Motorola Talkabout 205: opravdu hezký lowend (test)

Na mobil Motorola Talkabout 205 ihned poznáte, že nejde o klasický model této značky. Aby ne - je to zakuklený Acer a proto je od ostatních mobilů této značky hodně odlišný. V redakci se nám docela líbil, i když mohl být o něco levnější.

Mezi výrobci mobilních telefonů není žádnou výjimkou, že na nových zařízeních pracují firmy společně. Siemens vzal pod svá křídla mobily značky Bosch, Sony a Ericsson už společně vyvíjí nové mobilní zázraky a tak se také asijská firma Acer rozhodla spolupracovat s americkou Motorolou a nabídla jí k výrobě pro evropské trhy svůj úspěšný model z asijských trhů. Motorola nabídku přijala a tak je na světě první „Acer“ se značkou Motorola a typovým označením Talkabout 205.

Je to prostě Acer

Když jsem mobil poprvé živě uviděl, byly hned vidět podobnosti s mobily Acer, které celkovému vzhledu telefonu pomohly. Elegantní provedení ve stříbrné barvě mobilu sluší, nijak nevrzající kryt baterie, zvláště při psaní textovek. Uživatelé jistě nejvíce ocení rozměry a hmotnost. Mobil je opravdu tenký a pokud jej budete nosit v kapse, neudělá vám žádnou „bouli“. Navíc jej téměř ani neucítíte, protože 90 gramů se v kapse docela ztratí.

Kdyby se ještě ubralo pár milimetrů na šířce mobilu, neměl by mobil chybu. Každopádně takhle lehká a malá Motorola v základní třídě ještě nebyla a nebýt spolupráce s Acerem, zřejmě by se asi ani hned tak neobjevila. Na nízké hmotnosti se nemalou měrou podílí i tenká baterie typu Li-Ion s kapacitou 600 mAh. Tady ale vidím první minus tohoto telefonu, protože díky tenčí baterii je výdrž mobilu pouze 70 hodin v pohotovostním režimu. Pokud denně trochu víc voláte nebo posíláte textovky, vydrží vám mobil slabé tři dny nebo spíše ještě méně.

        

Daleko méně tlačítek

Pozitivně hodnotím také množství tlačítek na mobilu. Na tédvěstěpětce není v podstatě žádné zbytečné. Kromě numerických kláves najdete na displeji ještě dvě klávesy se šipkami, jimiž se dostáváte a pohybujete v menu, korekční tlačítko, červené tlačítko pro ukončení hovoru, návrat o úroveň výše v menu a vypnut/zapnutí telefonu a zelené tlačítko pro zahájení hovoru a potvrzování voleb. Na boku telefonu najdete ještě dvě klávesy využitelné nejčastěji ke korekci hlasitosti sluchátka při hovoru, popř. k listování v telefonním seznamu telefonu.

Ti, kteří mají s mobily Motorola již nějaké zkušenosti, se jistě ptají, kam že se poděla klávesa pro rychlý přístup k funkcím. Na tomto mobilu je vidět, že je zbytečná, protože u T205 je rychlá volba vyřešena tak, že si devět funkcí navolíte pod čísla 1-9 a vyvoláte je stiskem klávesy s příslušným jménem a následným stiskem zelené klávesy. Často se také hodí zamykání klávesnice, které provedete delším podržením křížku, odemčení trošku (pro Motoroly) nezvykle stiskem sekvence zelené tlačítko – hvězdička.

Displej téměř na jedničku

Dobrému dojmu ze vzhledu telefonu přispívá také poměrně velký displej s rozlišením 98 na 64 bodů. Můžete si na něm korigovat podsvětlení displeje až v šesti stupních. Možná by mohl být displej i víceřádkový – například při čtení textovky jsou k dispozici čtyři a při psaní tři. Víceméně pro pobavení budou sloužit dva animované spořiče obrazovky – rybička zamilovaná do rybářského háčku a fosilní ještěr k smrti vystrašený pavoukem. Dále jsou na displeji standardně zobrazovány ještě hodiny a datum, což u dřívějších lowendových modelů také nebývalo pravidlem.

Paměť: někde hodně, jinde málo

Podíváte-li se do menu mobilu, najdete zajímavou skladbu funkcí. Jsou zde všechny podstatné, nezbytné pro denní používání, ale vloudily se i některé doplňkové, které nejsou výsadou nižší třídy a tudíž potěší. Úvodní obrazovku menu tvoří dva řádky obrázkových ikon, další úrovně jsou již vyřešeny pouze textovými popisky funkcí.

