Motorola L6: žiletka za pár šupů (test)

Vše začalo u Razru. Úspěch ultratenkého véčka posadil Motorolu na samý vrchol žebříčku luxusních telefonů. Motorola L6, která je díky svojí ceně určena pro každého uživatele, tak pokračuje v zaběhnutých kolejích. Výbavou rozhodně neurazí, konstrukcí přinejmenším nadchne.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • parametry telefonu v katalogu fotomobilů
 
 • mobile phone in English catalogue 

 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • tenký design
  • malé rozměry a hmotnost
  • příznivá cena
  • Bluetooth

Hlavní nedostatky

  • pomalejší reakce
  • slovník zkracuje zprávy
  • displej

Motorola L6: ve zkratce
cena 4 699 Kč (T-Mobile)
hodnocení chvalitebný (68 %)
rozměry 114 × 49 × 12 mm (velmi malý telefon)
hmotnost 85 g (lehký telefon)
hlavní displej 28 × 35 mm, 128 × 160 bodů, pasivní, 65 tisíc barev
udávaná výdrž až 380 h (pohotovost), 350 min (hovor)
komunikace Bluetooth, systémový konektor, GPRS (třída 10)
paměť 10,6 MB, paměťová karta: ne
operační systém ne
adresář 1000 jmen, vícepoložkový, vyhledávání podle prvního znaku
vyzvánění polyfonní, 24 hlasů, MP3
zprávy SMS (sdílená), iTap (zkracuje), MMS
multimédia Java
fotoaparát 640 × 480 bodů, 0,31 Mpx, natáčení videa
Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů

Dnes již legendární Motorola Razr V3 znamenala v mobilním světě revoluci. Motorola tímto modelem ukázala, jak až daleko je možné posunout konstrukční hranice. Díky úspěchu, který Razr zaznamenal, se výrobce rozhodl, že by stylové véčko nemělo být posledním kouskem ze série tenkých „žiletek“. S minimálními rozměry, ale cenovou dostupností pro každého proto přichází Motorola L6.

Oficiálně byl model L6 představen už na loňském CeBITu. V prodeji se u nás ale objevil až po devíti měsících. Zatím jej najdete výhradně v nabídce T-Mobilu za cenu 4 699 Kč.

Placka přímo do dlaně

Jedním z největších lákadel pro zákazníka jsou bezesporu minimální rozměry a tenký profil. S hodnotami 114 × 49 × 12 mm se Motorola i přes větší půdorysné rozměry stále ještě vyjímá v kategorii velmi malých telefonů. I hmotnost 85 g by mohly Motorole L6 spousty ostatních modelů jen závidět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola L6 živě

Při srovnání s véčkovým Razrem není Motorola L6 tolik široká, což na první pohled potěší nejednoho uživatele. Díky zmenšené šířce se výborně drží v ruce a ani ovládání palcem nečiní problémy.

Na první pohled působí L6 dojmem telefonu s velmi pevnou konstrukcí. Tomu nahrává i upevnění zadního krytu baterie zacvaknutím v horní části nad čočkou fotoaparátu. V prvních dnech se také s vrzáním prakticky nesekáte. Po čase používání se ale zadní kryt trochu uvolní a milimetrovým výchylkám z původní pozice se proto nevyhnete. Pokud ale nebudete svůj telefon detailněji zkoumat, tak si tohoto ani nevšimnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti • boční pohled • v ruce sedí výborně • pohled zezadu

Stříbrný střízlík

Převážná část plochy telefonu je vytvořena ze stříbrného kovu. Vrstva je ale dostatečně tenká, takže se nemusíte bát toho, že vás bude telefon při práci studit do ruky. Zatímco na kovovém povrchu se s otisky prstů trápit nemusíte, displej je úplně jiná kapitola.

Na temném černém displeji je totiž vidět každé sebemenší otření prstu. Navíc kvůli tomu, že je vrchní řada tlačítek umístěna těsně pod displejem, nemáte prakticky šanci se otiskům vyhnout. Alespoň malý hadřík na otření displeje by se proto v balení určitě neztratil.

Zatímco nejvýraznějším prvkem čelního krytu je právě zmiňovaný displej, zadní části dominuje čočka fotoaparátu v horních partiích a mřížka reproduktoru ve spodní části. Ani zde nemohu konstruktéry příliš pochválit. Pokud totiž máte telefon položený na měkké podložce, která dokáže pohltit zvuk, zvonění nebo informace o příchozí zprávě prakticky zaniká.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily z různých úhlů

Na bočních stranách telefonu můžete najít přídavné ovládací prvky. Na pravé straně to je tlačítko pro spouštění fotoaparátu, těsně nad ním pak systémová zdířka miniUSB pro připojení nabíječky a datového kabelu. Prakticky ve stejné výšce na opačné straně je pak umístěna tzv. Smart klávesa pro spouštění často používaných položek. Akci přiřazenou k této klávese si můžete libovolně změnit v nastavení telefonu. Na horní straně najdete mechanismus pro odstranění zadního krytu a štěrbinu na provléknutí šňůrky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční pohled • zdířka pro připojení USB • Smart key • mechanismus pro uvolnění zadního krytu

Zadní kryt ukrývá baterii typu Li-Ion o kapacitě 720 mAh. Podle oficiálních údajů výrobce vydrží telefon až 380 hodin v pohotovostním stavu a až 350 minut souvislého hovoru. Pokud nebyl telefon nadměrně zatěžován, byla výdrž testovaného vzorku opravdu výborná a v tomto případě bych uváděným hodnotám dokázal uvěřit. Stav nabití si můžete ověřit přímo v menu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled zezadu • mechanismus pro uvolnění zadního krytu • náhled pod zadní kryt


Ve druhé kapitole se budeme věnovat klávesnici, displeji a celkovému zpracování uživatelského prostředí

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Panasonic X700, Sony Ericsson K700i, Žiletka, Motor, Zmiňovaný displej, Test, Sup, Nejslabší článek, Pár, Šup, Nastavený budík, Automatické spouštění, Motorol, Pár šupů, Věrné zobrazení