Motorola V.60i: s Javou a EMS (test)

Motorola začátkem roku uvedla tři inovované modely – V.60i, V.66i a Timeport 280i. Všechny tři by se na trhu měly objevit na přelomu září a října a oproti původním mobilům mají navíc EMS, Javu a několik dalších drobností. Nedávno jsme podrobně testovali V.66i, dnes přichází na řadu V.60i.

V.60i je po V.70 nejluxusnějším mobilem této značky určeném pro evropský trh. Jde o klasické véčko, které je v zavřeném stavu velmi malé. Mnozí z vás asi budou namítat, že anténa mobil obírá o část elegance. Je to bohužel tak, anténa z šedého plastu na kráse moc nepřidává, bohužel vzhledem ke kovové konstrukci ji nebylo možné integrovat. Z kovu je totiž jak přední, tak zadní kryt. To je také důvod, proč je mobil tak těžký a jako prakticky jediné véčko na trhu překonává svou hmotností hranici sta gramů.

Dva displeje pro větší pohodlí

Velkou výhodou tohoto modelu oproti ostatním véčkům Motoroly je přítomnost druhého displeje, který je umístěn v horní části předního krytu. Pokud vám někdo volá, nemusíte otevírat mobil – jeho jméno se ukáže právě na tomto jednořádkovém displeji. V pohotovostním stavu je na něm zobrazen čas a datum, případně přijatá zpráva či zmeškaný hovor. Pomocí bočních tlačítek je možné zprávu rovnou přečíst, ačkoliv není zrovna jednoduché naučit se to.

Boční tlačítka vlevo slouží k přepíná profilů, zobrazení aktuálního profilu, zvyšování a snižování hlasitosti zvonění a reproduktoru při hovoru či čtení přijatých textovek. Vpravo je pak tlačítko k ovládání záznamníku, který pobere dvě minuty a případně hlasového vytáčení či ovládání funkcí. Nahoře pak najdete konektor pro standardně dodávanou bondovku, dole je konektor pro datový kabel a nabíječku.

     
Vlevo dvakrát V.60i, vpravo V.60; lem okolo displeje je bílý místo původní černé.

Černá je nyní bílá

Velkým rozdílem oproti V.66 a V.66i je vkládaní karty SIM. Zatímco u jmenovaných modelů se karta vkládá pod výměnný štítek na předním krytu, u V.60i se vkládá běžně pod baterii. Musíte tedy sejmout zadní kovový kryt a vytáhnout baterii, což není příliš jednoduché. Proto není V.60i určena těm, kteří často mění karty, na rozdíl od V.66i, která je pro tento účel zcela ideální.

A jaké jsou vzhledové rozdíly V.60i a V.60? Bílý štítek okolo vnějšího i vnitřního displeje je světlý, zatímco na V.60 byl tmavý. Jinak vše zůstalo při starém, jak barva plastů uvnitř, tak tlačítka a jejich provedení i tvar. Světlejší štítky se mi líbí více, i když na to samozřejmě můžete mít jiný názor. Jediné, co V.60i na luxusu moc nepřidá, je již zmíněná anténa a (což nechápu) gumová postranní tlačítka. Jinak je V.60i vzhledově velmi povedený kousek a jeho kovové provedení nemá zatím konkurenci. Snad jej v titanu u Nokie 8910, bohužel pro Nokii je titan příliš tmavý a laický pozorovatel si ho snadno splete s plastem.

 
Vlevo V.60i, vpravo V.60; všimněte si jiného lemu okolo displeje.


Postranní tlačítka jsou bohužel gumová.

Stále zelená...

Vzhledem k tomu, že jsem nejprve testoval model V.66i, který na rozdíl od V.66 má bílé podsvícené velkého displeje, očekával jsem, že tuto změnu bude mít i íčková V.60. Bohužel, displej je zde stále tmavě zelený, což zmiňovanému luxusu příliš nepřidává. Světle modrá či bílá by mobilu vyhovovala určitě lépe, už jen proto, že by podsvícení bylo jasnější.