Určitě potěší vnitřní paměť na sto telefonních čísel a je jen škoda, že se do přístroje nevejdou také nějaké textovky, které by byly minimálně stejně vítané. Za zmínku možná také stojí možnost vyhledávání v telefonním seznamu až podle třinácti znaků.

Na textovky bez kladiva

Jednou z nejpovedenějších možností mobilu je práce s textovkami, která se oproti starším modelům výrazně zlepšila. V prvé řadě, celková odezva mobilu je vyšší než dříve, což je samozřejmě znát i na rychlosti psaní textovek. Můžete si vybrat ze sedmi předdefinovaných textových zpráv nebo si vytvořit ještě dalších pět předloh. Při psaní textovky máte nově k dispozici počítadlo napsaných znaků.

Můžete si také rychle přepínat mezi klávesnicí s velkými a malým písmem nebo pouze číselnými znaky, což provedete delším stisknutím jednotlivých tlačítek s písmeny. Symbol vpravo dole na displeji vám zároveň ukazuje, jaký režim je právě aktivován, volba ale probíhá dost rychle, takže se vám pokaždé nemusí povést zastavit přepínání v ten správný okamžik. Zvolit si můžete také způsob upozorňování na doručení zprávy příjemci – telefon buď pouze pípne nebo napíše hlášku na displeji, případně obojí. Chybí mi snad pouze možnost rychlého psaní SMS.

        

WAP, data i kalendář

Talkabout 205 nabízí také v dnešní době již téměř nezbytný prohlížeč wapových stránek, která je ale víceméně standardní a nijak svými možnostmi nepřevyšuje konkurenci. Nemůžete vytvářet záložky ani wapovat off-line, ale s běžným prohlížením stránek nebudete zřejmě mít problémy. Přibyl také hardwarový modem umožňující datové přenosy rychlostí 9,6 kb/s a dokonce i grafický kalendář, do něhož si můžete uložit až 500 údajů. Má sice pouze základní možnosti (upozorňování na událost vybranou melodií, zobrazit jednotlivý den, zobrazit všechny záznamy a hromadně všechno smazat), ale přesto je jeho přítomnost potěšující.

Pokud chcete další funkce, prosím: můžete si např. nastavit čas automatického zapnutí i vypnutí mobilu nebo manuálně vybrat frekvenci GSM 900 nebo 1800 MHz.

Talkabout 205 je také prvním telefonem značky Motorola, jejíž budík vás probudí, i když je mobil vypnutý a poté se vás zeptá, jestli chcete mobil už přímo zapnout nebo zatím ještě nechat vypnutý.

     

Cena vyšší, ale mobil za to stojí

Pokud vezmu v úvahu cenu – 6495 v předplacené sadě Go, musím podotknout, že za malý příplatek můžete pořídit lepší telefony vyšší třídy, ale přesto by se i za tuto cenu koupě telefonu vyplatila méně náročným uživatelům nebo mobilním začátečníkům. A pokud se po čase cena sníží na hranici pěti tisíc korun, bude to už opravdu dobrý nákup.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Motorola Talkabout 205
  • Cena: 6495 Kč v sadě Go
  • Sítě: 900 / 1800 MHz
  • Rozměry: 112 (+ 17 mm anténa) x 46 x 18,5 mm
  • Hmotnost: 90 g
  • Baterie: Li-Ion 600 mAh
  • Pohotovostní doba: až 70 hodin
  • Doba hovoru: až 5 hodin
  • Doba nabíjení: asi 2 hodiny
  • Vyzváněcí melodie: 13 + 5 zvuků, vlastní nejsou možné
  • Vnitřní kapacita paměti: 100 čísel v telefonním seznamu
  • Počet míst v seznamu volání: 10 odchozích / 10 příchozích / 10 zmeškaných
  • Displej: grafický, až 5 řádků, obvykle pouze 3 řádky, při čtení SMS 4 řádky
  • Druhy vyzvánění: normální, vibrační
  • Standardní příslušenství: nabíječka
  • Další podporované funkce a vlastnosti: budík, časové funkce, data a fax (9,6 kb/s), hardwarový modem, kalendář, kalkulačka, minutové pípání, SIM Toolkit, WAP
  • Funkce, které přístroj obsahovat nebude: Bluetooth, diktafon, hlasité hands-free, hlasové ovládání, hlasové vytáčení, hry, infraport, minutka, odlišení volajících různým zvoněním, prohlížeč e-mailů, rychlé psaní SMS, stopky, synchronizace s PC, upomínky, vícepoložkový telefonní seznam, vyzváněcí profily, záznamník hovoru
Diskuze (10) Další článek: Tip na léto: jak platit faktury za mobil o dovolené

Témata článku: Motorola, , , Low, Test, Malý příplatek, Motor, Talkabout, Motorol