Můj mobil: Nokia 3410

(čtenářská recenze) Nokia 3410 je úspěšným nástupcem modelu 3330. Má podobnou velikost, displej je stále černobílý, novinkou je Java. Na rozdíl od 3330 se už neovládá pomocí NaviKey, ale běžným způsobem se dvěma kontextovými tlačítky.

Autor: Daniel Setnička

Proč jsem si koupil tento mobil?

Tento telefon starší řady navazující na úspěšné modely 3310 a 3330 se po více než dvou letech stále těší oblibě zejména mezi nenáročnými uživateli pro svou jednoduchost a nízkou cenu. Pořídil jsem si ho zhruba před rokem a půl pro možnosti, které nabízel, a to za přijatelnou cenu místo staré Nokie 3330.

 

Konstrukce, design, ovládání

Telefon je nabízen pouze v zelenošedé barvě a vypadá spíše jako pouťová hračka než jako seriózní telefon nižší řady. Vzhled není podle mě tak hezký jako u Nokie 3330, ale to ať posoudí každý sám. V pravém horním rohu je podle moderního trendu otvor pro provléknutí poutka. K dispozici je též výměnný přední i zadní kryt, který u mého kusu téměř nevrže. Na bocích a zespodu telefonu jsou šedé části, které nelze vyměnit, zbytek ano. Zespodu je konektor typický pro starší trojkovou řadu Nokií, tedy pouze pro nabíječku a handsfree.

  

K dispozici je široká škála originálního i neoriginálního příslušenství, které je kompatibilní s modely 3310 a 3330. Část je shodná i s modely 3510 a 3510i. Mobil skvěle padne do ruky a jeho vyšší váha není v ruce téměř znatelná. Klávesnice je kvalitní, SMS se na ní píšou výborně. Displej je pouze černobílý, ale na běžné používání to stačí. Je dostatečně velký, podsvícení je sice trochu slabší, nicméně je možno jej vyzdobit 3D spořičem či logem operátora.

 

Ovládání je vcelku intuitivní, dá se na něj brzo zvyknout, i když pro neznalce Nokií to může být trochu problém. Na sklíčku mám stále fólii, a tak naštěstí není poškrábané, pouze bílá plocha nad ním. Baterie je typu Li-Ion a při průměrném denním používání vydrží přibližně týden. Doba nabíjení se pohybuje okolo 3,5 hodiny.

Telefonování a zprávy

Do paměti telefonu se vejde 200 jmen a seznam může být zobrazen zároveň s adresářem na kartě SIM. Vyhledávat lze podle více počátečních písmen. Jednotlivým kontaktům můžete přiřadit různá vyzvánění, a tak hned poznáte, kdo vám volá. Při příchozím hovoru je možné telefon umlčet volbou Ticho a přitom volajícího neodmítnout, což je velmi praktická funkce.

 
Displej v pohotovostním režimu • hlavní nabídka

Kvalita zvuku je na dobré úrovni, stejně jako citlivost na signál. SMS se na pohodlné klávesnici píšou dobře, navíc pomáhá propracovaný slovník T9. Zprávy MMS nejsou přítomny a vzhledem k absenci barevného displeje by stejně neměly smysl. Telefon nabízí možnost hromadně smazat všechny zprávy, na které ale nemá vlastní paměť, což může zejména mladším uživatelům vadit.


Psaní textovky

Organizace času a další funkce

Nabízeny jsou pouze upomínky, je jich deset o maximální délce 35 znaků. Výborný je opakovaný budík, který budí i při vypnutém telefonu. Telefon podporuje Javu, předinstalovaná je hra Munkiki (demonstrace 3D hry) a k dispozici je celková paměť o velikosti 180 kilobajtů. Standardních her je pět: Snake II, Space Impact, Bumper, Bantumi a Link 5.

Výborný je obrázkový editor – s trochou cviku vzniknou zajímavé výtvory, které lze použít jako spořič nebo poslat jako obrázkovou zprávu. Skladatel jednohlasých melodií je též přítomen a položka Stahování slouží pro snadné stahování her, tónů a obrázků. Vyzvánění je jednohlasé, ale naprosto stačí. K dispozici je 35 poměrně vydařených tónů plus sedm vlastních. Telefon může navíc blikat do rytmu melodie, což vypadá velmi efektně. Spořičem mohou být i velké digitální hodiny, které používám já.

 
Opakovaný budík • jedna ze standardních her

Mobilní datové přenosy

Tato Nokie nabízí pouze jednoduchý wapový prohlížeč, který není podpořen GPRS, ale pouze vytáčenými přenosy o rychlosti 9,6 kb/s. Je to pomalé, ale například pro zjištění počasí to stačí. Nastavení je velice jednoduché a je možné jej zaslat z webových stránek Nokie či od operátora. Rovněž není přítomen datový konektor pro připojení k počítači, infraport ani Bluetooth. Podle mě zde tyto funkce nejsou potřeba, běžně je člověk stejně nevyužije.

Fotoaparát

Moderní funkce jako barevný displej, fotoaparát, přehrávač hudby nebo rádio v telefonu nenajdete. Kdo je potřebuje, ať sáhne po vyšším modelu 3100, 3200, případně 3300.

Koupil bych si telefon znovu?

Dnes už asi ne, protože existují telefony, které jsou za stejnou cenu na vyšší funkční úrovni a navíc mají barevný displej.

Hodnocení

  • Konstrukce: 2
  • Design: 2
  • Ovládání: 1-
  • Displej: 2-
  • Klávesnice: 1
  • Výdrž: 1
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 3-
  • Další funkce: 2
  • Mobilní datové přenosy: 3-
  • Celkové hodnocení telefonu: 2-
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (13) Další článek: Motorola Razr V3 už příští týden + nová Nokia

Témata článku: Nokia, , Nokia 3410, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, MOBI, Mobil