Motorola Moto G: vítězství kompromisu [recenze]

Google, ani Motorola neumí zázraky a za 4 650 Kč vám nedají superphone. Kompromisy jsou ale tak šikovně skryté, že Moto G nadělá mnoho radosti.
Kapitoly článku

Výkon je pochopitelně jednou z oblastí, kde se dá ušetřit. Nečekejte ale žádného šneka a není to jen o sladění čistého Androidu s hardwarem ze stejné stáje. Na Moto G si zahrajete i současné hity jako je pouťové závodění v Asphalt 8, nebo střílení zombíků v Death Trigger 2. Hry se oproti superphonu déle načítají (opět přímé srovnání s HTC One), ale samotná hra je plynulá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Stále věříte benchmarkům? Tady máte ten nejznámější: Moto G udělá v AnTuTu 11 707 bodů. O něco více než Galaxy S2, o něco méně než HTC One X, tedy špičkové telefony z doby před dvěma a půl lety.

Druhou stranou mince (výkonu) je spotřeba energie. Takže jaká je výdrž baterie o kapacitě 2070 mAh? Subjektivně mohu říct, že Moto G patří k tomu lepšímu ve smartphonovém světě. Na druhou stranu od Motoroly (ohání se výdrží jako jedním z pilířů vývoje) a telefonu, který nepatří k nejtenčím, bych čekal ještě více. Zkrátka a dobře, jsme nad průměrem, ale zázraky ani mocný Google neumí. Jestli chcete nějaký exaktní údaj, který byste mohli srovnat s vámi vlastněným strojem: video přehrávané z YouTube a displej vyhnaný na maximální jas znamená výdrž jen velmi těsně pod hranicí 10 hodin. To je velmi pěkný výsledek, už několikrát zmíněné HTC One je v téhle disciplíně na nějakých sedmi hodinách. Telefon je plně dobitý za 2 hodiny a 10 minut.

Dalším z kompromisů v oblasti „vnitřností“ je paměť. Už víte, že existují, varianty s 8 a 16 GB a že paměťová karta vám tentokrát nepomůže. Nebudu to označovat za výhodu, vy sami si uvědomte, jak používáte smartphone, jak vám vyhovuje kapacita jeho paměti, jak by se vám žilo s 16 či 8 GB a tedy jestli je Moto G pro vás. Na následujících screenshotech se dozvíte, že reálně dostupná kapacita je ještě nižší, protože část zabere samotný systém. Další data přece jen můžete uložit do cloudu, Google k téhle Motorole přidá 50 GB na Drive na dva roky zdarma. To už ale musíte důkladněji přemýšlet, na která data je tento typ úložiště vhodný a zda budete mít k dispozici dostatečnou konektivitu, abyste se k nim dostali.
 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
5,52 GB. To je skutečně dostupná paměť naší „8 GB“ varianty těsně po návratu do továrního nastavení. Zachrání to cloud?

V komunikační oblasti jsme nečekali žádné překvapení, vše zastřešující Android většinu rozdílů stírá, ale dva postřehy přece jen mám. Wi-Fi má slabší příjem – srovnání s HTC One pomocí aplikace ukázalo vždy o 5 až 15 % nižší hodnoty. To nevypadá tak zle, ale praktické projevy se mi zdály ještě o něco horší – načítání videa na YouTube se zadrhává na místech, kde ani One, ani Nexus 7 problém nemají. Na okrajích dosahu routeru se s Moto nepřipojím vůbec, v některých místnostech jsem si musel dát pozor, abych telefonu příliš nestínil rukou (vzpomínáte na humbuk kolem „aféry antenna-gate“?). Naopak v příjmu signálu z vysílačů operátora Moto G konkurenci překonává (stejná měřicí aplikace, přibližně stejný procentuální rozdíl).

Klepněte pro větší obrázek
Příjemnou drobností je notifikační dioda. Svým blikáním upozorňuje na zmeškané události.

Druhý nedostatek není tak výrazný, ale Moto G lehce zaostává v kvalitě zvuku při hovoru. Nic, co by vám při telefonování vadilo, ale v přímém srovnání je to znát. Možná jde o reproduktor, možná chybí nějaká technologie pro vylepšení zvuku, těžko říct. Za nevýhodu můžeme považovat i absenci LTE – zatím u nás sice nehraje velkou roli, ale za rok by to mohlo být jinak. Chybí také NFC. Kupodivu, Google je jeho velkým propagátorem.

Droid z jedné stáje

Android je v podání Moto G téměř čistý, takže pokud máte Nexus, v tomto ohledu znáte i Moto. Tím spíš mě nemile překvapilo, že mateřský Google stále nedodal nejnovější Android 4.4 KitKat, nicméně update by měl být už jen otázkou dní. Telefonu chybí čeština a spíše než další nemilé překvapení je to obtížně pochopitelné – vždyť zdrojové kódy Androidu naši mateřštinu obsahují, takže ji najdete i v posledním telefonu z čínské tržnice. Proč tedy ne Moto G? Systém samotný je natolik jednoduchý, že si poradíte i se základní jazykovou výbavou, počítejte ale s tím, že česky nebudou mluvit ani některé aplikace, které za jiných okolností česky umí. Mapy, Gmail, ale třeba také české Jízdní řády (tedy v tomto případě Czech Timetable).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do češtiny si můžete přepnout alespoň klávesnici, takže napíšete i naše národní speciality s háčky a čárkami. Psací speciality alá Swipe chybí, ale jsme na Android, takže jde jen o to najít správný doplněk na Google Play. 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lockscreen, widgety a rychlý vstup do Google Now
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Android 4.3 v podání Motoroly Moto G je velmi jednoduchý: plocha, menu s ikonkami a widgety, dvě shora vysouvané lišty, multitasking a nastavení. Pak už se můžete přehrabovat jen v aplikacích.

Témata článku: Motorola, , , , Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), HTC One X, HTC One X+, Lenovo Moto G (3. generace), Lenovo Moto X Play, Lenovo Moto X Style, Motorola Moto G, Motorola Moto G (2. generace), Motorola Moto G (2. generace), Motorola Moto X,