Motorola L6: žiletka za pár šupů (test)

Vše začalo u Razru. Úspěch ultratenkého véčka posadil Motorolu na samý vrchol žebříčku luxusních telefonů. Motorola L6, která je díky svojí ceně určena pro každého uživatele, tak pokračuje v zaběhnutých kolejích. Výbavou rozhodně neurazí, konstrukcí přinejmenším nadchne.
Kapitoly článku

Slovník zkracuje

Jak už jsem se zmiňoval při popisu konstrukce klávesnice, rychlost softwaru telefonu je velkým nedostatkem. A právě při rychlejším psaní zpráv se pomalé reakce projeví nejvíc. Písmena se při psaní zpomalují a pokud si nejste zcela jisti slovníkem nebo počtem stisků dané klávesy, pak se při snaze o rychlejší psaní asi značně potrápíte.

Pro psaní i čtení textových zpráv je vám k dispozici šest řádků. Motorola L6 obsahuje systém prediktivního vkládání textu pomocí slovníku iTap. Stejně jako u symbianových Nokií je ale velkým problémem tohoto slovníku odesílání diakritických znamének a tím pádem zkracování textovek na sedmdesát znaků. Naštěstí je možné slovník trvale vypnout, což možná při kvalitě českého slovníku iTap stejně nakonec uděláte.


Výběr typu zprávy • testovací SMS • testovací MMS • vkládání objektu

Chybět nemůže podpora dlouhých SMS, přičemž vaše zpráva může obsahovat maximálně 3 části, tedy 450 znaků. Znaky jsou při psaní odpočítávány v pravém horním rohu; kolik zpráv jste napsali si ale budete muset spočítat sami. Zastavit se musím u potvrzení o doručení zprávy. Ačkoli Motorola L6 doručenky podporuje, standardně jsou vypnuté a u každé odchozí SMS i MMS zprávy si ji budete muset manuálně zapnout. Automatické spouštění není možné aktivovat ani v nastavení.

Editor multimediálních zpráv vypadá poměrně jednoduše, ale při bližším prozkoumání zjistíte, že podporuje všechny standardní prvky pro práci s MMS. Vkládat dokáže nejen text a obrázky, ale i zvukové a video záznamy. Další nástroj pro komunikaci pomocí e-mailu nebo instant messagingu byste hledali marně.

Malý fotograf

Čočka integrovaného fotoaparátu je umístěna v horní části zadního krytu. Tentokrát budete marně hledat zrcátko pro autoportréty nebo osvětlovací diody. Po obvodu čočky je umístěn lem, na němž se dozvíte podrobnější informace o fotoaparátu. Maximální rozlišení snímků je 640 × 480 bodů (tedy 0,31 megapixelu). Využít navíc můžete i čtyřnásobný digitální zoom. Zoom ovšem vytváří pouze výřezy skutečné fotografie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítko pro spuštění fotoaparátu • detaily objektivu

Integrovaný fotoaparát je možné používat maximálně na tvorbu multimediálních zpráv. K běžnému fotografování je jednak 640 × 480 bodů příliš málo a navíc mají fotografie velmi špatnou kvalitu. Pokud se na ně chvíli zadíváte, zjistíte, že okraje, především pak ten pravý, jsou rozmazané. Na většině snímků mi navíc přijde, že střední část fotografie je laděná do červené barvy.

Samotné prostředí fotoaparátu kromě zoomu a manuálního nastavení expozice nabízí ještě možnost využít některého ze speciálních snímacích efektů. Snímky tak mohou být vyvedeny jen v černobílé kombinaci, sépiových odstínech a dalších. Motorola L6 dokáže také nahrávat krátké videozáznamy. Pro nahrávání můžete použít stejných obrazových efektů jako v případě fotoaparátu. Videosekvence jsou ukládány do formátu 3GP.


