Motorola MPx200: velcí s velkými (velký test)

Motorola MPx200 je první výsledek spolupráce světově druhého výrobce mobilních telefonů s Microsoftem. Je to malý chytrý telefon, véčko, které velmi snadno spolupracuje s počítačem a Windows. V recenzi najdete 130 názorných obrázků.

Zhodnocení: budou lepší, ale asi nemá smysl čekat

Motorola MPx200 je zařízení jako dělané na míru mým potřebám. Chci mít u sebe stále aktuální adresář s několika sty položkami a v něm všechny údaje – nejen ty, o kterých si výrobce usmyslí, že je mohu potřebovat. Chci mít přehled o svém čase, mít v telefonu všechny schůzky a úkoly. A to vše se musí dát naprosto jednoduše synchronizovat s počítačem.

Motorola MPx200 a další zařízení se systémem Microsoft Smartphone tyto požadavky splňují. Jsou určeny hlavně byznysové klientele, lidem, kterým při organizaci času dokáže nahradit kapesní počítač nebo papírový diář. S Motorolou už s sebou skutečně nepotřebuji nosit PDA, a to je nejdůležitější výhoda chytrého telefonu. Smartphone ale přesto není plnohodnotnou náhradou kapesního počítače – nelze na něm pracovat s kancelářskými dokumenty, e-mailový klient je jen nouzovka a to stejné platí i o prohlížeči internetu.

Velkou výhodou Motoroly MPx200 jsou rozměry, je to opravdu takový normální mobilní telefon, žádný velký mamut, který se nevejde do kapsy. Najdou se ale také nevýhody. Telefon v této kategorii by už v každém případě měl mít Bluetooth, bez něj ztrácí body vůči konkurenčním produktům. Chybějící fotoaparát ani tolik nevadí, je to ale překážka pro úspěšný prodej, stejně jako chybějící česká lokalizace a slovník pro rychlé psaní zpráv.

Výrobce připravuje nový model MPx220, který by měl být vybaven jak Bluetooth, tak fotoaparátem, ale asi bych nedoporučoval na něj čekat. Motorola má se svými telefony často zpoždění a přestože neoficiální informace říkají, že by nový model mohl být už v červenci, ve skutečnosti to může být kdykoli jindy.

 Copak ve Windows může chybět pasiáns?

Jsme ve finále: I přes některé výtky je Motorola MPx200 velice dobrý mobilní telefon pro náročné uživatele. Cena sedmnáct a půl tisíce korun je vysoká, vzhledem ke konkurenčním produktům ale odpovídající.

Tolik chytrých mobilů!

Jakou má tedy Motorola MPx200 konkurenci?

Na jedné straně tady jsou zařízení s operačním systémem Symbian řady Series 60: Nokie 6600 a 3650, Siemens SX1. Zatímco Motorola je zařízení spíše pro práci, tyto telefony sahají více do zábavy. Nemají tak propracované organizační funkce, spolupráce s počítačem a výměna dat je více těžkopádná. Jsou to více mobily než zařízení pro organizaci času.

Nokia 6600 Nokia 3650 Siemens SX1

Trochu výš stojí a také za znatelně vyšší cenu se prodává Sony Ericsson P900. Zaměření obou přístrojů je přibližně stejné, i Sony Ericsson sahá víc do organizace času. Používá ale opět operační systém Symbian, který si s Windows rozumí hůře než Microsoft s vlastním operačním systémem.

Sony Ericsson P900

Má smysl srovnávat Motorolu MPx200 s komunikátory T-Mobile MDA II nebo Eurotel DataPhone II? Nemá, jde o naprosto různá zařízení. Motorola je více telefon, zmíněné komunikátory jsou určeny hlavně pro kancelářské činnosti, telefonování je až podružné.

T-Mobile MDA II Eurotel DataPhone II

Na závěr musím zmínit i první chytrý telefon s operačním systémem Microsoft Smartphone, který byl u nás v prodeji - Eurotel Smartphone. Ačkoli Motorola MPx200 používá stejnou verzi systému, hardwarově je lepší, menší a telefon Eurotelu vede jen v nižší ceně (rozdíl ale není nijak velký).

Eurotel Smartphone


Podrobné parametry Motoroly MPx200 najdete v katalogu mobilů a z trochu jiného pohledu také v katalogu komunikátorů

Ostatní

Zdroj: Motorola ČR
Web: gsm.motorola.cz
Cena: 17 564 Kč

Balení

  • mobilní telefon
  • baterie
  • paměťová karta SD s kapacitou 16 MB; jsou na ní instalační soubory několika aplikací
  • cestovní nabíječka
  • USB kabel pro propojení s počítačem a nabíjení
  • kožené pouzdro se sponou na opasek

    Klepněte pro větší obrázek Pouzdro nevypadá příliš elegantně
  • příručka
  • CD-ROM s programem Active Sync a Outlookem 2000

Plusy a mínusy

+ výborné zpracování
+ funkce pro organizaci času
+ velmi pohodlná synchronizace
+ paměťová karta (navíc v základním balení)
+ pohodlné vyhledávání v adresáři
+ informační pohotovostní displej a možnosti jeho přizpůsobení

– chybí Bluetooth
– nemá čítač dat přenesených přes GPRS
– telefon není lokalizován a používá starší verzi operačního systému
– SMS a MMS se míchají s e-maily


V poslední kapitole tohoto článku najdete pohromadě všechny obrázky, které jsme při přípravě recenze připravili. Jsou mezi nimi i fotografie a obrázky displejů, které nebyly v předchozím textu použity.

 

Témata článku: Motorola, , Eurotel Dataphone III, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Nokia 3650, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Siemens SX1, Sony Ericsson P900, Sony Ericsson T610, Sony Ericsson Z600, Dobrá vlastnost, Třetí znak, Velký, Motor, Test, Jednoduchá synchronizace, Vibrační upozorňování, Celkové zhodnocení, Neúspěšný pokus, Motorol