Motorola V180: přichází levný elegán (test)

Véčková Motorola V180 patří do série stylových telefonů s označením V. Je to low-endový mobil a tomu také odpovídá jeho funkční výbava, která je oproti jeho kolegům chudší. Může ale zaujmout výborným vyzváněním a především nízkou cenou.

Nezapře své příbuzenstvo

Hlavní menu není třeba podrobně popisovat, neboť má stejný styl a organizaci, jako ostatní modely z této řady, o kterých jsme na MobilManii psali před časem. V podobném stylu uspořádané menu tedy najdete také například v Motorole V600, V80, V300, V500 nebo E398. Připomeňme si tedy pouze nejdůležitější vlastnosti a všimněme si hlavních rozdílů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkový pohled • detail klávesnice • ovládací tlačítka

Na hlavním displeji v pohotovostním režimu najdete kromě standardních údajů, jako je název sítě operátora, síla signálu a stav baterie také hodiny, které mohou být analogové nebo digitální. Analogové hodiny, které jsou upraveny na menší displej V180 - jsou jemné a zvláště na denním světle hůře rozpoznatelné. Zato digitální hodiny jsou vyvedeny velmi silným a dobře čitelným písmem. To se týká u V180 písma obecně. V porovnání s bratříčky s větším displejem je zde písmo tučnější a méně elegantní, ale také díky tomu dobře čitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další pohledy na mobil

Hlavní menu může mít podobu seznamu, kde jsou položky uspořádány pod sebou nebo může být zobrazeno obrázkovými ikonkami, které jsou sestaveny do čtvercové matice o devíti prvcích. V nabídce zobrazené jako seznam se můžete volitelně pohybovat rolováním (nekonečný běžící pás) nebo jen nahoru a dolů. Položky menu si lze podle libosti přeskládat. Grafika ikonek u druhého typu zobrazení menu je stejná jako u Motoroly V80, se kterou jsem měl možnost telefon přímo porovnat. U modelu V180 jsou na displeji ikonky jen nepatrně menší a jsou semknuty blíže k sobě. Po zaměření kurzorem se ikony animují.

 
Hlavní displej v pohotovostním režimu • obrázkové menu • menu v podobě seznamu

Podobně jako u jiných modelů nové řady jsou i zde poměrně široké možnosti personalizace prostředí. Na hlavní displej si můžete umístit obrázek a symboly funkcí navigační klávesy. Dále je tu již zmíněná možnost přeskládání položek hlavní nabídky. Celé prostředí můžete podle nálady obléci do různých barevných stylů - nabízí se modrý, stříbrný, fialový, nefritový, citrónový a sluneční.

  
Ukázka některých barevných stylů

K ovládání jen malou poznámku na závěr. Měl jsem možnost přímo srovnat shodně uspořádané menu u V180 a V80 a pohyb v menu je nepatrně svižnější u modelu V180.

Telefonování, zprávy - klasika 

Funkce telefonu projdeme poněkud rychleji, protože V180 nepřináší nic výrazně nového oproti svým kolegům z řady, spíše je telefon vzhledem k jeho low-endovému ladění o některé funkce ochuzen. Telefon má tedy vícepoložkový telefonní seznam, do kterého se vejde až tisíc záznamů. Vyhledávání v seznamu se provádí stejně jako u ostatních Motorol pouze podle prvního znaku, což bylo těmto modelům již mnohokrát vytýkáno.


Práce se seznamem kontaktů

Každé jméno v telefonním seznamu si můžete uložit na SIM nebo do paměti telefonu (pracuje s oběma seznamy současně), přidat navíc zkrácenou volbu, skupiny volajících a také další parametry jako hlasový záznam nebo obrázek. Fotografii si ke kontaktům tak jednoduše nepřiřadíte, protože telefon nemá integrovaný fotoaparát. Motorola V180 má čtyřiadvacetihlasé polyfonní vyzvánění a umí jako vyzvánění použít i zvuky formátu MP3. Má vestavěnou funkci Motomixer, která umí mixovat midi zvuky. Zvuk vyzvánění je velmi kvalitní a to i při použití hlasitého handsfree. Telefon je triální, takže se s ním dovoláte i v zámoří.


Ukázka volby čísla

Psaní textových zpráv na V180 je díky dobře zpracované klávesnici pohodlné. Jen zadní kryt při silnějším stisku povrzává. Stejně jako všechny Motoroly poslední doby používá pochopitelně i V180 predikci iTap, která dokáže používat českou diakritiku. V tom případě ale zprávy zkrátí na sedmdesát znaků. Při psaní SMS telefon odpočítává znaky od 450 a počet zpráv k odeslání se zobrazí až těsně před odesláním. Při psaní lze využívat kopírování, vyjmutí a opětovné vkládání textu.


Ukázka postupu tvorby nové textové zprávy

Telefon podporuje také zprávy MMS, ke kterým lze přidat obrázek, zvuk či hlasový záznam. Nechybí ani možnost práce e-maily. A nesmím opomenout podporu instant messagingu, která může být pro řadu uživatelů vítanou pomůckou.

 
Na malý displej se toho vejde hodně


V následující kapitole najdete další funkce telefonu a také závěrečné zhodnocení.

Témata článku: Motorola, , Motorola V180, Siemens CF62, Telefon a Zpráva, Motor, Logo firmy, Test, Stejné logo, Motorol