Motorola E1070: Razr bez diety (velký test)

Motorola E1070 je aktraktivní véčko, které má mnoho rysů společných s proslulým Razrem. Je však tlustší a do většího těla se vešly i takové vymoženosti jako podpora 3G, megapixelový fotoaparát, MP3 přehrávač a slot pro paměťové karty.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • špičkový displej
  • podpora sítí 3G a videohovorů
  • přehrávač MP3
  • slot pro paměťové karty

Hlavní nedostatky

  • místy nelogická struktura nabídky
  • špatně čitelný vnější displej
  • horší kvalita fotoaparátu

Motorola E1070 je zatím celkem neznámý model z nabídky amerického výrobce. Mezi zvučnými názvy jako Razr, Slvr, Rokr nebo Pebl se obyčejné číselné označení trochu ztrácí. Model E1070 přitom není žádný tuctový telefon a výbavou se řadí mezi „vyspělé“ mobily. Jméno si však nevysloužil zřejmě kvůli designu, na označení Razr je tento kousek příliš tlustý.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola E1070

Přesto není E1070 nudným nebo dokonce nevzhledným telefonem. Véčko je to tvarově jednoduché, s vyváženou kombinací černých krytů a stříbrného rámu, není přehnaně zakulacené a technický design se zalíbí především mužům. Tělo je celé plastové, což možná trochu snižuje atraktivitu telefonu. Na druhou stranu by mohlo celoplastové řešení trochu snížit cenu – Motorola očekává, že se telefon začne prodávat za deset až jedenáct tisíc korun včetně daně. Ale až příští rok.

Motorola E1070 je tedy určena uživatelům, kteří vyžadují především bohatou výbavu svého véčkového telefonu, ale za design se jim nechce příliš připlácet. Dostanou za to multimediální telefon s podporou sítí třetí generace, který sice ve srovnání s tenkými „žiletkami“ zůstane bez povšimnutí. Nicméně pozorný a zkušený zákazník si určitě všimne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Není to žádné tuctové véčko

Telefon je poměrně žhavou novinkou a jeho nasazení se chystá až začátkem příštího roku. Nemáme proto k dispozici zcela finální vzorek telefonu. Na každou podezřelou skutečnost upozorníme a jakmile se nám do ruky dostane prodejní vzorek telefonu, recenzi „oživíme“ a zaktualizujeme.

Klepněte pro větší obrázek
Testovaný telefon ještě není určen pro prodej

Mobilní Otesánek

Je to kus telefonu – toto jsou moje první pocity z Motoroly E1070. Působí robustním dojmem, i když jsou rozměry 96 × 50 × 24 mm jen lehce nadprůměrné. Oči jsou možná oklamány, ale ruka hmotnost 129 g už zaručeně pozná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Telefon není zas tak velký, jak se na první pohled zdá

Přední kryt telefonu je celý černý, rozptýlením jsou pouze stříbrné lemy nahoře a dole. Základní plast předního krytu je matný, obdélníková oblast s malým displejem, logem výrobce a fotoaparátem je z lesklého plastu, který je pochopitelně náchylný k zachytávání otisků prstů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na předním krytu jsou dva typy plastu... • ...a ten lesklý už se těší na vaše otisky prstů 

Horní část telefonu je kratší než spodní a proto není dolní hrana telefonu tvořena klasickým předělem obou částí, ale podobně jako u Razru V3 se horní část ukládá do vybrání té spodní. A spodní hranu telefonu tvoří jen stříbrný plast. Systémový konektor zde ale nehledejte, nachází se na pravém boku a jedná se o klasický konektor miniUSB.

Hned vedle je podlouhlé tlačítko pro aktivaci fotoaparátu, kousek níže jsou dvířka slotu pro paměťové karty. Na druhé straně je klasické kolébkové dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti a ještě jedno malé funkční tlačítko nazývané Rychlá klávesa, kterému můžete přiřadit libovolnou funkci. Stisk bočních tlačítek mi nečiní žádné problémy, naopak se trochu obávám, že v těsnější kapse by mohlo dojít k jejich nechtěnému stisku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko fotoaparátu a miniUSB konektor • slot pro paměťové karty je chráněn krytkou, kterou neztratíte • ovládací tlačítka na levém boku 

Kloub telefonu je pevný a nevykazuje žádné vůle. Do krajních poloh zapadají obě části měkce, bez agresivního cvaknutí.

Klepněte pro větší obrázek 
Horní část po zavření nedosáhne až na spodní hranu telefonu

Černý zadní kryt je z větší části snímatelný a schovává lithium-iontový akumulátor s kapacitou 1 130 mAh. Telefonu by měl zaručit výdrž až 290 hodin v pohotovostním režimu a 170 minut při hovoru. Zatím jsem výdrží docela mile přkvapen, třetí den zbývá na ukazateli stavu ještě jeden stupeň a přitom telefon nijak nešetřím. Plné nabití trvá přibližně dvě hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt a akumulátor pod ním • ve spodní části zadní strany je ukrytý hlasitý reproduktor

Jedno oko navíc

Po otevření se rozzáří displej s velmi jemným rozlišením 240 × 320 bodů, který dokáže zobrazit až 262 tisíc barev. Plocha displeje je menší než u Motoroly Razr, o to více zaujme velmi jemné rozlišení. Na jeden centimetr čtvereční se vměstná více než šest tisíc bodů a hranice mezi nimi lze objevit pouze s lupou. Displej je samozřejmě technologie TFT a příjemně překvapil i svou dobrou čteností za silného světla okolí. Bravo Motorolo, tohle se ti povedlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej je mimořádně jemný a kvalitní • dobře se čte i při silném okolním osvětlení

Z malého vnějšího displeje už tak nadšený nejsem. Je pasivní a má hrubé rozlišení 96 × 80 bodů. Oproti staršímu Razru podporuje pětašedesát tisíc barev místo čtyř, ale moc to vidět není. Vnější displej je užitečný; dokáže zobrazit čas, datum a stavové ikony, informuje o zmeškaných událostech, zobrazí obrázek a jméno volajícího a poslouží také jako zrcátko pro autoportréty. Při přehrávání hudby ukazuje název právě přehrávané skladby a informuje o nastaveném vyzváněcím profilu. Jeho největší a dost podstatnou slabinou je ale mizerná čitelnost po zhasnutí podsvícení. Zmeškaný hovor proto snadno přehlédnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnější displej je při zapnutém podsvícení ještě docela čitelný • pokud je zhasnutý a odráží se v něm nějaká světlá plocha, informaci stále přečtete • v praxi ale bude nejčastěji velmi tmavý a téměř nečitelný

Pojďme se ale vrátit zpět k otevřenému telefonu. Pod hlavním displejem se v koutku schovává malá kamera s rozlišením VGA, která slouží především pro videohovory. Ano, Motorola E1050 podporuje sítě třetí generace UMTS a kromě toho samozřejmě také klasické GSM sítě třech pásem. Vnitřní kamerou můžete ale i fotit, což se hodí především při tvorbě autoportrétu během tvorby multimediální zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kamery pro videohovory byste si ani nemuseli všimnout 


V druhé kapitole se zaměříme na klávesnici a ovládání telefonu. Nahlédneme do nabídky a zhodnotíme funkce pro telefonování

Témata článku: Motorola, , , Motorola E1070 , Motorola Razr, Samsung Z300, Sony Ericsson K600i, Motor, Test, Primární číslo, První pocit, Die, Režim Čas, Tápání, Motorol, Velký test, Ideální umístění, Velký, Hrubé rozlišení, Ráz, Neznámý model, Bas Boost, Požadovaný objekt