Motorola Rizr Z8: černý banán (test)

Mimozemský design, originální konstrukce, nový operační systém, skvělá výbava. Testujeme zlomenou Motorolu!
Kapitoly článku

Telefonní nezbytnosti

Prostředí telefonu tvoří matice devíti ikon, lze se přepnout i do zobrazení seznamu a celou nabídku si kompletně přeskládat podle svých požadavků. Naplnění telefonního seznamu je po úspěšném spojení Rizru s počítačem otázkou chvilky. Způsob řazení lze sice vybrat (podle jména, příjmení, nebo firmy a potom jednoho těchto dvou), jména začínající na znak s diakritikou se ale řadí stejně, jakoby ji neměla. Žáka tedy hledejte před Zelenkou, vyhledávání probíhá postupným psaním. Při vkládání nového kontaktu se netřeba probírat více než padesátkou položek jako u Windows Mobile, k dispozici je několik základních a další lze přidat podle potřeby.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nezvykle ztvárněná pohotovostní obrazovka, hlavní nabídka a ukázka kontaktu

Zprávy potěší přítomností editačních funkcí (kopírovat, vyjmout, vložit), u SMS případná diakritika nezkracuje délku zprávy, telefon ji před odesláním ořeže. Při psaní pomáhá slovník iTap (lze vypnout), výborná je rychlost reakce na větší počet stisků. Tam, kde řada telefonů zaregistruje místo pěti stisků tři, maximálně čtyři, Z8 bezchybně napíše požadovaný znak. Pro e-maily je připravena podpora obvyklých protokolů POP3 IMAP a SMTP, stahovat lze pouze záhlaví, e-maily menší než je zadaná velikost, případně omezit počet najednou stažených zpráv.

Klepněte pro větší obrázek 

Kalendář umožňuje kromě obvyklé trojkombinace zobrazení a několika různých událostí i nastavení standardního zobrazení, délky položky, začátek a konec dne, časový interval či předstih upozornění. Tato nastavení se budou sama nabízet u nově vkládaných událostí, netřeba pokaždé měnit přednastavené hodnoty, o kterých se výrobce domnívá, že jsou nejfrekventovanější. Komu nebude stačit pětice vyzváněcích profilů, může si vytvořit další a využít v nich Blokovací filtr. Ten zahrnuje seznam povolených a zamítnutých čísel a v kombinaci s profilem se může stát silným nástrojem proti nežádoucím hovorům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Aplikace Čas zobrazuje lokální a světový čas, nabídne i tři opakované budíky. Úkoly, poznámky i kalkulačku najdeme Z8 také, stejně jako správce souborů a diktafon. Pokud jste zvyklí na podporu Office dokumentů, práci s PDF soubory či archivy ZIP, budete muset Z8 dovybavit dalším softwarem, který si s nimi poradí. Při pokusu o otevření některého z uvedených souborů oznámil Rizr, že pro tento úkon nemá potřebný prohlížeč. Doinstalované DocumentsToGo si už se soubory poradily, i jejich funkčnost také nebyla bezchybná.

Klepněte pro větší obrázek 

Nuda? Nemáme, nevedeme

Fotoaparát se pyšní 2 megapixely. Největší fotky, které z něj dostanete, mají rozlišení 1600 × 1200. To, která čočka bude aktivní (hlavní, nebo VGA nad displejem), určuje poloha displeje. Klasické fotky se tvoří v zavřeném stavu, vysunutím displeje dojde k automatické aktivaci VGA čočky. Proces je to jednoduchý, mnohem praktičtější by ale byla možnost tvorby velkých fotek s odhalenou klávesnicí, pomocí níž by šlo měnit nastavení. Takhle musíme do menu.

Klepněte pro větší obrázek 

V režimu velkého foťáku se prostředí otočí naležato, v zavřeném stavu zůstává nezměněno. Popisky funkčních kláves se také nemění. Levou z nich zobrazíme nabídku, která slouží hlavně pro rychlou změnu jedné hodnoty nastavení, protože po potvrzení celá nabídka zmizí a u jednotlivých voleb není odlišeno aktuální nastavení. Pro změnu parametrů fotek se více hodí předposlední položka to této nabídky, která zobrazí přehledně možnosti nastavení jak režimu fotoaparátu, tak i videa.

Fotoaparát Rizru zvládá běžné funkce – sekvenci snímků (3, 5 nebo 10), efekty, samospoušť, vyvážení bílé, nastavitelný zvuk uzávěrky, měnit lze kvalitu snímků a pochopitelně rozlišení. Video v 3GP bude mít největší rozměry 320 × 240 bodů, délku lze omezit na velikost MMS a stejně jako u fotoaparátu můžeme vynulovat čítač pořízených záznamů. Výsledné fotky by mohly být ostřejší, hlavně však postrádají syté barvy, obrázky působí vybledle, temně a ponuře. Do MMS či prohlížení v Motorole, na jejímž displeji vypadají pěkně, to stačí, na počítači už se tolik líbit nebudou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  
Ukázkové fotografie z exteriéru a interiéru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Makro snímky
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Snímek za šera a ten samý za požití blesku