A funkce? Ty jsou stejné jako u V.66i – oba mobily jsou po této stránce naprosto totožné. Pro jejich popis vás tedy odkazuji na velkou recenzi Marka Lutonského, který propral mobil celkem ve třech kapitolách. Jediný rozdíl je v ovládání kvůli chybějícím bočním kurzorovým tlačítkům, které využijete např. v editoru textovek. Pokud se vám ale nechce tímto dlouhým článek prokousávat, velmi stručně nové funkce vyjmenuji.

Tip: Obrázky displejů modelu V.66i najdete rovněž v této recenzi, „vnitřek“ mobilu je zkrátka stejný.

 
Zadní strana je celá z kovu. SIM se vkládá pod baterii.

Motorky? Hurá!

Největší novinkou je bezesporu podpora javových aplikací, mobil má pro ně zhruba jeden megabajt paměti. V mobilu jsou předinstalované celkem čtyři programy – závod motorek, Snope, hra částečně podobná Tetrisu, stopky a opravdový Tetris. Druhou velkou novinkou je podpora zasílání EMS, v textovkách tedy můžete posílat nejen texty, ale také obrázky, animace či melodie. V redakci jsme ale zaznamenali drobné problémy s kompatibilitou s ostatními značkami.

Nemalými změnami prošel telefonní seznam. Nyní má tisíc položek, přičemž ke každé můžete uložit několik čísel. Ty nemusí být všechny tak jako u V.60, tedy pokud máte více čísel u jednoho jména, je pod sebou toto jméno zobrazeno vícekrát pokaždé s jinou ikonou, ale můžete mít v seznamu zobrazeno pouze primární číslo. K ostatním se dostanete po zobrazení podrobností. Skvělou novinkou je možnost přiřadit vyzvánění lidem ze seznamu. Nový je také SMS chat, možnost psát dlouhé textovky či dvě hry.

Textovky? Podivné...

Zajímavým rozdílem oproti V.66i je správa paměti na textovky. Ta je totiž dynamická a do paměti se vejde vždy různý počet textovek, většinou od třiceti do čtyřiceti. U V.66i však mobil vždy po deseti textovkách (testováno s T-Mobilem) zahlásil plnou paměť; zdá se tedy, že se zde příchozí textovky ukládaly na kartu SIM. Vlastní paměť mobilu tak byla využívána pouze pro odchozí zprávy. Zvláštní.

Íčkový hezounek

Motorola V.60i patří mezi velmi luxusní mobily jakým je např. Nokia 8910. Kovové provedení přidává na výlučnosti, kvalitní véčková konstrunkce bude udivovat všechny, komu mobil na chvíli půjčíte. Nové funkce jsou jednoznačně plusem, díky nim patří V.66i a V.60i mezi nejlépe vybavené mobily tohoto druhu. Radost vám budou ale kazit drobnosti jako chybějící budík, upozornění, která neuslyšíte při vypnutém mobilu či neustále pípání v případě, že je mobil vybitý. Manažerskému modelu bych to neodpustil, luxusnímu véčku však s přimhouřeným okem ano. V.60i se začne prodávat na přelomu září a října, možný je i dřívější termín. Cena by neměla překročit ceny modelu V.60.

Plusy

  • kvalitní kovové provedení
  • Java, velký telefonní seznam
  • výborná klávesnice

Minusy

  • gumová postranní tlačítka
  • neustálé pípání při slabé baterii, došlé SMS a zmeškaném hovoru
  • vzhledově neatraktivní anténa

Ve zkratce

  • Mobilní telefon Motorola V.60i
  • Zapůjčil: Motorola ČR
  • Na trhu na přelomu září a října
  • Cena: stejná jako nyní u V.60
Diskuze (9) Další článek: Které mobilní telefony se vyplatí?

Témata článku: Motorola, , Nokia 8910, Primární číslo, Ostatní značka, Motor, Nejluxusnější mobil, Test, Motorol, EMS