Motorola ROKR E8: Za hrst dobrých nápadů

Vývojáři v Motorole zapojili fantazii a vznikl ROKR E8. Přináší originální nápady a okouzlující design. Pomůže Motorole zpět na výsluní?

Zdá se, že v dílnách Motoroly to v poslední době skutečně vřelo. Vývojáři zapojili fantazii a na světlo světa se dostává Rokr E8. Ten přináší konečně několik originálních a vydařených nápadů. K tomu přidává okouzlující design. Bude právě vzhled zpátečním lístkem amerického výrobce na náš trh?

Klíčové vlastnosti:

  • originální a přitažlivý design
  • technologie ModeShift
  • senzorové ovládací kolečko
  • 2 GB vestavěné paměti a slot pro microSD
  • 3,5mm jack
  • kvalitní hudební přehrávač a FM rádio

Hlavní nedostatky:

  • menší displej
  • horší ergonomie klávesnice
  • lesklý povrch náchylný na otisky
  • slabší fotoaparát bez autofocusu
  • absence 3G

Motorola Rokr E8
Rokr E8 Hudební telefon s konektorem 3,5mm jack a prostředím založeným na linuxu. Má unikátně řešenou senzorovou klávesnici, která se mění podle aktuálního účelu.rozměry a hmotnost: 115 × 53 × 11 mm, 100 g
displej: 2'', aktivní TFT, 320 × 240, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 12
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 2048 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 970 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video
66%
(165. místo z 814)
katalogpreview
cena: 8 145 Kč (Mobilhouse)

Modely od Motoroly si v posledních letech s výjimkou legendárního Razru u nás velkou oblibu nezískaly. Drobná naděje přišla až s novým grafickým prostředím založeným na platformě Linuxu. To ale ve skutečnosti očekávání veřejnosti tak úplně nenaplnilo, méně i více zkušení uživatelé jej stále nepovažují za příliš přívětivé. Proto se výrobce opět snaží přijít s jinou zbraní a nesázejí pouze na design. Rokr E8 vás na první pohled očaruje, na druhý si ho zamilujete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je to vůbec telefon?

Jedenáct centimetrů kvalitní práce

Při srovnání s předcházejícími modely Rokr prošel design od základů radikálními změnami. Jinak řečeno, máme před sebou zcela nový telefon a nutno uznat, že designéři odvedli kus dobré práce. Černá skříňka na první pohled vůbec jako mobil nevypadá. Použit byl lesklý plast v kombinaci s kovem, v žádném případě tedy mobil nepůsobí jako lacině zpracovaný. Lesklá přední strana je sice skvělým magnetem pro otisky prstů, z hladkého povrchu je ale velmi lehce setřete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V dlani ho pocítíte

Po stránce kvality zpracování konstrukce patří E8 mezi to nejlepší, s čím jsem měl možnost pracovat. Působí doslova jako jeden celek, jednotlivé části se od sebe ani nehnou. Dokonce i zadní kryt sedí jako přibitý. Rozměrnější plochu přední strany 115 × 53 mm omlouvá hloubka pouhých 11 mm. Hmotnost je rovných 100 g a vzhledem ke zpracování telefonu a jeho rozměrům je přiměřená. K dispozici je zatím telefon pouze v černém provedení, dokážu si ale představit velmi atraktivní bílou nebo třeba zlatou variantu.

Klepněte pro větší obrázek
Porovnání s kreditní kartou

Na levém boku najdeme multifunkční dvojtlačítko. V pohotovostním režimu s ním lze měnit vyzváněcí profily, v průběhu hovoru reguluje hlasitost reproduktoru. Využít se dá i k pohybu v nabídce. Pod tímto ovládacím prvkem se nachází spoušť fotoaparátu. Kvůli jejímu nezvyklému umístění si nejspíš rychleji zvyknete na fotografování stiskem středu navigační klávesy.

Pravý bok obsadil microUSB konektor a posuvné tlačítko. To má celkem tři polohy. Horní pro hardwarový zámek klávesnice, střední pro její odemčení. Spodní poloha je vratná a slouží jako vypínač celého přístroje. Motorola se tak nechala inspirovat hudebními MP3 přehrávači, které pro uzamknutí kláves využívají funkci Hold.

Spodní hrana je osazena mikrofonem, vedle něj najdeme nenápadný stylový nápis Rokr. Horní strana potom poskytla prostor dalšímu výbornému řešení – 3,5mm konektoru pro sluchátka. Kdy už se konečně klasický jack stane standardem pro všechny mobily?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Boky telefonu obohacené o nové nápady

Při pohledu na zadní stranu jsem nemohl nevzpomenout na iPhone. Drobná, nenápadná čočka fotoaparátu v levé horní části, stříbrné logo výrobce a informace o kapacitě vestavěné paměti ve spodní části. Chybí snad už jen stříbrný povrch. Zde se Motorola vydala lepší cestou, pogumovaný černý kryt typu soft touch neklouže v dlani, po stole, dokonce ani po přístrojové desce auta. Za pozornost drobný dioda umístěná vedle čočky fotoaparátu. Je to červené asistenční světlo, které při pořizování snímku informuje fotografovaný objekt, že je na něj zaměřena pozornost. Pro paparazzi se tak Rokr E8 coby fotoaparát určitě nehodí. Červenou barvu najdeme i na úplném dně zadní strany, ukrývá zde mřížku reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana vzdáleně připomíná jednoho amerického konkurenta
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Reproduktor a čočka fotoaparátu

Témata článku: Motorola, , Apple iPhone 4GB, Motorola Rokr E8, Skříňka, Motorol, Rok, Černá skříňka, Stříbrný povrch, Motor, Radikální změna, Klasický jack, Dobrý nápad, Hlasité přehrávání, Dobrý, Samostatná položka, Nápad, Finální telefon, Obvyklá věc, Spinner, ROKR