou Snooze a on se po osmi minutách opět přihlásí. Budík i po vypnutí zůstává aktivní a lze jej proto použít také následující den.


C156: nabídka doplňkových funkcí je v podstatě stejná jako u nižšího modelu

Nabídka her čítající tři tituly je odlišná než u předchozího modelu. K dispozici máte hry Magic (nic jiného než složitější tetris), Torpedo (nečekaně shazujete torpéda na ponorky a lze ji ovládat kurzorem) a Racing (ovládání auta na silnici jen v bočních směrech).

  
C156: nabídka her a ukázky

Dále telefon nabízí kalkulačku, stopky a wapový prohlížeč ve verzi 1.2.1, kterému vypomáhá GPRS třídy 8. Prohlížeč je dosti pomalý a nabízí jen tři řádky na displeji. Zajímavostí je, že umožňuje pořídit i snapshot stránky.

 
Model C156 nabízí navíc wap a chat

Hodnocení

Nabídka funkcí u obou telefonu není tak bombastická, jak jste si na našich stránkách za poslední měsíce zvykli vídat. Je to dáno tím, že jsou to v první řadě telefony pro nejméně náročné uživatele a za velmi nízkou cenu. Svůj účel plní maximálně, jedinou výtku bych měl ke zdlouhavé tvorbě textovek. Vyzdvihnout musím hlavně jejich dlouhou výdrž na baterie, která se během testování pohybovala okolo jednoho týdne. Je možné, že s českou lokalizací bude do telefonů instalován nový firmware, který bude umožňovat ukládání kontaktů i do paměti telefonu. Model C156 bych preferoval před modelem C115 a to hlavně kvůli svižnější odezvě, zajímavějšímu vzhledu, také bohatší nabídce funkcí při zanedbatelnému rozdílu v ceně. Cena modelu C156 se v zahraničí má pohybovat okolo 100 dolarů, model C115 je předběžně ohodnocen na 75 dolarů. Při hrubém přepočtu tak získáme velmi příjemné ceny do třech tisíc korun.

Plusy a minusy

+ originální design
+ cena
+ výdrž baterie (model C155)

- nejisté ovládání
- zdlouhavé psaní textových zpráv


Druhý pohled

Opět dostali prostor ke krátkému zhodnocení testovaných telefonů i kolegové z redakce.

David Polesný

V kategorii nejlevnějších telefonů se většinou hledí pouze na cenu a vše ostatní jde v podstatě stranou. Nové levné Motoroly se rovněž drží jen nezbytného funkčního základu, ale nabízejí originální, stylový design. Obzvlášť model C156 určitě hned upoutá pozornost vašeho okolí, ale ani "mladší bráška" nezůstane bez povšimnutí. Telefony by měly sloužit spíše jako módní doplněk, který jen občas využijete k zavolání. Psaní zpráv je u obou modelů trochu oříšek a chce to asi hodně cviku a trpělivosti. Přesto na mě udělaly oba modely vcelku dobrý dojem. Áčkové Siemensy se mohou začít obávat nové konkurence.


V poslední kapitole je připravena galerie obrázků, které jste mohli vidět v recenzi a mnoho dalších.

Témata článku: Motorola, , Bosh, Kruhová výseč, Motor, Sportovní model, Kulatý rámeček, Základní řada, Outdoorový model, Test, Motorol, Stejný odstín