Motorola E1070: Razr bez diety (velký test)

Motorola E1070 je aktraktivní véčko, které má mnoho rysů společných s proslulým Razrem. Je však tlustší a do většího těla se vešly i takové vymoženosti jako podpora 3G, megapixelový fotoaparát, MP3 přehrávač a slot pro paměťové karty.

Přistávací dráha pro palec

Pokud se budete nacházet v tmavé místnosti, možná vás po otevření telefonu více než displej zaujme klávesnice. Dokonale rovnoměrné modrozelené světlo zobrazuje dva kruhy ohraničující hlavní navigační klávesu a dva pásy pod nimi rozdělují sloupce numerické části klávesnice. Do toho září světlejší barvou popisky jednotlivých kláves.

Klepněte pro větší obrázek
Palec ve tmě určitě nezabloudí

Klávesnice je zcela plochá a sdružuje funkční i numerickou část do jednoho celku. Jednolitý povrch všech tlačítek tvoří tenká plastová destička, ve které je spárami naznačeno rozdělení jednotlivých kláves. Spáry nejsou příliš výrazné, což trochu znesnadňuje hmatovou orientaci. Zdvih je pochopitelně velmi nízký, ale po správném stlačení klávesy se vždy ozve tiché cvaknutí, které stvrdí volbu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klávesnice je zcela plochá a píše se na ní výborně

Hlavním ovládacím prvkem je kruhová navigačná klávesa se čtyřmi směry a potvrzovacím středem. Kolem je uspořádáno sedm funkčních tlačítek – dvě kontextové, pár zeleného a červeného sluchátka, korekční klávesa C, přístup k webovému prohlížeči a tlačítko pro uskutečnění videohovoru. To je rozumně umístěno nad zeleným sluchátkem.

K obrazu svému

Prostředí mobilních telefonů Motorola se už snad několik let nezměnilo. A to je možná škoda, protože strukturu nabídky těchto telefonů často kritizujeme a nevyhnu se tomu ani dnes. Ale nejdříve budu chválit, a to za tradiční široké možnosti přizpůsobení telefonu uživateli.

Na hlavní displej si můžete pochopitelně umístit libovolnou tapetu, která může být i animovaná. Dále si můžete vybrat, zda chcete hodiny analogové, digitální nebo jestli vůbec nějaké chcete. Název operátora a datum je možné vycentrovat nebo zarovnat ke kraji. Uprostřed displeje si pak můžete nechat zobrazit názorné ikony funkcí přiřazených jednotlivým směrům navigační klávesy. Libovolné funkce lze nastavit i kontextovým klávesám a boční Rychlé klávese.


Pohotovostní displej s různým nastavením

Zasahovat můžete i do podoby hlavní nabídky, která může být zobrazena v podobě seznamu nebo dvanáctiprvkové matice. Pořadí jednotlivých položek si přitom můžete určit. Bohužel ale není možné využívat číselné zkratky při pohybu v nabídce. Při procházení nabídky je telefon jinak velmi svižný.

 
Hlavní nabídka v podobě matice ikon • hlavní nabídka ve formě seznamu • nabídku si můžete dle libosti uspořádat

  
Podnabídky jsou také ikonové • možnosti přizpůsobení

Samozřejmostí je možnost změny vzhledu pomocí grafických témat. Jsou k dispozici tři a všechny už jsme někdy viděli. Na novém a kvalitnějším displeji ale vypadají zase o něco lépe.


Standardní grafické téma je modré • k dispozici je i tmavé, ale nejvíce se mi líbilo zelené (viz všechny ostatní obrázky)

A ještě poznámka k obrázku na pozadí. Stejný obrázek se zobrazuje i na vnějším displeji, který má ovšem úplně jiné proporce a proto jsou po stranách obrázku bílé okraje.

 
Obrázek se do okrajů displeje nedostane

Jak se do lesa volá

Poměrně dlouhé tělo otevřeného telefonu zabezpečuje takřka ideální umístění mikrofonu přímo před ústy. Zvuk linoucí se ze sluchátka je zřetelný a čistý, nicméně bych v hlučnějším prostředí ocenil jeho větší hlasitost. K dispozici je i funkce hlasitého handsree, kterou hodnotím stejně jako sluchátko – kvalitní zvuk, ale mohl by být ještě hlasitější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátko nad displejem zdobí logo výrobce 

Hlasité zvuky, tedy především vyzvánění, vychází z reproduktoru umístěného ve spodní části zadní strany telefonu. Vyzvánění dokáže rozeznít pěkně nahlas a kromě polyfonních melodií si můžete nechat zahrát svoji oblíbenou skladbu MP3. Zvuk je trochu zkreslený, prostý basové složky, ale poslech není nepříjemný. Při maximální hlasitosti výšky už trochu „vystřelují“, ale aspoň telefon jen tak nepřeslechnete.


Výběr vyzváněcího profilu • možnosti nastavení profilu

Způsob vyzvánění je možné rychle volit pomocí profilů. Těch je v telefonu pět a lze u nich měnit melodie vyzvánění a zvukových upozornění. Dva profily počítají s vibračním vyzváněním – s jedním budete upozorněni pouze vibracemi, u druhého telefon vibruje i vyzvání. Hlasitost se nastavuje zvlášť bočními tlačítky. Každá změna hlasitosti je doprovázena pro Motorolou typickým zvukovým efektem, který hodně ruší. Vyzváněcí profily je možné měnit bočními tlačítky i se zavřeným telefonem – vyberete si pomocí vnějšího displeje.

 
Výběr profilu se zavřeným telefonem


Nejdůležitější funkce mobilu probereme v další kapitole. Budeme se věnovat adresáři a zprávám

Témata článku: Motorola, , , Motorola E1070 , Motorola Razr, Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Test, Motor, Bas Boost, Ráz, První pocit, Hrubé rozlišení, Režim Čas, Motorol, Velký, Primární číslo, Tápání, Neznámý model, Požadovaný objekt, Die, Velký test, Ideální umístění