Motorola V220: nejlevnější véčko s fotoaparátem (test)

Motorola V220 je malé stylové véčko s vestavěným fotoaparátem. Své konkurenty nechá za sebou zejména díky ceně - bude z nich výrazně nejlevnější. Má ale i další přednosti: třeba výbornou klávesnici a špičkový zvuk.

Motorola nepíše česky

Model V220 nemá oproti dražším Motorolám V300/V600 e-mailový prohlížeč. Funkce pro práci s textovými a multimediálními zprávami jsou ale velmi podobné. Znovu musím upozornit na dobrou klávesnici.

 Nabídka zpráv

Editor SMS poctivě odpočítává z maximálního počtu 450 znaků, které lze napsat. Pokud ale při psaní používáte slovník iTap, do každé části zprávy se vejde jen sedmdesát znaků, protože se přenáší i české háčky a čárky. K iTapu mám stejnou připomínku jako kdykoli dřív: stále obsahuje nesmyslná slova, která nabízí místo těch naprosto běžných. Někdy se vám podaří napsat dlouhou větu naprosto bez zaškobrtnutí, jindy musíte neustále vyhledávat správné varianty. Technologie iTap má široké možnosti, k zemi ji ale strhává nedostatečná slovní zásoba. Tak třeba místo slova „široké“ nabídne nesmysl „písmje“ a přidávání nových výrazů do slovníku je trochu nesnadné.

Píšeme textovou zprávu

Motorola V220 ovšem opět nemá paměť na příchozí textovky. Do telefonu se ukládají pouze zprávy, které napíšete, pro došlé SMS musí stačit kapacita na kartě SIM. To je jedna z vlastností, kde Motorola pořád přemýšlí trochu mimozemsky.

Editor multimediálních zpráv je jednoduchý, díky podpoře několikastránkových MMS do něj lze ale vložit více obrázků. To je dobrá vlastnost, protože jinak fotografie je z telefonu nedostanete – snad jen přes kabel, pokud bude existovat vhodný software. Kromě obrázku se do MMS vejde hlasový záznam, zvuk nebo třeba i video (přímo v telefonu ho ale nepořídíte). K dispozici je i několik MMS šablon s předpřipravenými zvuky a obrázky.

 Editor MMS

Ke zprávám patří také aplikace SMS chat pro rozhovory prostřednictvím textovek, kdy se jednotlivé reakce zobrazují postupně pod sebou. Aplikace IM pro rychlé zasílání zpráv vyžaduje server.

Miliony budíků

V telefonu můžete nastavit hned několik budíků. Jsou opakované, každý si můžete jinak pojmenovat, přiřadit mu speciální zvuk a třeba i hlasitost. Motorola už umí budit i ve vypnutém stavu. Jestliže se ale chcete budit každý den, nevypínejte budík funkčním tlačítkem Vypnout, ale klávesou s červeným telefonkem.

 
Nastavení a přehled budíků (všechny nemusí být aktivní)

U kalendáře si můžete vybrat, jestli se má standardně zobrazit v měsíčním nebo týdenním pohledu. V případě týdne je zde ale starý problém, že se na displeji ukáže jen osmihodinový interval, se kterým nijak nehnete, takže události, které sahají mimo něj, se nezobrazí – až v denním pohledu.


Měsíční a týdenní pohled na kalendář

Kalendář neumožňuje volbu různých typů položek, ono to ale ani není tak bezpodmínečně potřebné. Událost si pojmenujete, nastavíte čas a datum začátku, zadáte dobu trvání, způsob opakování (žádné, denně, týdenně, měsíčně, ročně a případně i upozornění.

 
Denní přehled schůzek • detail schůzky

Vestavěná kalkulačka sice nabízí paměť, ale ignoruje přednost některých matematických operací před jinými.

