Motorola V.66i: nejchytřejší véčko (velký test)

Nové véčko od Motoroly nabízí rozhodně víc novinek, než byste mohli předpokládat z přidaného písmenka „i“. Co byste řekli třeba na Javu, EMS nebo tisíc jmen v telefonním seznamu? V současnosti nenajdete chytřejší véčko než je Motorola V.66i.
Kapitoly článku

Ten displej, pánové …

Jedinou viditelnou změnou, podle které poznáte, že máte v ruce nový model „i“ a ne starší telefon, prošel displej. Nyní si sice už nemůžete vybrat, jakou má být podsvětlen barvou, ale díky bílému podsvětlení je alespoň výborně kontrastní. To byl poměrně velký problém starších véček a jejich tmavý displej, u kterého Motorola už nepoužila výbornou holografickou fólii jako dřív, se skutečně měl proč stydět.


Prvky na displeji možná působí
trochu neorganizovaně

Podsvětlení je vcelku rovnoměrné, i když dvě podsvětlující diody skryté za spodním okrajem displeje nelze přehlédnout. Podsvětlení se za chvilku vypne, interval můžete částečně nastavit.

Novinka: spořič displeje. K čemu je u telefonu, který má kvůli rozvírací konstrukci neustále přikrytý a vypnutý displej, spořič? Mě se neptejte. Každopádně zde ale je, můžete si pro něj vybrat obrázek nebo animaci z nabídky telefonu a nastavit prodlevu. V případě volby animace se pohyblivé obrázky po minutě zastaví kvůli šetření energie.

Co je malé, to je milé, neplatí to však u klávesnice

U klávesnice se nic nezměnilo. Číslicová tlačítka jsou poměrně malá, hodně zapuštěná, naštěstí však mají jasně rozpoznatelný stisk. Tato dobrá vlastnost mě ale neodradí od pozastavení se nad funkčními a kurzorovými tlačítky. Tři malé kroužky těsně pod kloubem spojujícím obě části telefonu se vůbec neovládají dobře a šipky sdružené v růžici čtyř světových stran už tuplem ne.

 
Hlavně s malými funkčními tlačítky a šipkami je potíž • Podsvětlení klávesnice: nic moc

Mnohem víc mi vyhovuje klávesnice a rozložení funkčních tlačítek u Motoroly V.60, i když by u ní zase někdo mohl namítnout, že vertikální a horizontální šipky jsou u ní na úplně opačných stranách klávesnice.

 
Klávesnice u Motoroly V.60 (obrázek vlevo) je lepší než u nového véčka

Na bocích telefonu jsou čtyři celkem malá, ale dobře ovladatelná tlačítka pro nastavování hlasitosti zvonění a sluchátka, pro práci se záznamníkem zvuku a nastavitelná funkční klávesa.


Tři bobky na levém boku, na druhém je jen jeden

Motorola? Ta má přece příšerné ovládání.

Zapomeňte na zkazky o špatném menu a ovladatelnosti telefonů Motorola. Už dávno nejsou pravdivé, i když se s Motorolou určitě potáhnou ještě pěkně dlouho. Menu je přehledné a vhodně strukturované a práce s textovkami až na lokální problémy s rychlostí v podstatě pohodlná. V současných Motorolách se už skutečně nesetkáte s vyhlášenými „vlastnostmi“, ze kterých vznikly legendy (ano, SMS už lze poslat na číslo z telefonního seznamu).

V novince V.66i se naopak setkáme s dalšími vítanými inovacemi, které předchozím modelům chyběly, jako je třeba rolování menu. Stisknutím šipky nahoru se z první položky rázem dostanete na poslední a obráceně.

 
Takhle vypadá, když vám někdo na Motorolu volá. Normálně
uvidíte i číslo nebo jméno, bohužel jsem ale volal z GSM brány
se zakázanou identifikací. • Když zmeškáte hovor, tlačítkem
View zobrazíte číslo nebo jméno volajícího.

