Motorola MPx200: velcí s velkými (velký test)

Motorola MPx200 je první výsledek spolupráce světově druhého výrobce mobilních telefonů s Microsoftem. Je to malý chytrý telefon, véčko, které velmi snadno spolupracuje s počítačem a Windows. V recenzi najdete 130 názorných obrázků.

Rychlé odkazy

 • minirecenze pro ty, kdo nemají čas
 • parametry telefonu v katalogu mobilů
 •
parametry telefonu v katalogu komunikátorů  
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Mobilních telefonů s operačním systémem Microsoftu na světě mnoho nenajdete. Zatím je vyrábějí spíše neznámé značky, případně se prodávají pod hlavičkou mobilních operátorů. Motorola je první velký výrobce, který na Microsoft vsadil – americký výrobce dokonce vystoupil ze sdružení Symbian – a chytrý mobilní telefon Motorola MPx200 je prvním výsledkem této spolupráce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie telefonu

Jedná se o přístroj pro náročné uživatele, který je podobně jako kapesní počítače kromě telefonování určen pro organizaci času. Je to vcelku drahý telefon a jeho cílová skupina je tedy poměrně úzká. MPx200 jí ale dokáže nabídnout vlastnosti a funkce, které mají význam, a i když Motorola na druhou stranu zase na další vlastnosti a funkce zapomněla, v celkovém výsledku jde o hodně dobrý mobil. Jeho největší výhodou oproti konkurenci je výborná spolupráce se stolními Windows.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie telefonu

Design a konstrukce: tlusťoch

Ačkoli se Motorola MPx200 několika lidem zdála přímo elegantní, pro většinu to bylo tlusté černé véčko, kde designéři neměli jednu z hlavních rolí. Ale je to samozřejmě subjektivní – co se líbí někomu, může někoho dalšího třeba až odpuzovat. Některé recenze střídmý design Motoroly naopak velmi chválí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro někoho elegantní telefon, pro jiného černá hrouda

Jisté je, že véčko je opravdu tlusté, téměř se dotahuje na rekordmana Sony Ericsson Z600. Ten však uvnitř nemá operační systém s Windows a u chytrých telefonů musíme přivřít oko – Motorola je z nich navíc suverénně nejmenší. Její rozměry 89 × 48 × 27 milimetrů odpovídají běžnému mobilu, je to středně velký a středně těžký (118 g) telefon. Část s displejem ale možná mohla být trochu subtilnější, Motorola navíc umí vyrobit tenký displej. Možná by to ale v kontrastu se silnějším tělem vypadalo divně; teď jsou proporce vyrovnané.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání s kartou a Samsungem SGH-S500: Motorola MPx200 není zase tak velký telefon

Povrchová úprava – ať už se vám líbí nebo ne – má stejný neduh jako Sony Ericsson T610. Na lesklé černé ploše je vidět každý otisk prstu a upatlaný telefon nevypadá příliš dobře. Dá se snadno vyleštit, ale budete to muset dělat často. Černočernou barvu plastového krytu oživuje pouze stříbrný lem čelního displeje a jeho tmavě modrá výplň. Efektní je také řada ďolíčků na přední části.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ďolíčky na čelní ploše mají za úkol pouze ozdobit telefon • vedle nich má tuto roli
už jen modrý okraj kolem displeje

Kvalita konstrukce telefonu je perfektní, MPx200 je nejpevnější Motorola, jakou jsem kdy držel v ruce.

Displej: první špatný, druhý dobrý

Malý displej na čelní ploše má rozměry 18 × 12 milimetrů a rozlišení 96 × 32 bodů. Je podsvětlen nepříliš jasným zelenomodrým světlem a po jeho zhasnutí jsou znaky na podkladu jen málo zřetelné. V nabídce si můžete vybrat, jestli se na malém displeji mají zobrazovat ručičkové hodiny a útržkem kalendáře, můžete zvolit také přehlednější digitální zobrazení, místo data zde může navíc být název operátora.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý displej není příliš výrazný, ani ve tmě a s podsvětlením

V horním řádku jsou obvyklé symboly, při příchozím hovoru se na displeji objeví telefonní číslo nebo jméno volajícího. U zmeškaného hovoru nebo při příchozí zprávě se ve stavovém řádku ukáže ikona. Dá se poměrně snadno přehlédnout, lepší by bylo pro indikaci využít světelnou diodu. Ta však na telefonu chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Někdo volá • zmeškaný hovor ukazuje jen malá ikonka

Vnitřní displej je aktivní, dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev na rozlišení 176 × 220 bodů. Jeho rozměry jsou 35 × 44 milimetrů, není dotykový. Nejlepší zobrazení je při přímém pohledu, po mírném natočení se už barvy trochu ztrácejí a zobrazení se stává inverzním. Displeje jiných současných Motorol (např. V300) jsou lepší, i tak ale patří displej MPx200 ke špičce.

Klepněte pro větší obrázek
Fotografie hlavního displeje; ostatní obrázky v článku jsou pořízeny snímacím programem

Klávesnice: hodilo by se lepší podsvětlení

Tlačítka nejsou nijak rozměrná, ale na druhou stranu ani malá, mají jasně rozlišitelný stisk a píše se s nimi dobře. Občas jsem se při psaní zpráv setkával s tím, že telefon při snaze napsat třeba třetí znak na klávese napsal dva – druhý a poté první. Pomohlo ale manuální nastavení doby, po kterou telefon čeká, než usoudí, že znak je zadán. Tuto funkci bych ocenil i u jiných telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola u klávesnice příliš nehýřila designem, zde to je ale určitě ku prospěchu věci

 Nastavení doby, po které telefon přejde k dalšímu znaku

Centrem ovládání je čtyřsměrná sdružená klávesa, v jejímž středu je modré potvrzovací tlačítko. Tuto sestavu doplňují dvě klávesy, jejichž aktuální funkce prozrazuje spodní řádek displeje, a klasické zelené a červené sluchátko. Zvláštní klávesa s ikonou domku slouží k návratu na hlavní displej, šipkou se vrací o krok zpět, mažou se jí také znaky.

Klepněte pro větší obrázek
Modrým tlačítkem uprostřed hlavní ovládací klávesy se potvrzují volby

Podsvětlení tlačítek není příliš výrazné, jak je vidět na následujících obrázcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je velmi slabě podsvětlená, srovnejte to třeba s displejem


V následující kapitole se zaměřím na ovládání telefonu a na vlastnosti operačního systému Microsoft Smartphone

 

Témata článku: Motorola, , Eurotel Dataphone III, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson Z600, Podporování, Úspěšný prodej, Celkové zhodnocení, Dobrá vlastnost, Velký, Vibrační upozorňování, Třetí znak, Tenký displej, Mpx +, Motor