Práce s obrázky • nastavení videa • hledáček fotoaparátu • hledáček kamery

Protože v balení k telefonu není přiložen žádný datový kabel, budete si při koupi muset vystačit s bezdrátovým přenosem pomocí technologie Bluetooth. Odesílání souborů do počítače naštěstí funguje naprosto bez problémů prostřednictvím položky Kopírovat v menu obrázku. S drobnými problémy jsem se setkal jen při použití nativních Bluetooth ovladačů operačního systému Windows XP.

   
  
  
Ukázkové snímky z vestavěného fotoaparátu

Škoda paměti

Podpora vyzvánění ve formátu MP3 nechybí, tak jak je to s přehráváním hudby? Kvůli paměti o velikosti 10,6 MB bez možností rozšíření je možnost využití jako jednoduchého MP3 přehrávače nemožná. Navíc chybí i základní prvky, jako je tvorba playlistů nebo regulace hlasitosti. Na druhou stranu si Motorola L6 dokáže poradit se základními ID3 tagy. Absence možností využití jako přehrávače MP3 je docela škoda, protože reprodukce hudby z vestavěného reproduktoru je na zařízení tohoto formátu velice kvalitní.

Na docela zajímavé úrovni je i vestavěný kalendář. Jako výchozí zobrazení je v kalendáři vybrán měsíční rozvrh. Pro detailnější pohled se ale můžete přepnout do zobrazení týdenního nebo denního. V nastavení si lze upravit výchozí pracovní dobu tak, aby se maximálně přizpůsobila vašemu dennímu režimu. Přinejmenším zajímavou funkcí je pak možnost přímého tisku měsíčního nebo týdenního rozvrhu přímo přes Bluetooth.

   
Týdenní zobrazení • měsíční zobrazení • detaily události • denní zobrazení

Aplikace pro buzení telefonem umožňuje nastavit několik na sobě nezávislých časů. U každého z nastavených budíků si přitom můžete zvolit vlastní vyzváněcí tón, hlasitost vyzvánění a krátký popis pro upozornění. Mezi organizačními funkcemi je zařazena i jednoduchá kalkulačka kombinovaná s převodníkem světových měn.

Pro zábavu přidal výrobce do výbavy dvě javové hry. První z nich je variací na populární počítačovou hru Worms a vaším úkolem je zničit protihráče. Ve druhé se ocitnete ve vesmírné přestřelce. Jako přídavek je předinstalována aplikace Multimedia Album pro práci s multimediálními soubory uloženými v telefonu.

 
Nastavení budíku • kalkulačka • ukázky vestavěných her

Před uvedením Motoroly L6 se hodně spekulovalo o technologii EDGE jako standardní součásti výbavy. Nakonec je dostupné „pouze“ GPRS třídy 10. Lokálně můžete spojit telefon s počítačem buď přes bezdrátové Bluetooth nebo pomocí sériového kabelu. Ten však není standardní součástí balení a budete si jej proto muset zakoupit.

Neoslní, neurazí

Motorola L6 se rozhodně nestane hitem na trhu. Svoje uživatele si bezesporu najde. Budou to spíše ale lidé, kteří potřebují mobil jako nástroj pro telefonování a chtějí se uvolnit ze zažitého stereotypu stylovým telefonem s mírně nadstandardní funkční výbavou. Jedním z dalších lákavých aspektů je jistě i jeho cena.

Sony Ericsson K700i Panasonic X700

Tvrdou konkurenci bude mít Motorola L6 ve své cenové kategorii především v telefonech Sony Ericsson K700i a Panasonic X700. Sony Ericsson by mohl uživatele získat především díky tradičně výbornému prostředí, dostatečné paměťové kapacitě a vestavěnému rádiu, Panasonic naopak díky podpoře paměťových karet miniSD a operačnímu systému Symbian S60.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů; and also in mobile phone catalogue for English speaking users.


V poslední kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Motorola, , Motorola Razr, Motorola Razr V3, Panasonic X700, Sony Ericsson K700i, Pár, Test, Zmiňovaný displej, Věrné zobrazení, Sup, Pár šupů, Motorol, Automatické spouštění, Žiletka, Nejslabší článek, Motor, Šup, Nastavený budík