Motorola má ze všech výrobců mobilů snad nejlépe vyřešenu personalizaci menu. Jednotlivé položky si můžete podle potřeby přeskládat a většině z nich přiřadit klávesovou zkratku nebo jmenovku pro hlasové ovládání.


Řekněme, že se chci k javovým
programům dostat klávesovou zkratkou

Novinka: není se třeba přepínat na frekvenci 1 900 MHz. Trojpásmové telefony jsou už dlouho doménou Motoroly, ale když jste je chtěli používat v USA, museli jste se v menu ručně přepnout do pásma 1 900 MHz. Nyní to již není nutné.

Nemám v ruce českou verzi telefonu a nemohu proto zhodnotit, jak se Motorola vypořádá s lokalizací. Předpokládám však, že to stejně jako jindy nebude důvod ke kritice.

Telefonování: kupa novinek

První věc, kterou jsem s Motorolou V.66 udělal, byla deaktivace aktivního krytu, abych na hovory neodpovídal otevřením telefonu. Chci zkrátka vidět, kdo mi volá. Kvalita zvuku telefonu je průměrná, což znamená, že nenacházím nic, co bych měl pohanět, ale na druhou stranu ani nemám důvod něco příliš vyzdvihovat.

Novinka: větší telefonní seznam. Zatímco starší véčka současné řady měla paměť „jen“ na pět set jmen, inovované modely „i“ ji natáhly na rovných tisíc. Seznam je samozřejmě vícepoložkový a s použitím více čísel se zmenšuje maximální počet jmen, který můžete do telefonu uložit.

Novinka: zobrazení telefonního seznamu. I když stále můžete používat zobrazení, se kterým se jména s více čísly v seznamu opakují pod sebou (například jednou na mobil, podruhé do práce, potřetí domů), můžete také zvolit, že uvidíte jméno jen jednou a stisknutím zeleného sluchátka se dovoláte na číslo, které jste použili naposled. Číslo označuje ikona, takže se nespletete a nebudete volat na pevný telefon místo na mobil.

Jinak ale samozřejmě můžete jméno otevřít a vybrat číslo, na které chcete zavolat. Poradím vám ale ještě jednu fintu: v přehledu jmen lze mezi jednotlivými čísly u jednoho jména přepínat vodorovnými šipkami; uvidíte, jak se u nich mění ikonky.

Novinka: lepší přístup do telefonního seznamu. Stejně jako u některých jiných telefonů nyní stačí jednoduše stisknout šipku dolů a jste v telefonním seznamu. Ale i u Motoroly V.66i se musíte spokojit pouze s vyhledáváním podle počátečního znaku jména, a to je problém, když se jmen do seznamu vejde až tisícovka. Ulistujete se k smrti.


Telefonní seznam je přehledný,
ale vyhledávání jen podle prvního
znaku hodně zdržuje

Jak to výrobce myslel?

Motorola V.66i stále nemá skupiny volajících, abyste si třeba nejčastější čísla mohli uložit stranou a rychle se k nim dostali. Nabízí však zvláštní možnost řazení, se kterou se na prvních místech seznamu ocitnou jména s hlasovou jmenovkou.

Takže je to jednoduché, ne? K nejfrekventovanějších číslům si namluvím hlasové vytáčení a objeví se mi na začátku seznamu, kde je rychle najdu. Ano, přesně tak to funguje, ale Motorola ani v novém modelu neodstranila strašlivou chybu, kvůli které je toto řazení nepoužitelné.

Máte-li třeba na první místě s hlasovou jmenovkou Nováka Karla, nijak se už nedostanete na méně významného Novotného Petra. Telefon při stisknutí „N“ skočí na začátek seznamu s Novákem a nijak ho nedonutíte k přechodu na Novotného doprostřed. Jedině třeba stonásobným stisknutím šipky dolů. Další možností je uspořádat seznam podle pořadí čísel v paměti, pak se v něm ale už vůbec nevyznáte.

Novinka: snadnější ukládání čísel. Při ukládání můžete rovnou zvolit, jestli mají být čísla uložena v seznamu telefonu nebo na kartě SIM. U předchozích Motorol jste to museli dělat pomocí zadávání pozice v paměti a nyní je to mnohem jednodušší.

