Motorola Xoom 2: žiletky v podobě tabletů

Motorola připravila novou generaci tabletů. Xoom 2 je lehčí, tenčí, stylovější a má rovnou dvě provedení. S deseti- a osmipalcovým displejem.

Motorola konečně oficiálně představila právoplatného nástupce svého prvního tabletu Xoom. V názvosloví nedošlo k žádným kreativním změnám, ke jménu Xoom pouze přidáme dvojku. A když už jsme u druhé generace, představme si rovnou tablety dva, usoudila Motorola. A tak zde máme desetipalcový tablet Xoom 2 a osmipalcový Xoom 2 Media Edition. U obou se nezapře designová inspirace nedávno ohlášenou telefonní novinkou, Motorolou Droid Razr.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud by vás snad napadlo, že vzhledem k době vydání by nové Xoomy 2 mohly být prvními tablety, které budou pracovat s novým Androidem 4 Ice Cream Sandwich, vraťte se nohama zpět na zem. Motorola na vývoji obou zařízení jistě pracovala několik měsíců nazpět, tedy dlouho před vydáním ruské zmrzliny, proto se rovnou z prodeje objeví starší verze Honeycomb 3.2. Budoucí upgrade na Ice Cream Sandwich však není vyloučen. Oba nové tablety se zatím budou prodávat pouze ve Wi-Fi verzi, tedy bez slotu na SIM kartu. Tím pádem budou chybět telefonní i 3G datové funkce.

Motorola Xoom 2: tenčí nástupce s nádechem žiletky

Právoplatným nástupcem původního Xoomu je tablet Xoom 2 s displejem o úhlopříčce 10,1 palce. Širokoúhlý panel krytý odolným sklem Corning Gorilla Glass vystihuje rozlišení 1 280 × 800 bodů. Uvnitř tabletu tepe dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz, operační paměť dosahuje hodnoty 1 GB, vnitřní uživatelská paměť má objem 16 GB. Zatím není známo, zda půjde nový tablet paměťově rozšířit pomocí karet microSD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Snaha o vylepšení designu je patrná na první pohled. Provedení s mírně zkosenými rohy dává odkaz na budoucí vlajkovou loď Motoroly mezi smartphony, oživený model Droid Razr. Stejně tak provedení zadní strany tabletu bude materiálově shodné jako u Razru, tablet by tedy měl odolat náhodnému kontaktu s kapkami vody. Designová očista přispěla k zeštíhlení zařízení o celé 4 mm proti prvnímu Xoomu, hmotnost je nižší o 131 gramů.

Klepněte pro větší obrázek

Drobnější tělo však přineslo i několik kompromisů. Pětimegapixelový fotoaparát má jen jednoduchý LED blesk místo dvojitého a sekundární kamera na přední straně ponížila v rozlišení ze dvou na 1,3 Mpx. Přesnou kapacitu baterie Motorola neuvádí, měla by však stačit na více než 10 hodin surfování po internetu nebo udržet zařízení až měsíc v pohotovosti. To vzhledem k absenci telefonního modulu asi nebude takový problém.

Motorola Xoom 2 Media Edition: pro lepší video

Prakticky stejné parametry jako Xoom 2 má i jeho sourozenec Media Edition. Odlišuje jej pouze velikost displeje a s tím další související údaje jako rozměry, hmotnost a kapacita baterie. Motorola vsadila zatím na nevyzkoušenou délku úhlopříčky 8,2 palce. Displej si přitom zachoval HD rozlišení 1 280 × 800 bodů, ve srovnání s větším bratříčkem tak bude rastr velmi jemný. Displej by měl být zároveň lépe optimalizovaný pro pozorování z ostřejších úhlů a tedy pro pohodlnější sledování videa. Odtud zřejmě pramení i trochu vágní dovětek Media Edition, protože na práci s médii jsou zaměřeny v podstatě všechny existující tablety.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Technická dataMotorola XOOM 2Motorola XOOM 2 Media Edition
Procesor1.2GHz dual-core1.2GHz dual-core
OSAndroid 3.2 HoneycombAndroid 3.2 Honeycomb
Displej10,1 palce, rozlišení 1 280 × 800 bodů, Corning® Gorilla® Glass8,2” palce, rozlišení 1 280 × 800 bodů, Corning® Gorilla® Glass
Fotoaparát5 Mpx, autofocus, LED blesk5 Mpx, autofocus, LED blesk
Paměť1GB RAM; 16 GB uživatelská1GB RAM; 16 GB uživatelská
Rozměry253.9 mm x 173.6 mm x 8.8 mm139 mm x 216 mm x 8.99 mm
Hmotnost599 g386 g

Obě varianty tabletu Xoom 2 se začnou v polovině listopadu prodávat ve Velké Británii a Irsku. Poté by měly následovat další vybrané trhy. Na ten český se nové tablety Motoroly dostanou nejspíš opět jen neoficiální cestou. Cenu Motorola zatím neoznámila, vzhledem k podobným produktům jiných značek by ale v zájmu zachování konkurenceschopnosti neměla výrazněji přesáhnout 15 tisíc korun. Zatím si nové tablety můžete prohlédnout alespoň v následujícím reklamním videu.

Diskuze (20) Další článek: Na Apple a Samsung si kvůli patentům posvítí Brusel

Témata článku: Motorola, , , , Motorola Razr, Motorola Xoom, Motorola Xoom 2, Motorola Xoom 2 32GB 3G, Motorola Xoom 32GB 3G, Právoplatný nástupce, Motorol, Motor, Zkosený roh, Oživený model, Designová inspirace, Podobný produkt, Tab,