Motorola SLVR L7: rozverná placka (test)

Pokud se vám líbí tenký design Razru, ale nemáte rádi véčka, je tu pro vás řešení. Motorola se rozhodla na úspěšný Razr navázat i tenkými telefony klasické konstrukce a model L7 je nejvybavenějším z nich.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • tenký design
  • kvalitní zpracování
  • výborný displej
  • EDGE třídy 10
  • slot pro paměťové karty TransFlash

Hlavní nedostatky

  • špatná orientace na klávesnici
  • nelogické menu a ovládání
  • chyby v počeštění
  • pomalejší reakce
  • nekvalitní fotoaparát

Všechno začalo Motorolou V3 Razr. Do té doby byl mobilní telefon s tak štíhlým designem nemyslitelný. Razr ale zaznamenal obrovský úspěch a nastolil tak módní vlnu tenkých telefonů. Všichni výrobci se dnes v představování těchto telefonů přímo předhánějí. I americká Motorola samozřejmě v tomto trendu pokračuje.

Kromě véček má ve své nabídce i několik žiletek klasické konstrukce. Motorola L6 je již nějaký pátek v prodeji u T-Mobilu. Pokud vám funkčně nedostačuje, zvolte vyšší model v podobě Motoroly SLVR L7. Tento telefon byl oficiálně představený na loňském veletrhu CeBIT a u nás se začíná prodávat v těchto dnes s cenou kolem sedmi tisíc korun.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola SLVR L7

Tenčeji už to nejde

Hlavní předností L7 je bezesporu její minimální tloušťka, která dosahuje jen dvanácti milimetrů. Půdorysné rozměry jsou sice z dnešního pohledu nepatrně větší, ale i tak telefon spadá do kategorie velmi malých telefonů. V řeči čísel rozměry dosahují hodnot 114 × 49 × 12 milimetrů a telefon je tak rozměrově úplně stejný jak jeho levnější kolega od T-Mobilu. Stejná je i hmotnost, která dosahuje 85 gramů. Při přímém porovnání s Razrem není Motorola L7 tak široká. Díky tomu dobře padne do ruky a palec bez problémů dosáhne na všechny klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je opravdu tenoučká

Konstrukční zpracování telefonu je opravdu příkladné. Ani při silnějším stisku nikde nic nevrže. Zadní kryt je zacvaknutý na horní straně nad fotoaparátem a sedí pevně. Během celého testu se u něj neprojevila sebemenší vůle. Pevné konstrukci také napomáhá absence výměnných krytů.

Je přítomen hliník?

Téměř celý telefon kromě klávesnice a displeje je tvořen z tenkého kovu. Jedná se zjevně o hliník, který je nabarven černým lakem. Na povrchu jsou bohužel docela vidět otisky prstů. Stejný problém se vyskytuje i u displeje. Horní tlačítka jsou umístěna přímo pod ním a otiskům se tak prakticky není možné vyhnout. Nezbude vám než utírat, utírat a utírat. Hadřík k tomu určený by se v základním balení hodil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Díky své konstrukci a zpracování vás telefon upoutá na první pohled. Přední strana je zcela plochá a mírně nad ni vystupuje jen hlavní ovládací tlačítko a logo výrobce nad displejem. Stejné logo najdete i na zadní straně, která je téměř celá tvořena krytem baterie. Pod ním se nachází mřížka hlasitého reproduktoru. Čočka integrovaného fotoaparátu je pak umístěna úplně nahoře v černém lichoběžníku se stříbrným rámečkem. Není ale nijak chráněna, a tak hrozí její poškrábání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Většinu zadní strany tvoří snímatelný kryt • čočka fotoaparátu • mřížka reproduktoru • po sejmutí krytu

Pro sejmutí zadního krytu musíte zmáčknout stříbrné tlačítko na horní straně. Pod ním se skrývá lithium-iontová baterie s kapacitou 820 mAh. Podle oficiálních údajů s ní Motorola dokáže být 310 hodin na příjmu nebo 250 minut telefonovat. V praxi při běžném používání se výdrž pohybuje okolo slušných tří dnů. SIM karta se vkládá pod baterii a její výměna je díky posuvnému šoupátku pohodlná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ledacos je na bocích telefonu • například tlačítka na levé straně

