Motorola Razr XT910: návrat na vrchol [recenze]

Motorola tasí zbraň těžkého kalibru. Její nová žiletka rozřeže konkurenci na kousíčky, jen na několika málo místech potřebuje přebrousit.

Baterii nespatříte

Strany zařízení přinášejí hned několik zajímavých prvků. Vpravo se kromě vystupujícího a dobře zpracovaného zapínacího tlačítka (slouží k celkovému zapnutí přístroje, k uspání a probuzení displeje), nachází i drobné kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti. Mechanická spoušť fotoaparátu bohužel chybí. Vlevo výrobce umístil jedinou masivní plastovou krytku, která zastřešuje zároveň slot pro paměťovou microSDHC kartu a telefonní SIM kartu. V duchu trendů poslední doby se Motorola rozhodla pro microSIM kartu. V současnosti, kdy většina mobilů stále pracuje s běžnou (mini)SIM kartou, je to ale spíše drobná komplikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pod kryt baterie se nedostanete, proto se veškeré karty vkládají do bočního slotu s krytkou

Na vrchní straně má své místo klasický 3,5mm jack pro sluchátka, microUSB konektor a také microHDMI konektor pro připojení výstupu na televizor. Obrazový výstup nabízejí pro svá mobilní zařízení i jiní výrobci, někdy jej však kombinují s microUSB konektorem (prostřednictvím standardu MHL), a to není šťastné řešení, protože zařízení není možné během připojení k televizi dobíjet a navíc je třeba dokupovat speciální propojovací redukci. Za samostatné řešení si tedy Motorola připisuje plusové body. Spodní strana je zcela prostá, bez jakýchkoliv ovládacích prvků, dvojice mikrofonů (druhý pro potlačení šumu) se totiž nastěhovala na spodní část brady z přední a zadní strany telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí aplikace Smart Actions, která se mimo jiné postará o delší výdrž baterie

Jak už bylo řečeno, kryt chránící baterii není možné odejmout, čímž uživatel ztrácí k akumulátoru přístup a není možný ani tvrdý restart zařízení jeho vyjmutím. Baterie má podle údajů od výrobce štědrou kapacitu 1 780 mAh, díky níž se při průměrně náročném používání telefonu dostanete na snesitelnou periodu dobíjení každý druhý den. Při našem intenzivním testování, streamování multimédií, používání telefonu jako Wi-fi hotspotu a natáčení Full HD videa jsme však hravě dokázali baterii vybít i za 18 hodin. Takové užívání telefonu ale samozřejmě nereprezentuje běžného uživatele, proto se většina budoucích majitelů může spolehnout na dva dny bez nabíječky. Prodloužení výdrže napomáhá také speciální aplikace Smart Actions, která umožňuje nadefinovat bohatou sadu automatizovaných pravidel pro chování mobilu v různých situacích během dne (např. vypnutí zvonění, utlumení podsvícení displeje atd.).

Displej: fous k dokonalosti

Dotykový displej je hlavní a pro mnohé nejdůležitější součástí výbavy každého smartphonu. Panel Razru je vyroben technologií Super AMOLED, Motorola přidává ještě slovíčko Advanced, snad aby naznačila, že proti přímé konkurenci (kterou je Samsung Galaxy S II), dosahuje vyššího rozlišení 540 × 960 při stejné úhlopříčce displeje 4,3 palce. Motorola však použila PenTile pixelovou matici, a tak ani s lepším parametrem jemnosti 256 pixelů na palec (vs. 217 ppi u Galaxy S II) se při pohledu zblízka nevyhneme místy viditelnému rastru. Není to ale nic, co by zážitek z jinak barevně velmi kontrastního displeje s vynikajícím podáním černé nějak rušilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nad displejem se ukrývají tradiční čidla, pod ním vidíme čtveřici senzorů pro ovládání Androidu

Pozorovací úhly jsou mimořádně štědré, k výraznější deformaci barev dochází až při pohledu z opravdu ostrých úhlů. Škoda jen, že výrobce nevyužil úplně efektivně všechno dostupné místo na přední straně přístroje a displej neudělal alespoň o pár desetin palce větší. Prostor mezi hranou telefonu a okrajem displeje takto vytváří zhruba půlcentimetrový prázdný rámeček. Jedno překvapení se do něj však přece jen schovalo. Nad horním okrajem vlevo je to nenápadná informační dioda, která při pohasnutém displeji zeleným blikáním oznamuje zmeškanou událost. Velmi praktická věc, kterou dodnes něktěří výrobci k vlastní škodě ignorují.

