Motorola V300: a teď se ukažte (velký test)

Motorola chytila druhý dech a její nová řada mobilních telefonů střední a vyšší třídy může ostatním výrobcům dost zatopit. Jako první představíme Motorolu V300: véčko se špičkovým displejem.

Při pohledu zezadu zaujmou kruhové otvory reproduktoru, který je určen pro hlasité handsfree a linou se z něj také vyzváněcí melodie. Jsou pěkně hlasité, stejně jako hovor puštěný přes hlasitý odposlech. Očko na horní hraně slouží k provléknutí poutka na ruku nebo na krk, vedle je zdířka pro standardní jack na osobní handsfree. Pod pryžovou zátkou se ukrývá konektor pro připojení externí antény.

   
Detaily: mřížka reproduktoru, jack pro handsfree, očko, pryžová „nožička“ a zátka konektoru pro externí anténu

Systémový konektor ve spodní části telefonu je stejný jako u starších modelů a lze tedy použít stejné příslušenství.

Motorola zachovala stejný konektor

Baterie ukrytá pod plastovou skořepinou krytu je stejná jako u starších Motorol, jde o typ Li-Ion s neznámou kapacitou. Nemohu se zatím s vámi podělit o zkušenosti s výdrží telefonu, Motorola ale udává pohotovostní dobu až 488 hodin a dobu hovoru až 196 minut. Skutečnost bude samozřejmě o něco nižší. Kartu SIM drží na svém místě malý posuvný plíšek, výměna karty je pohodlná.

  
Detail zámku zadního krytu • baterie v telefonu • karta SIM pod baterií

Malý displej: mnoho textu

Malý displej na čelní ploše telefonu je monochromatický a inverzní – používá bílé písmo na tmavém pozadí. Nepodsvícený displej je dobře vidět jen na silnějším světle nebo na slunci, v ostatních případech pomůže sytě modré podsvětlení.

 
Raději klepněte na náhled, na malém obrázku není displej příliš zřetelný • modré podsvětlení displeje

Na malém displeji jsou standardně zobrazeny digitální hodiny, v horní řadě je sbírka stavových ikonek, které ukazují, jak je na tom telefon zrovna se signálem, energií, přijatými zprávami a podobně. Při příchozím hovoru nebo zprávě se na displeji ukáže patřičná informace. Kromě toho lze za pomoci bočních tlačítek bez rozevření telefonu volit vyzváněcí profily, nápis „Styl zvonění“ je ale tak dlouhý, že si už musíte hodně domýšlet, jaký profil je zrovna nastaven. Na rozdíl od starších Motorol se mi však na malém displeji modelu V300 nepodařilo bez rozevření telefonu přečíst příchozí SMS.

Galerie malých displejů

 Standardně jsou zobrazeny hodiny
 Jméno volajícího při příchozím hovoru
 Oznámení zmeškaného hovoru
 
Příchozí textová zpráva
 Ve stavovém řádku se objeví ikona nepřečtené zprávy
 Při přijímání zpráv na displeji proběhne grafická animace
 Nastavení vyzváněcího profilu
 Kvůli dlouhému popisku není to nejdůležitější téměř vidět

Velký displej: Motorola je král

Po rozevření véčka se můžeme pokochat pěkně velkým displejem o rozměrech 30 × 38 mm. Motorola V300 je v porovnání ploch displejů na patnáctém místě z více než sto padesáti telefonů, které máme k dnešnímu dni v katalogu. Ještě zajímavější je situace při porovnávání rozlišení, protože V300 je se svými 176 × 220 body na třetím až čtvrtém místě celé hitparády (spolu s vybavenější sestřičkou V600). Lépe je na tom už jen Motorola Accompli a Eurotel Smartphone, přičemž tato dvě zařízení bychom možná ani neměli řadit mezi běžné mobily. Protože u Motoroly V300 je velmi dobrý i poměr rozlišení ku ploše displeje, výsledkem je jemné až vyhlazené písmo a detailní grafika.

 
Detailní pohledy na displej • rozsvícená Motorola ve tmě

Nadprůměrná velikost a špičkové rozlišení ovšem nejsou poslední parametry, jimiž se může displej Motoroly V300 chlubit. Kromě toho je typu TFT, zobrazí až pětašedesát tisíc barev a Motorola se jím dostává mezi nejlepší telefony, které jsou dnes na trhu.


Detailní pohledy na displej • rozsvícená Motorola ve tmě

Přes celou plochu displeje až na spodní stavový řádek lze umístit tapetu, po nastavené době se může objevit animovaný spořič displeje. Tapetě ale zaclání jméno operátora, označení profilu a hlavně čtyři do kříže umístěné ikonky znázorňující funkce, které jsou přiřazeny čtyřem směrům hlavní ovládací klávesy. Ocenil bych, kdyby se tyto ikony daly v nabídce vypnout. Můžete si pouze zvolit umístění nápisů (vlevo nebo centrovaně) a vybrat digitální nebo analogové hodiny.

   
Několik ukázek tapet na hlavním displeji; na prvním místě je standardní tapeta T-Mobilu

Pomocí tzv. barevných stylů lze měnit vzhled dialogových oken.

 
Můžete změnit i barevnost nabídek


Jenom displej ale nestačí – jaká je klávesnice Motoroly V300 a jaké je ovládání telefonu? Těmto otázkám se věnujeme v následující kapitole článku.

Témata článku: Motorola, , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola T720, Motorola V300, Motorola V600, Nokia 3100, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Panasonic GD87, Sharp GX13, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Siemens SL55, Sony Ericsson T300