Motorola Timeport 280: test od našeho čtenáře (test)

Timeport 280 je zajímavý manažerský mobil, který by po dlouhé době mohl navrátit Motorole alespoň část ztracených pozic. Funkčně jde o velmi podobný mobil jako V.66, vzhledem a cenou o běžný manažerský mobil. Jaký je a co od něj můžete očekávat?

Poznámka: Autorem následujícího textu je čtenář MobilManie, kterému se podařilo mobil získat dříve, než je u nás oficiálně nabízen. Velkou redakční recenzi zveřejníme, až dostaneme mobil zapůjčen na test.

Vzhled, zpracování, příslušenství

Vzhled tohoto přístroje je velmi zajímavý, a i když částečně vychází z předchozích typů, odlišností je více než dost. Přístroj je dodáván výhradně v reprezentativní celostříbrné barvě, jeho velikost je 125 x 49 x 24 mm a hmotnost činí cca 107 gramů. To není mnoho, ale na dnešní poměry už ani příliš málo. Zajímavá je zadní část přístroje, kde kryt baterie je vyvýšený a tvoří jakoby „bouli“, což působí trochu neesteticky. Díky tomu ale padne přístroj výborně do ruky.

Ovládacím prvkům dominuje čtyřsměrný joystick, klávesnice je velmi dobře zpracovaná (a ještě lépe podsvícena). Na levé straně jsou umístěna tlačítka pro ovládání hlasitosti a pohybu v menu, na pravé straně ovládání hlasového záznamníku. Překvapivě chybí u Motoroly obvyklý „Smart button“ a tlačítko zapínání a vypínání přístroje je umístěno na vrchní straně telefonu a lá Nokia. Nahoře je rovněž umístěn infraport a anténa.

Co jistě zaujme na první pohled je obrovský displej  s rozlišením 128 x 100 bodů - jeho využitelnost pro pokročilé funkce telefonu je excelentní a to i díky výbornému, rovnoměrnému podsvícení (v zelené barvě) a holografické folii. Baterie je typu Li-Ion s výrží cca 200 hodin pohotovostní doby. Kvalita zpracování telefonu je na vysoké úrovni a přesnost ovládání pomocí joysticku i klávesnice je velmi dobrá.

Součástí standardního balení je samozřejmě cestovní nabíječka, lehká hands free sada, datový kabel s připojením na seriový port, CD se softwarem GPRS Wizard (který vás provede konfigurací GPRS
připojení) a také klip na opasek.

Menu a ovládání

Menu telefonu je zcela nové, přepracované a velmi málo se podobá tomu, na které jsme byli u Motoroly zvyklí. Ke každé položce je přiřazena zároveň i ikona, pohyb v menu je doprovázen animací (která ovšem zpomaluje a lze ji vypnout). V klidovém stavu přístroj zobrazuje název síťe, čas a konečně i datum - ovšem neradujme se předčasně, v případě, že máte aktivováno GPRS, pak se ikona GPRS objeví nepochopitelně právě místo zobrazení data. Čitelnost displeje je však i díky funkci zoom vynikající.

Do menu se vstupuje stisknutím klávesy M pod displejem a pohyb v něm s pomocí joysticku je velmi příjemný. To, že se joystickem zároveň nepotvrzuje, ale pouze pohybuje ve čtyřech směrech, nepovažuji za nevýhodu, naopak - nedochází k nechtěným „klikům“. Vynikající vlastností menu je jeho editovatelnost - základní menu je skutečně možno uspořádat zcela dle svých představ prostým a jednoduchým přesunutím položky v nastavení. Zároveň je možné si vytvořit vlastní menu se zkratkami s nejpoužívanějšími funkcemi.

Dvě multifunkční klávesy pod displejem jsou rovněž programovatelné - variabilita nastavení menu tedy dosahuje opravdu nevídaných možností a ovládání je opravdu velmi propracované. Někdy je to ovšem trochu na úkor přehlednosti. 

Bohatýr

I když toho Motorola T280 umí opravdu hodně, na první místo nedosáhne; Ericsson T39m a R520m jsou z hlediska komplexnosti funkcí stále bezkonkurenční. Motorola Timeport 280 je triální a společně se Samsungem SGH Q100 nabízí doposud nejrychlejší GPRS připojení (4 + 1 timesloty). Součástí telefonu je i vestavěný modem 14,4 kb/s; naopak HSCSD připojení chybí. Mobil podporuje WAP ve verzi 1.1, komunikaci přes infračervený port a synchronizaci dat s osobním počítačem. Původně očekávaný emailový klient chybí, stejně tak i Bluetooth.

Dále zde najdeme hlasové vytáčení, které pracuje velmi přesně, hlasové ovládání (až 25 příkazů) a hlasový záznamník (pouze na 60 sekund). Do paměti telefonu je možné uložit až 500 čísel, dále si můžete zahrát tři celkem vydařené hry (včetně Black Jacku) a využívat přehledného kalendáře.

Nejen menu, ale i typy zvonění byly inovovány - jejich nabídka je velmi pestrá, včetně možnosti vytvářet nové melodie a možnosti nastavit několik různých typů vibrací. Motorola Timeport 280 však nepodporuje skupiny volajících. SMS zprávy je možné psát s pomocí systému iTAP, který však zatím bohužel nepodporuje český jazyk. Další nadstandardní funkcí je vestavěné FM rádio - tato jistě velmi zajímavá funkce je však podporována (a zároveň se zobrazí v menu) pouze v případě zakoupení speciální bondovky.

Opravdu dobrý

Závěrem - máme tu dalšího aspiranta na nejvyšší příčky v této kategorii mobilních telefonů. K absolutnímu prvenství mu sice ještě něco schází, v každém případě je to ale od Motoroly velký krok kupředu, stejně jako model V.66.

Podrobné informace o mobilu v naší databázi.

 

Diskuze (28) Další článek: Slovensko: další země s přímým voláním z Twistu

Témata článku: Motorola, , , Ericsson T39m, Motorola Timeport 280, Vynikající vlastnost, Test, Timeport, Motor, Motorola Timeport, Vestavěný modem, Tim, Motorol, Time