Na pravé straně telefonu se nachází stříbrné tlačítko pro spouštění fotoaparátu. Nad ním pak je datový konektor typu miniUSB. Za něj zaslouží Motorola pochvalu. Nemusíte si totiž kupovat speciální datový kabel, úplně postačí klasický kabel s tímto konektorem třeba od digitálního fotoaparátu. Ve spodní polovině pravé strany naleznete slot pro paměťové karty TransFlash chráněný gumovou krytkou. Krytka se snadno snímá a díky uchycení se o její ztrátu nemusíte obávat. Levá strana nabízí dvojici tlačítek pro ovládání hlasitosti a tzv. Smart klávesu. Její funkci si můžete vybrat v menu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zajímavosti na pravé straně: miniUSB konektor • tlačítko fotoaparátu • slot pro paměťové karty

Stále výborný

Velkou část přední strany zabírá displej o rozměrech 30 × 37 milimetrů. Nebýt černého rámečku okolo něj mohl být klidně ještě o pár milimetrů větší. Druhý, vnější, rámeček je vyveden ve stejné barvě jako klávesnice a na horní straně obsahuje jméno výrobce.

Displej „elsedmičky“ je vynikající, ale už ho známe z jiných modelů. Díky aktivní TFT technologii, rozlišení 176 × 220 bodů a podpoře 262 tisíc barev je na něj radost koukat. Podání barev je věrné a kontrast vynikající. Jas si můžete regulovat v sedmi krocích a jeho maximální hodnoty ani nevyužijete.

Klepněte pro větší obrázek 

Barvy se neztrácejí ani při pohledu z boku. Pokud ale telefon nakloníte směrem dolů, stačí pár stupňů a displej ztmavne. Podsvícení displeje je taktéž vynikající, nesmí ovšem zhasnout. Pak na displeji neuvidíte zhola nic. Pro kontrolu zmeškaných hovorů nebo přijatých zpráv budete muset telefon vždy oživit.

Klikaté linky

Aby nebyl štíhlý design narušen, je na tomto telefonu opět použita plochá klávesnice s chemicky vyleptanými klávesami do kovové destičky. Při bližším zkoumání objevíte, že destička je stejně jako hlavní ovládací tlačítko vybroušena soustřednými kružnicemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jako u Razru • kruhová navigační klávesa je celkem pohodlná

Řešení klávesnice je sice efektní, ale bohužel málo praktické. Přestože je stisk kláves jistý a je doprovázen tichým cvaknutím, náruživí textovkáři si na své rozhodně nepřijdou. Klávesy jsou totiž hmatově špatně rozlišitelné a při psaní „poslepu“ se mi často stávalo, že jsem nechtěně zmáčkl i jinou klávesu. Nepraktické je především to, že prostřední sloupec klávesnice je posunut asi o půl klávesy dolů. Naváděcí linky zde příliš nepomohou a místo šestky velmi snadno stisknete devítku apod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Popisky tlačítek a rozdělovací linky lehce vystupují nad zcela plochý povrch

Kromě číslicových tlačítek najdete na klávesnici také klasická tlačítka s červeným a zeleným sluchátkem, dvojici funkčních kláves, klávesu pro vyvolání kontextového menu a také hlavní čtyřsměrný ovládací prvek s potvrzovacím středem. Ukazováčkem jsou pak dobře dostupná tlačítka pro regulaci hlasitosti na levé straně telefonu.

Podsvětlení klávesnice je silné a rovnoměrné. Popisky tlačítek i lomené čáry, které je oddělují, ve tmě září efektní modrou barvou. Pokud je ale světla dostatek, čidlo na horní straně telefonu podsvětlení klávesnice automaticky vypne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvícení klávesnice je efektní


V druhé kapitole se zaměříme na uživatelské prostředí telefonu a ovládání. Prozkoumáme možnosti fotoaparátu a telefonní seznam.

Témata článku: Motorola, , Benq-Siemens S68, Motorola Razr, Motorola Slvr L7, Tápání, Test, Destička, Pár příkladů, PLA, Pláč, Motorol, Klasický kabel, Stejné logo, Placka, Plac, Textová podoba, Motor