Motorola C350: … a barva stříká na všechny strany (test)

Toužíte po mobilu s barevným displejem, ale bojíte se jeho ceny? Chcete se k internetu připojit pomocí mobilního telefonu, ale nechcete za něj moc utratit? Tak právě pro vás je určena dnešní recenze.

Nic naplat, největší čísla v prodeji mobilů reprezentují modely z nižší a střední kategorie. Mít kvalitní a silné portfólio v těchto dvou kategoriích je snem snad každého výrobce. Motorola po letech, kdy větší pozornost věnovala stylovým véčkům, se opět zaměřuje na telefony pro nejširší masy. Nová Motorola C350 je toho příkladem. Mnozí z vás mají ještě v paměti předvánoční recenzi mobilu Motorola C330. Jednalo se o zajímavou alternativu „lidového“ mobilu za slušnou cenu. Však s ní Motorola také slaví úspěchy na nejednom světovém trhu. Nyní se snaží přitáhnout pozornost k této řadě pomocí barevného displeje. Dnešní model, který prošel redakčním testem, vychází z osvědčené řady C3xx a hlavní přínosem pro uživatele bude onen barevný displej.

  
Ve skutečnosti se jedná o velmi drobný telefon.

Malá, hezká, stříbrná

Z obrázků je patrné, že nová Motorola C350 je velmi elegantní telefon. Je malá a klame tělem. Leckoho se mi totiž podařilo přesvědčit, že se jedná o luxusní model. Nechali se zmást především vkusně řešeným lemem po obou dvou stranách mobilu, který na pohled působí jako kovový (přesněji chromovaný) a ve kterém je vtisknut název společnosti Motorola. Ze stejného materiálu je i povedená kaskádovitá klávesnice a ovládací kříž kláves. Verze, kterou objevíte na pultech obchodů, bude mít vždy černou lesklou mapu okolo displeje a chromované klávesy. Zbytek z vnější skořepiny pak obstarají barevné kryty v šesti odstínech.

  
Logo Motoroly na boku telefonu působí hodnotným dojmem.

Novinka totiž jako předchozí řada přímo vyzývá k častým obměnám obou krytů. Hlavním tahákem častého převlékání jsou kryty, které se kromě barevného odstínu od sebe liší i tvarem a velikostí. Z jednoho mobilu můžete během okamžiku vyrobit nový, a to pouhou manipulací s kryty. Jejich výměna však není tak jednoduchá jako u konkurence. Například vyklopit zadní kryt chce i trochu odvahy, neboť se musíte zbavit dojmu, že se určitě musí něco zlomit. Chyba není v systému uchycení krytů, ale jejich pevnosti. Na druhou stranu, a to je důležitější, kryty na svých místech drží jako přibité a téměř nevržou.

  
Výměnný je přední i zadní kryt.

Zajímavým detailem nové Motoroly je očko pro provlečení poutka. Jedno totiž naleznete tradičně v horní části mobilu a druhé, což nebývá zvykem, zase na spodní straně. Zadní straně mobilu dominují masivní otvory nad repráčkem a vlisované kulaté logo Motoroly. Zadní velký repráček slouží k lepší reprodukci vyzvánění, přičemž normální hovor „běží“ přes repráček umístěný vpředu. Zadní kryt po svém odklopení nabídne pohled na Li-Ion baterii s kapacitou 600 mAh. Hned v úvodu podotknu, že žrout v podobě barevného displeje by si zasloužil baterii s větší kapacitou. Oproti předchozí verzi je inteligentněji vyřešeno upevnění karty SIM a její vyjmutí. Vše se nyní ovládá posuvným jezdcem.

  

Hurá, barevný displej

Displej bude jistě nejvyhledávanější vlastností nové Motoroly. Nabízí totiž uctivý počet zobrazitelných barev – více než čtyři tisíce (4 096). Plocha a ani rozlišení displeje však nepatři k největším. Jistě uznáte, že na "hřišti" o rozměrech 28 x 19 milimetrů a s rozlišením 96 x 64 pixelů toho moc "neuhrajete".  Displej taky podle očekávání nabízí komfort jen tří řádků. Barevné displej se stále potýkají s jedním neduhem. Tím je jejich čitelnost na přímém denním světle. Buďte si jisti, že se sluncem v zádech si na Motorole C350 nepřečtete zhola nic. Ovšem barva skýtá i veselejší možnosti využití. Jsou jimi pestré motivy na plochu nebo animované spořiče displeje. S výběrem obrázku do pozadí však buďte opatrní, protože nevhodně zvolený motiv může zařídit, že informace zobrazené na displeji budete jen stěží schopni vyluštit.

  

Není těch kláves zbytečně mnoho?

K ovládání mobilu slouží shluk kláves pod displejem - dvě kontextové klávesy, které mají funkci v závislosti na nabídce na displeji, čtyři tlačítka pro pohyb v menu (uprostřed speciální klávesa pro vyvolání menu) a dvě klávesy pro příjem a ukončení hovoru. Stejně jako zbytek tlačítek na numerické klávesnici jsou všechna tlačítka vyrobená z tvrdého plastu, díky kterému se vyznačují optimálním zdvihem a jistým stiskem. I když jsou tlačítka numerické klávesnice poměrně drobná, k překlepům bude docházet jen sporadicky. Mnohé začínající uživatele může změť tlačítek pod displejem vyplašit, ale na obranu musím říct, že práce s grafickým menu je logická a po chvilce se jí dostanete pod kůži.

   

Animované menu

Menu rovněž vychází z řady C3xx a vy se proto můžete těšit na animované ikonky. Dobrou zprávou pro začínající uživatele může být to, že oproti předchozí řadě na ně hned z počátku „nevybafne“ osmnáct položek v hlavní menu, ale pouze deset. Zbývajících osm položek se nikam neztratilo, jen našly útočiště hlouběji v menu. Naštěstí v novince zůstala zachována výborná funkce z předchozí řady, která vám dovolí uspořádat menu přesně podle vašich představ. Abyste se při brouzdáním rozvětveného menu nenudili, můžete jej čas od času pozměnit jiným barevným motivem. Barevné varianty naleznete na přiložených obrázcích.

  
Menu telefonu je barevné a animované.

Témata článku: Motorola, , Motorola C330, Motorola C350, Sony Ericsson T300, Náplň práce, Str, MotoGP, Motorol, Test, Barva, Motor, Klasická cesta, A/B, Silné portfolio, Bar