Motorola Krzr: kočka do postele, kterou politika nezajímá (test)

Motorola má novou vlajkovou loď. Na místo slavného Razru teď nastupuje Krzr. Blyští se do všech stran a ukazuje svou novou hodnotnou tvář. Jenže změny oproti předchůdci napočítám na prstech jedné ruky. Něco je špatně? Vůbec ne, pokud hledáte hlavně pohlednou milenku.

Nízký doraz v bradě

Za krytem se kromě baterie schovává ještě šachta karty SIM a netypicky hned nad ní je slot pro paměťovou kartu microSD. SIMku nevyjmete jinak, než že nejprve odstraníte baterii. Naproti tomu s paměťovou kartou je možné manipulovat zcela volně, bez nutnosti odsunutí akumulátoru či vypínání telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místo pro kartu SIM • nad ni se vkládá paměťová karta microSD

Kloub véčka je vzhledem ke zbylé svalovině telefonu masivní. Nevykazuje vůbec žádnou vůli a věřím mu, že tento stav udrží ještě dlouhý čas intenzivního používání. Při otevírání i zavírání Krzru pomáhají po překonání krátkého odporu pružiny, které samy dotlačí horní křídlo telefonu až do krajní polohy. Při zavírání brání poškození displeje o základnu doraz pod tlačítky klávesnice. Je však příliš nízký a tak jsem se stejně jako u všech Razrů dočkal otlačků klávesnice do sklíčka displeje (jdou smazat přeleštěním).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kloub véčka Krzr je precizní

Klepněte pro větší obrázek
Doraz křídla pro zavření telefonu

Další prvek si nový Krzr ponechal od svých předchůdců – výraznou „bradu“, do které horní část véčka při zavření zapadá. Tou se dosáhne výrazně větší délky telefonu, než jakou by měl při pouhém překrytí prostoru klávesnice a displeje. Kromě toho máte před ústy při hovoru větší masu materiálu, což působí přirozeněji. Doplňkem vytříbeného designového celku jsou ozdobná zakončení pantů kloubu po stranách. Jsou to stříbrné kroužky s modrými pecičkami. Dalším zajímavým detailem je tečkování obruby zmiňované brady. Vrypy širokého stříbrného pásu navozují dojem pilníku. Po konstrukční stránce, s ohledem na pevnost a pohodlí při otevírání, patří Motorola Krzr k naprosté špičce nejen mezi véčkovými mobily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výrazná brada zůstala zachována • ozdobná zakončení pantů kloubu • dekorativní obruba

Prsty vás zase začnou zdravit

Motorola znovu sáhla po leptané klávesnici. K tenkému mobilu se hodí. Mám možnost mačkat současně jak tlačítka na V3, tak na novém Krzru. Ta druhá jmenovaná mi připadají vyladěná k většímu pohodlí při psaní. Zdvih je nepatrně vyšší než u původního Razru, rozmístění praktičtější a střídmější. Podle vzoru V3x přibylo tlačítko pro okamžité spuštění webového prohlížeče a korekční klávesa s vracečkou. Skutečně se na nové klávesnici pracuje velmi pohodlně. Podsvícení klávesnice je tradičně výborné. Naprosto rovnoměrné a sytě modré.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepracovaná klávesnice

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice

K ovladačům počítáme ještě tlačítko na pravé hraně Krzru pro aktivaci hlasového ovládání, při dlouhém podržení se aktivuje diktafon s délkou záznamu podle velikosti zbylé vnitřní paměti telefonu. O kus níže se nachází miniUSB konektor pro připojení kabelu s dobře uchycenou měkkou plastovou krytkou. Na druhé straně je kolébka hlasitosti a klávesa, které Motorola říká „Smart Key“. Můžete ji přiřadit vybranou funkci z nabídky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktivace hlasového ovládání a diktafonu • Smart Key s kolébkou hlasitosti • miniUSB konektor

Změně proporcí těla telefonu se musely podřídit rozměry hlavního displeje. Na 30 × 38 milimetrech pracuje dnes už jen průměrných 176 × 220 bodů, které jsou schopny vysvítit 256 tisíc barev. Kontrast a čitelnost jsou výborné a ani by těch na dnešní poměry méně pixelů nebylo poznat, kdyby ovšem někdo dbal na vyhlazení písma v nabídce. V některých sekcích, příkladem v aplikaci fotoaparátu, je zoubkování textu do nebe volající.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Plocha displeje se změnila • hlavní displej ve tmě

Mělo by se vylepšovat

Budu se opakovat, jenže stále je to tak: je škoda, že Motorola si jako jedna z mála stále stojí za letitým pracovním prostředím svých telefonů. Je pravda, že není nejhorší, ovšem rozhodně je co vylepšovat, obzvláště v samotné struktuře nabídky. V oblasti vzhledu je to trochu sporné – je totiž fakt, že uživatel má i tady tradičně široké možnosti přizpůsobení vzhledu menu, ze strany vývojářů by ale neškodilo pohrát si i se samotnými ikonkami, odkazy a seznamy.

Na hlavní displej si můžete pochopitelně umístit libovolnou tapetu, která může být i animovaná. Dále si můžete vybrat, zda chcete hodiny analogové, digitální nebo jestli vůbec nějaké chcete. Název operátora a datum je možné vycentrovat nebo zarovnat ke kraji. Uprostřed displeje si pak můžete nechat zobrazit názorné ikony funkcí přiřazených jednotlivým směrům navigační klávesy. Libovolné funkce lze nastavit i kontextovým klávesám a zmiňované boční Smart Key.


Vlastní nastavení kláves

Zasahovat můžete i do podoby hlavní nabídky, která si nechá líbit zobrazení v podobě seznamu nebo devítiprvkové matice. Pořadí jednotlivých položek si přitom můžete určit. Bohužel ale není možné využívat číselné zkratky při pohybu v nabídce. Při procházení nabídky není rychlost telefonu nikterak závratná, někdy čekám na vykonání příkazu dokonce déle než na smartphonu. Model V3x je svižnější. Samozřejmostí je možnost změny vzhledu pomocí grafických témat.

 

 
Tři vestavěná témata


V další kapitole: volání, profily, práce s kontakty, editor zpráv

Témata článku: Motorola, , , Motorola Krzr K1, Motorola Razr, Původní razr, Kočka, Nízká kvalita, Pol, Motorol, Motor, Kter, Postel, Nová černá, Požadovaný objekt, Výrazná brada, Digitální hodina, Test, Polití, Současné zachování, Primární číslo, Post