Pokračujeme v oblasti multimédií. Telefon zvládá formáty AMR NB, XMF, MP3, AAC, AAC+, AAC Enhanced, MIDI, přičemž nejfrekventovanější MP3 přehraje i s variabilním datovým tokem, problém mu nečiní ani kvalitní skladby s 320 kb/s. Dostupná alba automaticky třídí do knihovny, odkud lze vybírat podle interpreta, skladby či alba. Přehrávač lze ponechat spuštěný i na pozadí a během poslechu vyřizovat další aktivity. Pro rychlé ovládání minimalizovaného přehrávače slouží regulátory hlasitosti, multimediální tlačítko přebírá funkci play/pause. Aktuálně přehrávaná skladba se může zobrazovat na pohotovostní obrazovce včetně grafického zobrazení odehrané doby.

Zvuk lze směrovat do sluchátek, hlasitého reproduktoru nebo Bluetooth sluchátek. Klasická kabelová sluchátka dodávaná s motorovou se připojují přes miniUSB, a svůj úkol plní bezproblémově. Snad jen ten mikrofon na pravém z nich mohl být menší. Při prvním vložení paměťovky do telefonu na ní Rizr vytvoří určitou adresářovou strukturu, kterou je velmi vhodné dodržovat. Audiosoubory (i videosoubory a obrázky) na jiném místě, než kde je telefon chce mít, se v přehrávači médií neobjeví.

Klepněte pro větší obrázek 

S videem je to horší, pro přehrávání oblíbených filmů či seriálů bude nutné doinstalovat minimálně kodeky, spíše ale celý přehrávač. Ten integrovaný je přeci jen zaměřen spíše na hudbu. MobiClip Player je v telefonu jenom kvůli filmu na přiložené microSD kartě, která má kapacitu 512 MB, polovina z ní je vyhrazena filmu Agent bez minulosti (Bourne identity). Film postrádá dabing i titulky, vzhledem ke kapacitě karty ji asi většina promaže, nebo nikdy nepoužije a zakoupí větší. Player zvládne film přehrát, zapamatuje si poslední pozici a tím jeho možnosti končí – po přehrání filmu patrně upadne v zapomnění.

Instalaci programů v Javě stačí odstartovat otevřením příslušného souboru v správci souborů, po úspěšné instalaci se objeví mezi dalšími aplikacemi, kde s ním lze libovolně manipulovat. Rychlost Javy není na chytrý telefon nijak oslnivá, stále se ale jedná o solidní výsledky – jBenchmark 1.0 3977 a jBenchmark 2.0 583. Přímo v telefonu najdete již nainstalovanou hru Asphalt 2. Možnosti rozšíření poskytuje pochopitelně i operační systém, pokud se ovšem podaří požadovanou hru nainstalovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Libo kapesní Need4Speed?

Pro koho?

Při tvorbě Z8 měli u Motoroly zajímavý nápad, jehož realizace neproběhla úplně ideálně. Nejvíc bude telefon doplácet na zvolenou platformu a nedostatek softwaru. Vyzkoušený systém Windows Mobile by Rizru sedl možná lépe, firemní prostředí a tím pádem i zařazení mezi nechytré telefony by jej mohlo pohřbít mezi záplavou konkurence z vlastních řad, nebo naopak přiblížit normálním uživatelům, kterým jde hlavně o styl.

Abych jenom nenadával, telefon má i řadu pozitiv. Na nádherný displej je opravdu radost se dívat, plná data kromě WiFi také nejsou k zahození, největší potenciál mí ale Rizr v paměťovkách. Podpora karet s kapacitou až 32 GB (jakmile budou k dispozici) ho předurčuje do role mp3 přehrávače, v kombinaci s Bluetooth sluchátky i dostatečně stylového. Nemusíte zoufat nad momentální nedostupností velkých karet, 4 GB také nejsou k zahození a rozhodně je nevyposloucháte za odpoledne.

Cena Z8 se pohybuje v internetových obchodech kolem 12,5 tisíc korun. Aby měla na trhu alespoň nějakou šanci se prosadit, měla by ji Motorola co nejdříve snížit, protože za tyto peníze ale i levněji lze pořídit řadu stylových telefonů, dokonce i z vlastní stáje. Při srovnání v oblasti chytrých telefonů může dostat na frak ještě více, na stejné platformě jí konkuruje Sony Ericsson P1i a na Windows Mobile máme hned několik adeptů, které toho nabídnou srovnatelně ale levněji. Rizr Z8 asi zatím nebude takový hit, jakým se před lety stal jeho prapředek.

Témata článku: Motorola, , Apple iPhone 4GB, Motorola Rizr Z8, Sony Ericsson P1i, Rychlý stisk, Motor, Houston, Motorol, Vnitřní obvod, Ručička, Rychlost reakce, Pořízený záznam, TV mini, Obvyklá výbava, Motorola Rizr, Silný nástroj, Aktivní využívání, Grafické zobrazení, Rizr, Nová barva, Dabing, Barevné téma, Test, Věrné zobrazení