Motorola v50: styl a elegance (test)

Malé Motoroly z řady V jsou více než jen mobily - jsou elegantní, stylové a hlavně malé a lehké. Podívejte se na výborné fotografie tohoto lesklého kolibříka.
Nejsem typický recenzent. Mne malé Motoroly véčkové řady okouzlovaly už od počátku. Obdivoval jsem jejich nenápadnost a krásnou výlučnost. Jejich cena však nikdy nebyla malá a navíc mívaly některé vlastnosti, kvůli kterým jsem se rozhodl pro jiné značky. Bohužel mi letos před Vánoci můj mobil odešel na věčnost, proto jsem si koupil novou Motorolu v50. Stála mě zhruba 19 200 Kč s daní a s dopravou přes 300 km.

V balení kromě samotného mobilu najdete cestovní nabíječku, kvalitní kožené pouzdro na opasek a bondovku. Balení obsahovalo návod k v3690, nové vlastnosti v50 tam tedy chyběly. Je však možné, že se později originální manuál doplní.

Elegantní kolibřík

Stejně jako všechna véčka je i v50 velmi malá. Rozměry mobilu jsou 83 x 43 x 25 mm, hmotnost 82g. Prostě takový malý kolibřík. Když ji otevřete, nabobtná, zato však skvěle vypadá u ucha. Bohužel právě tato rozevírací koncepce s ukrytým displejem má velkou nevýhodu: nevíte, kdo volá. To zjistíte až po otevření; proto preferuji příjem hovoru nikoliv otevřením, ale klávesou až poté, co vidím na displeji, kdo volá.

Od svých předchůdkyň se vzhledově téměř neliší. Není ale černá, vyrábí se ve dvou barvách: modrá a stříbrná. Ta moje je stříbrná s efektním kovovým proužkem na horní části.

Po otevření se magicky rozsvítí zelený holografický displej, jehož rozměry jsou 96 x 54 bodů a zobrazí 5 řádků textu a ikony. Jeho velikost (ostatně i menu) je stejná jako u modelu Timeport 250. Navíc lze nastavit kontrast displeje a vypnout animace v menu. Není to však nutné, menu a telefon celkově je velmi rychlý.

        

Všechny hlavní funkce pod kapotou

Telefonování je pro mobil nejdůležitější; u tohoto mobilu je vše, jak má být. Máte možnost použít vibrační vyzvánění, odmítnout hovor bez otevření krytu a nebo okamžitě ztlumit zvonění, ale hovor přijmout až za chviličku. Můžete hovor přidržet, vyřídit další a vrátit se, používat konferenci a hovor předat. Kvalita sluchátka i mikrofonu je velmi dobrá, hlas je tedy srozumitelný pro obě strany.

Mobil má hlasové vytáčení (až 25 jmen), citlivost hlasových jmenovek je však podle mne nepatrně horší než u Ericssonu. Můžete sledovat délku hovorů: poslední hovor a všechny hovory. Dále posledních 10 volaných, 10 zmeškaných, 10 přijatých hovorů, a to i s datem a časem a možností uložení neznámého čísla do telefonního seznamu. Bohužel mezi telefonním seznamem v telefonu a na kartě SIM nelze příliš jednoduše kopírovat. Manuál uvádí, že telefonní seznam v přístroji má 300 pozic, ovšem ověření kapacity z menu telefonu indikuje jen stovku.

Záznamník na tři minuty

V telefonu je podobně jako u Timeportu 250 tříminutový hlasový záznamník, mobil však nemá vlastní digitální schránku, který u T250 nahrazuje hlasovou schránku u operátora. Můžete si zaznamenávat hovory, jejich části, i svoje hlasové poznámky. Máte pod kontrolou, kolik času pro hlasové nahrávání ještě k dispozici – to vše je stejné jako u T250 (podrobněji v recenzi).

V menu je na první místě Internet, je to pochopitelné, ale myslím, že na prvním místě by měla být nejčastěji používaná položka. Naštěstí má v50 ještě menu rychlého přístupu (stejně jako všechny Motoroly), kde si můžete nastavit devět položek podle svého; toto menu proto používám častěji.

     

A budeme textovat

Příchozí zprávy jsou konečně identifikovány podle telefonního seznamu, navíc si můžete volit typ upozornění na příchozí zprávy. Zprávy se píší stejně jako na modelu Timeport 250; na displeji bohužel chybí počet znaků, které zbývají od konce zprávy. Podržením tlačítka se mění velikost písmen. Můžete se také přepnout do pouze číselného módu. Stejně jako všechny novější mobily Motorola i zde je rychlé psaní pomocí technologie iTap, bohužel stále bez češtiny.

