Motorola E1070: Razr bez diety (velký test)

Motorola E1070 je aktraktivní véčko, které má mnoho rysů společných s proslulým Razrem. Je však tlustší a do většího těla se vešly i takové vymoženosti jako podpora 3G, megapixelový fotoaparát, MP3 přehrávač a slot pro paměťové karty.

Organizace času, internet a další doplňky

V nabídce nástrojů najdeme na prvním místě budík. Alarmů může být zadáno několik, v různou dobu a s různým opakováním. Díky možnosti zadání textové poznámky je možné budík využívat také jako „připomínač“. Tuto funkci však daleko lépe zastane kalendář, do kterého lze zadávat události se zadanou délkou trvání, s alarmem a opakováním. Náhled je měsíční, týdenní nebo jako seznam upomínek pro vybraný den.

 
Nabídka užitečných funkcí • kalendář v měsíčním, týdenním a denním náhledu 

V nabídce doplňkových funkcí dále zaujme kalkulačka s integrovaným převodníkem měn. Diktafon nebo časové funkce v telefonu chybí a stejně tak nejsou připraveny žádné javové hry. To se ovšem u telefonů určených k prodeji jistě změní. Telefon podporuje Javu ve verzi 2.0 a testy JBenchmark ukazují, že je docela rychlý.

 
Kalkulačka

Zábavu jsem si mohl prozatím užívat s internetovým prohlížečem. Je primárně určen k prohlížení wapových stránek, které zobrazí bezchybně, se správnou češtinou a s obrázky. Na displej se vejde osm řádků textu. Webové stránky sice zobrazí, ale znaky s diakritikou jsou zobrazeny špatně, velikost písma se automaticky neupraví optimálně k rozměrům displeje a i poměrně jednoduché stránky většinou nejsou zobrazeny celé. Chvályhodné ale je, že se můžete přihlásit přes internetové APN.

 
S wapem si prohlížeč poradí dobře • s běžnými internetovými stránkami ale ne

Data pro internetový prohlížeč nebo pro počítač, pracuje-li telefon jako modem, zajistí GPRS třídy 10 nebo rychlé datové přenosy v síti UMTS. S počítačem se telefon může spojit prostřednictvím Bluetooth nebo USB kabelu. Připomínám, že je přístroj vybaven standardním miniUSB konektorem, takže potřebný kabel koupíte za pár korun nebo jste ho třeba už dostali s digitálním fotoaparátem. Horší je to ale s obslužným softwarem, který se k telefonu možná nebude dodávat a pokud ano, tak se může jednat pouze o časově omezenou verzi. Je to bohužel standardní přístup Motoroly, ale ještě neházejme flintu do žita. Třeba nás mile překvapí, protože v čerstvých dodávkách modelů V3 Razr pro T-Mobile je přibalena již plná verze obslužného softwaru Mobile Phone Tools a přibaluje se také k modelu V635. My jsme jej však k telefonu nedostali. Software kromě transferu souborů dokáže synchronizovat data adresáře a kalendáře.

Stojí za to se těšit?

Motorola E1070 je telefon pro náročnější uživatele, kteří nevyžadují provokativní design tenkých telefonů, ale dají přednost výbavě a funkcím za nižší cenu. Design je přitom docela atraktivní a například klávesnice dokáže zaujmout i fajnšmekra pro stylové telefony. Na displej je radost koukat a z hlediska funkcí vám budou chybět jen maličkosti.

Telefon se díky kvalitnímu adresáři, kalendáři a rychlým datovým přenosům v sítích třetí generace hodí jako pomocník při práci, naláká však i uživatele vyžadující multimediální zábavu. Jen fotoaparát by mohl být kvalitnější. Pokud Motorola v prodejních verzích telefonu vyladí všechny drobné nedostatky a bude k němu přibalovat plnohodnotný synchronizační software, předpovídám mu úspěch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Konkurencí by pro novou Motorolu mohl být například Sony Ericsson K600i. Je to telefon klasické konstrukce s podporou 3G a podobnou výbavou. Na Motorolu trochu ztrácí displejem a především podporou paměťových karet, získává naopak kompaktnějšími rozměry, intuitivní nabídkou, rádiem a především cenou. Na druhou stranu výsuvná Nokie 6280 bude o něco dražší, ale těžko se budou hledat nevýhody oproti Motorole. Zřejmě největším soupeřem ale bude Samsung Z300. Velmi atraktivní véčko, rovněž s podporou 3G, které má dva velmi kvalitní displeje, MP3 přehrávač, slot pro paměťové karty, velký adresář i megapixelový fotoaparát.

Motorola plánuje vpustit model E1070 na náš trh v prvním čtvrtletí příštího roku. Už jsme ale zvyklí na odklady, takže se zatím nemůžeme stoprocentně spolehnout, že tomu tak skutečně bude. Cenu odhadujeme na jedenáct tisíc korun.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů; and also in mobile phone catalogue for English speaking users 


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Motorola, , , Motorola E1070 , Motorola Razr, Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Ráz, Velký, Ideální umístění, Motor, Velký test, Bas Boost, Primární číslo, Neznámý model, Požadovaný objekt, Die, Test, Tápání, První pocit, Motorol, Hrubé rozlišení, Režim Čas