Motorola C650: dvoubarevná dáma fotí (test)

Motorola má v nabídce nový mobilní telefon nižší kategorie, který je ale vybaven fotoaparátem a barevným displejem s 65 tisíci barvami. Mobil vás ale naláká zejména nízkou cenou.

Parádní joystick

Ovládání telefonu bylo svěřeno pětisměrnému joysticku a dvojici kontextových kláves, které se i přes netypický tvar snadno používají. Rozmístění kláves s piktogramy sluchátek se ustálilo v běžné podobě, tady s červeným na pravé straně. Pochválit musím zejména umístění tlačítka pro vstup do rozšiřující nabídky – je nad joystickem, a proto pro jeho stisk nemusíte prst sejmout z joysticku. Joystick je tvrdý a má hladkou hlavičku, ale zpočátku jsem jej nenáviděl, neboť mi z něho prst neustále klouzal. Na konci testu jsem však názor změnil, práce s ním je přesná a rychlá, stačí si jen zvyknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládání je snadné a jisté

Nabídku znáte

Barevné uživatelské rozhraní je na chlup stejné jako u předchozích modelů, například V220. Opět se můžete těšit na systém přehledných okének a grafických ikon. Nabídka je plně nastavitelná a jednotlivé položky můžete rozházet podle libosti. Pokud se mi na telefonech značky Motorola něco líbí, pak je to právě tato svoboda při nastavování menu.


Dva příklady různého nastavení pohotovostního displeje • dva typy zobrazení hlavní nabídky

   
Příklad barevných schémat

Příjemnou novinkou tohoto modelu je netradiční systémová dioda. Budete ji marně hledat na obvyklých místech – jedná se totiž o světelný prstenec okolo joysticku. V nastavení lze zvolit rytmus poblikávání a také funkce, na které má upozorňovat. Praktičnost oceníte například u skončeného procesu nabíjení, který signalizuje jemné poblikávání prstence.

Displej Motoroly C650 dokáže zobrazit až 65 tisíc barev, ale je bohužel pouze pasivní. Stejný displej jste mohli spatřit třeba u modelu V180 nebo V220. Na slunci toho na něm moc neuvidíte, ale v horších světelných podmínkách oceníte jeho kontrast a poměrně jemný rastr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je sice pasivní, ale odvádí dobrý výkon

Telefonování téměř bez chyb

Zvykli jsme si na to, že většina Motorol umožňuje volání také v amerických sítích díky podpoře pásma 1 900 MHz, totéž platí i u modelu C650. Telefonní seznam využívá obstojnou sdílenou paměť 1,5 MB a nabízí slušný komfort v podobě vícepoložkového seznamu. Vyhledávání je ale stále možné jen podle prvního písmene, což v seznamu s tisíci položkami není zrovna nejlepší způsob. Telefonní seznam i práce s ním je rovněž shodná s modelem V220.

 
Telefonní seznam • zadání/editace záznamu • náhled na záznam

Oblíbenou vlastností nových Motorol je vícehlasé vyzvánění. Kromě čtyřiadvacetihlasých melodií si na své přijdou i fanoušci formátu MP3. Reproduktor dovolí poměrně hlasité přehrávání, a tak si užije i vaše okolí. V nabídce nechybí ani vibrace. Hlasitost vyzvánění a vyzváněcí profil nejrychleji nastavíte pohybem joysticku vlevo či vpravo.

 
Namixujte si vlastní vyzvánění... • prstenec a podsvícení klávesnice mohou všelijak poblikávat

Zprávy textové i multimediální

Motorola C650 si kromě SMS a EMS zpráv rozumí také s ememeskami a dokáže přijmout i obrázkové zprávy z telefonů Nokia. Psaní zpráv je na kvalitní klávesnici pohodlné. K ruce máte trochu svérázný slovník iTap s podporou české diakritiky, který se postará o zkrácení zprávy na sedmdesát znaků. Mnohem praktičtější je tradiční vyťukávání jednotlivých písmem s využitím celkové kapacity zprávy.

S pamětí pro textové zprávy je to opět problematické. Do telefonu uložíte pouze napsané zprávy a u příchozích se musíte spolehnout jen na kapacitu paměti na kartě SIM. K multimediálním zprávám nemám připomínek. Oceňuji podporu několika stránek, protože tak do MMS vložíte více obrázků, které byste asi jednodušeji z telefonu nedostali.


Psaní textovky se slovníkem iTap • text je možné kopírovat do schránky • tvorba multimediální zprávy a náhled


V další kapitole prozkoumáme integrovaný fotoaparát a ostatní doplňkové funkce. Nebude amozřejmě chybět závěrečné hodnocení a obsáhlá fotogalerie

Témata článku: Motorola, , , Motorola C650, Sony Ericsson T610, Motorol, Test, F +, Tisící koruna, Motor, Dáma, Šedý odstín, Rozmazaný snímek, Správný okamžik