Motorola Moto G: vítězství kompromisu [recenze]

Google, ani Motorola neumí zázraky a za 4 650 Kč vám nedají superphone. Kompromisy jsou ale tak šikovně skryté, že Moto G nadělá mnoho radosti.

Tato stať věnovaná fotoaparátu už na MobilManii vyšla jako samostatný článek a diskutéři mi pod ním vytýkají, že chválím, přitom je právě tenhle prvek největší slabinou telefonu. Záleží, s čím budete srovnávat – oproti nejlepším fotomobilům Moto G rozhodně slabá je, ale věřím, že s ohledem na cenu a nenáročné uživatele (pro které je určená) fotoaparát rozhodně špatný není.

Fotoaparát nemá ambice konkurovat superphonům za trojnásobnou cenu, přesto příjemně překvapil. Obzvlášť se mi zalíbil režim HDR, tak dlouho jsem jej zkoušel vypínat a zapínat, až jsem vše nechal na automatice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Toto jsou zřejmě nejpůsobivější ukázky toho, co HDR v Moto G umí. Na první fotce byla silnice tak lesklá a slunce tak ostré, že téměř bolelo podívat se tím směrem, ale fotoaparát si poradil skvěle. Jistě, barvy a světelnost scény neodpovídají realitě, přesto je výsledek působivý.

Fotoaparát má rozlišení 5 MPx, nechybí mu autofokus, ale vůbec se jím nemusíte zabývat. Telefon prostě ostří pořád, pro pořízení snímku jen ťuknete kamkoliv na displej. Mnoho ovládacích prvků na první pohled neuvidíte, jen ostřicí bod, přepínače na čelní kameru a na video režim. Video se začne natáčet hned po přepnutí, takže jde spíše o video-spoušť. O nastavení bílé a další pokročilé funkce se stará výhradně automatika.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Když podržíte prst na ostřicím středu, můžete jej přesunout jinam.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z levého okraje vytáhnete nastavení s jednoduchými ikonkami, zprava vytáhnete náhled posledních snímků.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Některé nabídky mají i podnabídky, po jejich (de)aktivaci se objeví i textový komentář.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K dispozici je také nápověda a zoom. Přibližuje se posouváním prstu nahoru a dolů.

Ukázkové snímky

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Se zapnutým HDR
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jde to i bez HDR
Klepněte pro větší obrázek
Moto G umí také panoramata. Prostě jen jedete z jedné strany scény na druhou, o focení se postará automatika.
 

Co je HDR

HDR (High Dynamic Range) je technologie, která umožňuje pořídit snímek s vyšším dynamickým rozsahem expozice (tj. rozsah mezi nejsvětlejším a nejtmavším bodem), než je fotoaparát sám o sobě schopný. Dosáhne se toho složením několika různě exponovaných snímků. Z podexponovaného snímku se použijí světlé plochy, přeexponovaný snímek dodá dobře vykreslené tmavé plochy a z běžně exponovaného snímku se použijí středně jasné plochy.

Čím více snímků se použije, tím lepší výsledek může být. Pořízení vícero snímků však znamená riziko, že se mezi prvním a posledním změní scéna (tj. něco se na ní pohne), což výsledek znehodnocuje. HDR se tedy hodí pro statické snímky a je vhodné jej zapnout při velkém kontrastu mezi tmavými a světlými plochami. Typicky při focení něčeho v protisvětle – bez HDR je potom buď bílá přepálená, nebo tmavé plochy jsou tak tmavé, že na nich není nic vidět.

Klepněte pro větší obrázek
Někdy se to s HDR úplně nepovede. Třeba když se vám ve scéně něco pohne, což v tomto případě udělaly konečky větví keře vpravo.
 

Když se řekne „tlak na pokles cen“

Níže v minusech najdete kompromisy, které vidím na Moto G – většinou ovšem srovnávám se smartphonovou elitou. Kompromisy jsou tak chytře schované a bohatě vyvážené cenou, že prostě nevadí. Jestli se nedokážete přenést přes slabší procesor, nižší skóre v benchmarcích a jiné tabulkové hodnoty, tak „Géčko“ není pro vás a klidu dojdete jen, když si koupíte něco třikrát dražšího. Jestli ale dáte přednost těm hůře měřitelným hodnotám, jako je ergonomie, kvalita, spolehlivost, kupte si Moto X. A jestli navíc chcete ušetřit, sáhněte po Moto G. Jestli vás neodradí nákup ze zahraničí, nebo absence češtiny, bude se vám líbit.

Klepněte pro větší obrázek
Tahle Motorola je ideální pro lidi, kteří neznají pojmy jako Snapdragon či Adreno. Dámám může chybět pestrost, ale hádám, že trh brzy nabídne bohatou paletu barevných zadních krytů, které vyřeší i tenhle problém.

Plusy

  • Cena
  • Zpracování, pevná konstrukce
  • Výkon. Zahrajete si i nejnáročnější hry současnosti.
  • Svižné reakce systému
  • Displej
  • Design (s heslem nenápadná elegance)
  • Výdrž baterie
  • 50 GB v Google Drive na dva roky zdarma
  • Skvělý příjem 2G/3G signálu
  • Čistý Android
  • Díky zaobleným zádům nevypadá na svou skutečnou tloušťku

Minusy

  • Paměť. Ani dražších 16 GB není mnoho, 8GB varianta má ve skutečnosti jen 5,52 GB volného místa, a tak už dopředu přemýšlejte, co chcete ve svém telefonu používat, protože…
  • chybí slot na microSD karty
  • S odcházejícím světlem fotoaparátu dochází dech a začíná zrnit.
  • Slabší příjem Wi-Fi
  • Chybí NFC, LTE
  • V balení nejsou sluchátka

Témata článku: Motorola, , , , Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Lenovo Moto G (3. generace), Lenovo Moto X Play, Lenovo Moto X Style, Motorola Moto G, Motorola Moto G (2. generace), Motorola Moto G (2. generace), Motorola Moto X,