Motorola Krzr: kočka do postele, kterou politika nezajímá (test)

Motorola má novou vlajkovou loď. Na místo slavného Razru teď nastupuje Krzr. Blyští se do všech stran a ukazuje svou novou hodnotnou tvář. Jenže změny oproti předchůdci napočítám na prstech jedné ruky. Něco je špatně? Vůbec ne, pokud hledáte hlavně pohlednou milenku.

Ani makro

Zatím se téměř vše odehrávalo v duchu dřívějších Razrů. Jedním z mála vylepšení v modelu Krzr je vyšší rozlišení fotoaparátu. Ze zcela původního VGA se v případě V3i stal megapixel a u Krzru zkouším celé 2 Mpx. Záměrně jsem nenapsal, že je fotoaparát lepší než u předchůdců, pouze že má vyšší rozlišení. Výsledky jeho práce jsou totiž ve srovnání s konkurencí tristní. Přesvědčit se můžete sami prostřednictvím ukázkových snímků v plné velikosti.

Klepněte pro větší obrázek
Čočka vestavěného fotoaparátu je pod sklíčkem a postrádá LED diodu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Při focení se telefon nedrží na šířku jako klasický fotoaparát, coby spoušť závěrky slouží potvrzovací střed hlavního tlačítka. Fotografie jsem proto nechal v jejich původní poloze, nastojato. Základní prostředí ovládání fotoaparátu je vymyšleno chytře – je průhledné, takže se může obraz snímané scény dostat do všech rohů displeje. Při snímání videa však přetrvává nabídka se stoprocentním krytím.

  
Prostředí fotoaparátu • základní nastavení je otázkou snadné práce s hlavním tlačítkem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zoom je sice osminásobný, ovšem tvoří pouze výřezy

Na fotografiích se zdá, že Motorole Krzr sedí středně vzdálené předměty. Z dalekými objekty si neporadí dobře a podobné plochy slévá v jednu. Automatická kompenzace expozice i vyvážení bílé pracují docela spolehlivě. Na následujících třech snímcích vidíte možnosti nastavení – maximální zápornou a kladnou hodnotu, prostřední obrázek řešila automatika sama.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Extrémní hodnoty kompenzace expozice: -2 • 0 • +2

Fotoaparát si nechá líbit i některý z presetů vyvážení bílé: „automaticky“, „slunečno“, „zamračeno“, „uvnitř (doma)“, „uvnitř (kancelář)“ a „noc“. Není problém pořídit videozáznam. Formát 3GP a maximální rozlišení 352 × 288 bodů dnes nabízí většina nových fotomobilů. V telefonu se na to koukat dá, ale pro použití v počítači to opravdu není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka barevných filtrů, které jsou k dispozici v nabídce fotoaparátu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Text dopadl velmi špatně

Motorola je nepoučitelná

O absentujícím konektoru pro drátová sluchátka už byla řeč, jenže ani přehrávač MP3 souborů se nevyhne ostré kritice. Je totiž řešen velmi nelogicky. Klasicky je možné využít přehrávač ze složky „Hry a aplikace“. Má novou vizáž a je vcelku dobrý, umožňuje třeba třídění skladeb podle interpretů nebo alb, jenže není schopný běžet na pozadí. Tak jsem pátral dál a zjistil, že MP3 soubory lze přehrávat i přímo spuštěním ze složky „Zvuky“. A tady se najednou písničky na pozadí přehrávat dají...


Javový přehrávač neumí hrát na pozadí


Detaily skladby • možnosti nastavení

Ve jmenované složce je pak možné vytvářet i záložky podobně jako slupiny v adresáři a pohybovat se v nich lze hvězdičkou a mřížkou. A z jednotlivých souborů je možné vytvářet playlisty a ty následně třídit podle žánru do oněch záložek. A pokud takový playlist spustím, mohu v nabídce přehrávače nastavit možnost opakování, náhodné přehrávání schází.


Přehrávač zvuků nemá s během na pozadí problém, jenže zase neumí tak dobře spravovat skladby

V případě minimalizování přehrávání se na pohotovostním displeji místo data začne ukazovat název skladby a horizontální směry kurzorové klávesy slouží pro přeskakování skladeb. Regulaci hlasitosti zajišťují tlačítka na boku přístroje. Přehrávač samozřejmě funguje i se zavřeným telefonem a název přehrávané skladby si přečtete na malém vnějším displeji. Pomocí bočního tlačítka se dá přeskakovat mezi skladbami.


Po minimalizaci přehrávače zvuků

Organizace času, internet a další doplňky

V nabídce nástrojů najdeme na prvním místě budík. Alarmů může být zadáno několik, v různou dobu. Díky možnosti zadání textové poznámky je možné budík využívat také jako „připomínač“. Tuto funkci však daleko lépe zastane kalendář, do kterého lze zadávat události se zadanou délkou trvání, s alarmem a opakováním. Náhled je měsíční, týdenní nebo jako seznam upomínek pro vybraný den.

 
Seznam budíků • nastavení

  
Měsíční • týdenní • a denní pohled na kalendář


Zadávání nové události

V nabídce doplňkových funkcí dále zaujme kalkulačka s integrovaným převodníkem měn. Časové funkce v Krzru chybí. Telefon podporuje Javu ve verzi 2.0. Internetový prohlížeč je primárně určen k prohlížení wapových stránek, které zobrazí bezchybně, se správnou češtinou a s obrázky. Na displej se vejde osm řádků textu. Webové stránky sice zobrazí, ale znaky s diakritikou jsou zobrazeny špatně, velikost písma se automaticky neupraví optimálně k rozměrům displeje a i poměrně jednoduché stránky většinou nejsou zobrazeny celé. Podotýkám, že testujeme jeden z prvních modelů v ČR a firmware masově prodávaných kusů může být vylepšen.


Kalkulačka

Data pro internetový prohlížeč nebo pro počítač, pracuje-li telefon jako modem, zajistí GPRS a EDGE tříd 12. S počítačem se telefon může spojit prostřednictvím Bluetooth nebo USB kabelu. Připomínám, že je přístroj vybaven standardním miniUSB konektorem, takže potřebný kabel koupíte za pár korun nebo jste ho už dostali třeba s digitálním fotoaparátem apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zdířka pro připojení USB kabelu

Zhýralí umělci...

... pomyslím si, když vidím Motorolu Krzr. Je perfektní co se týče designu – jistě, každému se líbí něco jiného, ale použité materiály a nevšednost ji předurčují k oblibě po stránce vzhledové. Tuhle Motorolu bude prodávat její tvář, funkce ne. Slečnu Krzr nezajímá politika, nezajímají ji vědci ani denní tisk. Miluje bulvární magazíny a bohaté večírky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nepřikrášlenými slovy: Motorola vyrobila kvalitně zpracovaný telefon originálního designu s kvalitním adresářem a dobrou organizací času, s podporou Mass Storage a pohodlnou klávesnicí. Bohužel použila „stoleté“ uživatelské prostředí obohacené jen několika prvky modelu V3x, vestavěný fotoaparát se nepovedl a vnější displej je bídný. A znovu implementovala dva hudební přehrávače, z nichž ani jeden není dobře použitelný.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Motorola, , , Motorola Krzr K1, Motorola Razr, Primární číslo, Nízká kvalita, Test, Původní razr, Nová černá, Kter, Výrazná brada, Požadovaný objekt, Postel, Současné zachování, Digitální hodina, Kočka, Motorol, Pol, Post, Motor, Polití