 Kalkulačka

Java a mobilní data

Motorola podporuje Javu a její rychlost jsem vyzkoušel pomocí programu jBenchmark. V případě verze 1.0 telefon dosáhl výsledku 1 158, při testu ve verzi 2.0 program spočítal hodnotu 63. V prvním případě je to stejné jako u Motorol V300 a V600 a ve srovnání s ostatními mobily nadprůměr. Při testu Javy 2.0 je Motorola V220 lepší než zmíněné modely, ale ani to nestačí na lepší než podprůměrné umístění. Přímo v telefonu jsou standardně nahrány dvě javové hry a jedna aplikace.

 
Nabídka s hrami a aplikacemi v Javě • javový editor obrázků

Pro wapování a připojení počítače k internetu se hodí podpora GPRS třídy 10. Pro spojení s počítačem slouží pouze kabel, telefon nemá infraport ani Bluetooth. Prakticky jsem to ale nevyzkoušel, k telefonu se nedodává ovladač.

Wapový prohlížeč

Jediné levné véčko s fotoaparátem

Přesně jak píšu v úvodu, Motorola mě napřed ani trochu nepřesvědčila. Byl to takový obyčejný telefon – prostě nuda. Co rozhodlo, že se mi telefon nakonec zalíbil a že článek i jeho závěr je naopak pozitivní? Dlouho jsem nad tím přemýšlel a zjistil, že to asi bude přístupem Motoroly k uživateli. Americký výrobce je stále trochu konzervativní, necpe do mě horem dolem úžasné animace a zvuky jako korejské značky, místo toho se soustředí na jiné funkce. Třeba na možnosti personalizace, kde nemá konkurenci. Motorola stále vyrábí hodně technické telefony, které mohou někomu připadat nepřátelské, jiní uživatelé je ale právě kvůli tomu ocení.

Budu ale i zlý. Konstrukce telefonu není zrovna příkladná, displej Motorola umí lepší a za některé staré chyby, jako například způsob vyhledávání v telefonním seznamu, by si někdo zasloužil pranýř. Také slovník iTap je v porovnání s T9 příšera – a navíc píše s háčky a čárkami, takže jej většina lidí stejně vypne.

Motorola V220 je ale z celkového pohledu hodně dobrý telefon střední třídy. Jejím největším konkurentem je Samsung SGH-X450, který je ale o něco málo vybavenější a navíc výrazně levnější. Funkčně a cenově ještě lépe je na tom i Siemens CF62. Jenže ani jeden z těchto telefonů nemá digitální fotoaparát, k Siemensu lze jen dokoupit přídavný modul. Motorola V220 je nejlevnější véčko s fotoaparátem a tím může útočit na konkurenci (cena stejně podle mého názoru brzy klesne pod šest tisíc).

 Motorola V220 Samsung SGH-X450 Siemens CF62

Jestli vás digitální fotoaparát v mobilu vůbec nezajímá, Motorolu ještě neodsuzujte. Brzy se začne prodávat i levný model V180, který se od testovaného telefonu liší právě absencí fotoaparátu a dalších drobností.

Podrobné parametry Motoroly V220 najdete v katalogu mobilů


Plusy a minusy

+ možnosti personalizace
+ špičkový zvuk při vyzvánění
+ velmi pohodlná klávesnice
+ kapacita telefonního seznamu
+ vestavěný fotoaparát
+ „technický“ přístup

– vrzající kloub
– trochu nudný design
– pasivní displej
– vyhledávání v seznamu jen podle prvního znaku
– slovník iTap není moc kvalitní a navíc zkracuje zprávy
– málo paměti

zdroj: Motorola
web: gsm.motorola.cz
infolinka: 844 111 145


V poslední kapitole najdete fotogalerii. Jsou v ní také obrázky, které jsme v článku vůbec nepoužili

Témata článku: Motorola, , , , Motorola V220, Motorola V600, Siemens CF62, Sony Ericsson Z600, F +, Původní místo, Motor, Tučné písmo, Foto, Motorol, Starý problém, Dobrá vlastnost, Test,