Přijaté zprávy lze mazat po jedné i všechny najednou (to jde až příliš snadno, proto buďte opatrní). Telefon nemá vlastní paměť na textovky – tato vlastnost byla vytýkána i Timeportu 250. Zaplnění paměti zpráv je zřetelně signalizováno. Návod uvádí, že lze telefonovat i na čísla která jsou poslána v textu zprávu – to se mi bohužel nepodařilo, mohu volat pouze odesílateli SMS.

Organizace času

Budík lze nastavit jednorázově na jisté datum a čas, na každý den, na pracovní dny nebo na víkend. Funkce, kterou opět zdědila pro Timeportu 250. Každý z pěti budíčků si můžete pojmenovat, navíc k nim i přidat hlasovou poznámku. Běžný kalendář mobil nemá, ale tato funkci ji může částečně zastat.

Vyzváněcí melodie, tóny SMS a budíku můžete měnit podle libosti, bohužel jich je stejně jako u všech Motorol jen 12, přičemž jedno zvonění si můžete vytvořit sami nebo ho přijmout v SMS. Telefon má skladatele, případně si můžete melodii vytvořit pomocí programu, který najdete na domovské německé stránce, na této adrese je konvertor melodií Ericsson – Motorola.

Motorola nezapomněla ani na ty, co se chtějí bavit, proto má v50 má tři hry: Hanojské věže, Baccarat a Cihly. Stejně jako většina funkcí mobilu i hry jsou převzaté s Timeportu 250. Nechybí tedy ani kalkulačka a konvertor měn.

     

Vydrží i čtyři dny

Výdrž baterie je velmi slušná, z kolibříků zřejmě nejlepší. Podle výrobce je pohotovostní doba se standardní 600mAh LiIon baterií 140 hodin a doba hovoru 200 minut. Při střídmém telefonování (10–15 minut denně) a vypínání na noc mi vydrží i 4–5 dní. Kromě ikony baterie na displeji si můžete také zobrazit podrobnější stav baterie přes celý displej. Při menším nabití, než pět procent, a to zřetelně vidíte, už je důvod k neklidu.

Přes data na Internet

V50 nemá bohužel infraport a datová rychlost je jen 9600 kb/s. Propojení počítačem je možné po dokoupení kabelu a softwaru Motorola SmartCELLect modem for V50 phone; ten stojí zhruba 3500 korun s daní, v balení najdete kabel, cédéčko s ovladačem modemu a programem PhoneTolls 2000 pro PC, Palm OS 3,3 a vyšší a Windows CE.

Dodávaný OEM software Phonetools od firmy BVRP nefunguje na v50 stoprocentně se všemi kartami SIM. Jsou problémy s telefonními seznamy na Oskartách a kartách Twist. GO funguje bez problému.

Jednoduše na WAP

Máte-li pouze návod k v3690, postrádáte návod jak na v50 nastavit WAP. Je to ale poměrně prosté: stiskněte menu a zvolte položku Internet. Stisknete klávesu pro menu znovu a držte ji, až se objeví menu nastavení WAPu. Pak nastavte číslo, IP adresu, a další běžné údaje, které najdete na webových stránkách operátorů.

Stejně jako u všech ostatních Motorol můžete využít služeb webu http://www.mymotorola.com – bohužel, stránky pro v50 zatím nejsou stále v provozu. Lze se ale přihlásit na stránky http://www.mytimeport.com a získat tak přístup k internetovému organizéru, který je jen váš a který lze používat jak přes Internet, tak přes WAP ve vaší v50. Je to sice za peníze a anglicky, ale může vám to částečně nahradit kalendář a organizér, jestliže je v telefonu postrádáte. Tento organizér by měl jít také synchronizovat s vaším Palmem, nebo Outlookem. Software pro synchronizaci najdete na adrese http://www.mytimeport.com/mmc/docs/tsci-WebService.exe.

Tip: Motorola v50 má také velice jednoduše přístupné servisní menu, do kterého se dostanete stiskem a podržením mřížky, opustíte ho pomocí 01#. Něco málo informací k tomuto menu najdete na ukrajinské stránce http://www.3ton.kiev.ua/besik/testmode.

A co konkurence?

Ericsson se svým T28s už dost ztrácí a nový model (T39) nemá. Nokia přichází s vydařenou 8250, která by mohla být pro v50 velkou konkurenci; navíc má výhodu značky. I přesto si myslím, že si V50 najde spoustu příznivců, zvláště kvůli vydařenému vzhledu a dobrým funkcím. Je vhodná pro všechny, co se chtějí odlišit. Podle mého názoru je v50 se svým designem nejkrásnější telefon, navíc má oproti předchozím véčkům má daleko více funkcí.
Diskuze (13) Další článek: Twist Nej: už jen jednou zdarma

Témata článku: Motorola, , , Motorola V50, Test, Motorol, Styl, Motor, MyMotorola, Malé moto, Nejkrásnější telefon