Trable se zvoněním

Novinka: k telefonnímu číslu lze přiřadit zvláštní zvonění. Konečně tak i u Motorol můžete odlišit zvukem, jestli vám volá šéf, děti nebo manželka. U véček bez malého displeje je tato funkce velmi důležitá: nemusíte vůbec otevírat telefon a v případě potřeby vyzvánějícího utlumíte stisknutím bočních tlačítek. Potom ale musíte počkat, až ho volání přestane bavit, protože tímto způsobem nelze se zavřeným telefonem hovor odmítnout.


Každému číslu jiné zvonění!

Styl zvonění stále vychází ze starých Motorol a upřímně řečeno: znám mnohem liběji znějící telefony. Už se raději těším na nové modelové řady, které nabídnou vícehlasé zvuky. Motorola V.66i má vestavěn skladatel vyzváněcích melodií, ale stejně jako dříve je určen spíš absolventům hudební vědy. Skládání melodií totiž probíhá offline zadáváním kódů not a jejich délek, na klávesnici nemůžete „hrát“ jako u jiných mobilů.

Vyzváněcí melodie vám ale může někdo jiný zaslat v textovce, Motorola V.66i totiž podporuje EMS a z telefonu na telefon můžete kromě jiného posílat i zvuky. Přijaté zvonění se mi ale nepodařilo uložit do telefonu jako vyzváněcí melodii. Myslím si však, že by to nějak mělo jít a kdyby někdo věděl, jak na to, budu rád, když mi poradí. Manuál k telefonu jsem bohužel neměl k dispozici.

Zkusil jsem také poslat vyzváněcí melodii z t-zones, bývalého Clicku. Zvonění pro Siemensy, i když jde také o formát EMS, Motorola nepoznala a u melodie pro Ericssony byla úspěšná jen částečně, protože výsledek byl zkrácen a přijatá textovka doplněna množstvím prapodivných znaků. Ale stejně jsem přijaté zvonění nedokázal uložit do seznamu melodií.

Příliš hlasité vibrace

Každá Motorola této třídy už od pradávných dob nabízí vibrační vyzvánění, které navíc může být i inteligentní, kdy telefon napřed chvíli vrní a až potom začne zvonit. Je zde jen trochu problém, protože při vibrování Motorola V.66i velmi rezonovala a výsledný zvuk byl pomalu hlasitější než běžné zvonění. Možná ale za tento jev může pryžový doraz oddělující obě rozevírané části, který u našeho kousku chyběl. Dovedu si představit, že zvuk vibrací dokáže utlumit.

Vyzváněcí profily jsou u nových Motorol známá věc. Z modelu V.60, který má malý displej na čelní ploše, jsem ale byl zvyklý na jejich rychlou volbu bočními tlačítky. U V.66i slouží tato tlačítka pouze na rychlé nastavení hlasitosti zvonění a pro volbu profilů musíte do menu (z materiálu Motoroly jsem sice vyčetl, že by mělo stačit delší dobu podržet boční tlačítka, ale nefungovalo to).

Bočními tlačítky lze však nově také rychle vypnout tóny a aktivovat vibrace, nebo kompletně ztišit celý telefon. Jednou se mi to ale vymstilo. Nevšiml jsem si, že jsem aktivoval mód Silent a potom se divil zmeškaným hovorům.

 
Volba profilů má své místo až v hlavním menu


V poslední kapitole recenze se zaměřím na textovky včetně nové možnosti pracovat s rozšířenými zprávami EMS. Zjistíte, že kalendář telefonu má hodně velkých much, že Motorola má nový wapový prohlížeč a pochopitelně se zastavím u největší inovace telefonu: mobilní Javy. Víte, proč je Motorola V.66i nejchytřejší véčko?

Témata článku: Motorola, , , Sony Ericsson T68i, Test, Užitečný prvek, Přijatá textovka, Paddle, Velký, Původní místo, Velká sláva, Rovný tisíc, Denní opakování, Velký test, Zvláštní zvonění, Motorol, Motor,