Motorola Rokr E1: kvalitní MP3 v mobilu (test)

Motorola Rokr E1 se tváří jako nový a pokrokový mobilní telefon. Nový sice není, vychází ze staršímu modelu E398, přináší ale jednu zásadní novinku. Je to přímá spolupráce s programem iTunes a také s jedním z největších internetových prodejců hudby iTunes Music Store.

Telefonní seznam a volání

Do paměti Rokru můžete uložit až tisíc jmen, přičemž ke každému kontaktu lze přidat řadu položek. Každý kontakt lze zařadit do skupiny, přiřadit mu obrázek a vyzváněcí melodii. Do seznamu se lze dostat buď přes nabídku nebo pomocí zkratky: pro čtyři směry ovladače lze nastavit rychlý přístup do libovolné sekce telefonu. V seznamu jmen lze také vyhledávat podle více znaků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V zadní části se ukrývá čočka fotoaparátu

Kvalita sluchátka je velmi dobrá, zvuk je čistý, jasný a dostatečně hlasitý. Při hovoru můžete využít hlasité handsfree. Telefon podporuje vyzváněcí profily, na příchozí hovor můžete být upozorněni některou z nápaditých melodií včetně MP3 nebo vibracemi. Dva reproduktory jsou schopny vyloudit skutečně hlasitý zvuk, Rokr nepřeslechnete ani v hlučném prostředí.

Motorole není Bluetooth neznámou technologií, můžete tedy bez problémů využívat bezdrátovou hands-free sadu. Přes Bluetooth lze také spravovat soubory v paměti telefonu. Tato varianta je ale mnohem pomalejší než kabel, proto bych ji doporučoval spíše v nouzových situacích.

Jak na textovou zprávu

Esemeskový nadšenci budou s Rokrem také spokojeni: paměť je totiž sdílená, a tak je možno archivovat velké množství zpráv. Ze psaní zpráv mám poněkud rozporuplné pocity: telefon má sice velký displej, pohodlnou klávesnici a bohatý slovník iTap, na druhou stranu zkracuje zprávy při použití diakritiky a navíc ta nekonečně dlouhá prodleva před možností znovu stisknout stejné tlačítko... Naštěstí se telefon výrazně nezpomaluje ani při velkém množství napsaných znaků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní hrana: škoda, že výrobce nepoužil běžný mini-USB konektor

Samozřejmostí je podpora multimediálních zpráv. Integrovaný fotoaparát se oproti modelu E398 nikterak nezměnil, stále je maximem rozlišení 640 × 480 obrazových bodů. Je to škoda, současné mobilní telefony by měly být vybaveny alespoň megapixelovým fotoaparátem. Novinkou je ale podpora nahrávání. Maximální rozlišení videa je 176 × 144 obrazových bodů, což je bohužel málo.

Doplňky a další funkce

Motorola samozřejmě podporuje datové přenosy GPRS třídy 10 a lze ji využít jako modem. Pojítkem může být Bluetooth anebo dodávaný kabel. Mezi doplňkovými funkcemi telefonu nechybí kalendář s poznámkami, kalkulačka a další. Pro zkrácení delší chvíle je předinstalována jedna hra, kterou lze výstižně popsat jako známé Worms v Javě. V paměti je ještě jedna aplikace, která slouží k uchovávání vašich osobních hesel, pinů, přístupových jmen a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka se připojují v horní hraně, konektor je chráněn gumovou zátkou 

Díky synchronizačnímu kabelu a přístupnosti paměti telefonu přes správce souborů můžete do Rokru jednoduše přidávat další vyzváněcí melodie, tapety či spořiče. Práce s pamětí telefonu je ale velmi pomalá.

Spousta příslušenství

To, co dělá Rokr Rokrem, je bezesporu paměťová karta. V základní dodávce je karta typu TransFlash o kapacitě 128 megabajtů. Tyto karty se vyznačují především miniaturními rozměry, karta je velká asi jako nehet malíčku dospělého člověka. Ani ceny těchto karet nejsou ve srovnání s ostatními paměťovými kartami přemrštěné, za 512 MB kartu zaplatíte okolo čtrnácti set korun. Spolu s paměťovou kartou obdržíte také redukci velikosti paměťové karty MMC. Tu pak lze přečíst v SD/MMC čtečkách a jiných zařízeních.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Paměťová karta, redukce, sluchátka a synchronizační kabel

V balení dále naleznete kabel pro propojení Rokru a stolního PC prostřednictvím portu USB. Kabel má jednu zásadní nevýhodu: při práci na PC se Rokr z USB portu nedobíjí a zároveň není možno připojit ke koncovce nabíječku. Také bych uvítal, po vzoru novějších Motorol, univerzální konektor mini-USB. Pořízení náhradního kabelu v případě poškození není tak nákladné. V balení nechybí napájecí adaptér do síťové zásuvky a také stereo handsfree, k jejímž kvalitám se dostaneme v další části.


V další kapitole na vás už čeká iTunes a hodnocení Rokru coby MP3 přehrávače

Témata článku: Motorola, , Motorola E398, Motorola Rokr E1, AR-HUD, Poslední kapitola, Test, Stejné tlačítko, ROKR, MOBI, Mobil, Dlouhá prodleva, Motorol, Motor, Rok