Displej kryje odolné sklo Corning Gorilla, co se týče jasu, mají AMOLED displeje tvrdou konkurenci v IPS LCD zobrazovačích, displej Motoroly Razr ale přesto poskytuje dobře viditelný obraz. Jas můžete nechat regulovat automaticky přes vnější světelné čidlo nebo jej nastavit sami na fixní hodnotu přímo v nabídce. Asi netřeba dodávat, že displej je kapacitní a podporuje více dotyků současně. Reakce na dotyk prstu jsou okamžité a bezchybné, na čemž má zásluhu i silný hardware a dobře odladěný systém s grafickou nadstavbou Motoroly. Čtveřice typických senzorů pod displejem, o jejichž automatické podsvětlení se stará opět čidlo jasu, nám potvrzuje přítomnost Androidu.

Silná nálož pod kapotou

Motorola Razr je postavena na operačním systému Android ve verzi 2.3.5 Gingerbread. Systém zaštiťuje inovovaná grafická nadstavba MotoBlur, která nám v mnoha ohledech připomíná rozšířený TouchWiz společnosti Samsung, v některých detailech je však ještě lépe propracovaná. Najdou se však i výjimky, například poněkud těžkopádně zpracovaný task killer. Zobrazuje na jedné hromadě všechny aplikace, bez ohledu na to, která je právě aktivní a která spí. Existuje alespoň seznam, do něhož umístěné aplikace se po dvou minutách od pohasnutí displeje samy ukončí. To ušetří práci RAM paměti, a tím i výdrž baterie. A že jí bude potřeba, vždyť pod kapotou dřímá dvoujádrový procesor ARM Cortex A9, taktovaný na 1,2 GHz. Spolupracuje s grafickým čipem PowerVR SGX540, jedním gigabajtem operační paměti a 16 GB úložného prostoru pro data. Kromě toho má uživatel k dispozici i slot pro paměťovou kartu microSDHC.

Tabulka výkonnostních testů:

Typ benchmarkuHodnota v obvyklých jednotkách (čím vyšší, tím lepší)
Quadrant2 862
Linpack52,692
Smartbench 2011 - productivity3 066
Smartbench 2011 - games2 825
NenaMark227,1
AnTutu6 016
Neocore59,3

Datové schopnosti telefonu reprezentuje GPRS a EDGE ve třídě 12, podpora HSDPA do rychlosti 14,4 Mb/s a HSUPA s maximální rychlostí odesílání dat 5,76 Mb/s. Přítomna je duální Wi-Fi 802.11 b/g/n pro práci v pásmu 2,4 i 5 GHz. Telefon podporuje sdílení médií přes DLNA a sám sebe může proměnit ve Wi-Fi hotspot. Bluetooth je zde v nejnovější verzi 4.0 a slouží vedle poslechu hudby i k přenosu souborů. USB ve verzi 2.0 reprezentuje microUSB konektor na horní hraně telefonu, nemá však funkci USB host.

Abychom doplnili výčet možností konektivity, musíme zmínit standardizovaný microHDMI konektor, pomocí nejž a připojeného kabelu můžeme například zrcadlit prostředí telefonu na TV obrazovce. Zatímco USB kabel spolu s adaptérem nabíječky najdeme přímo v balení, HDMI kabel bohužel chybí. Dodávaná pecková sluchátka s molitánky, která se připojí do 3,5mm jacku, jsou pouze průměrná, na běžný poslech ale postačí.

Témata článku: Motorola, , , , HTC Sensation, HTC Sensation XE, HTC Sensation XL, Motorola Razr, Motorola Razr i, Motorola Razr V3, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericsson Xperia arc S, Obrazový výstup, Přesný název, Kontrastní displej, Silný hardware, Samostatné řešení, Adobe flash, Postupné psaní, Nejvyšší rychlost, Exchange server, Motorola Razr +,