Můj mobil: Samsung SGH-C100

(čtenářská recenze) Samsung SGH-C100 je nejlevnější model této značky. Za příznivou cenu nabízí nejkvalitnější barevný displej ve své třídě a dobrý dojem budí jeho reprezentativní vzhled.
Autor: Jana Krejčí

Proč jsem si koupila tento telefon

Tento telefon ke mně našel cestu docela zvláštním způsobem. Stále jsem chtěla zůstat u monochromatického displeje, a tak mým sítem nakonec prošel Siemens C55. Ale co čert nechtěl, od tohoto okamžiku najednou nebyl dostupný (týden předtím ještě ano). U Samsungu SGH-C100 jsem byla na vážkách kvůli výrobcem avizované výdrži. Nakonec jsem ho ale objevila v jednom veleobchodě za tak příjemnou částku, že dle hesla „no nekupte to za tu cenu“ jsem si ho vzala.

  

Konstrukce, design, ovládání

Musím přiznat, že je to fešák mezi telefony. Stříbrný horní kabátek mě prostě okouzlil a což teprve po rozzáření displeje. Mám jej od prvního prázdninového dne a po vrzání ani potuchy. Není to véčko, tak abych předešla poškrábání displeje, nechala jsem na něm originální fólii, stejně tak na plošce pro infraport. Telefon je neskutečně lehoučký a dobře padne do ruky. Nádherně modře podsvícená klávesnice spolu s parádním displejem svítí ve tmě jako lampiónek. Ihned jsem využila možnosti navolit si funkce navigačního kříže k obrazu svému, takže dostat se do psaní zpráv, kalendáře, úkolovníku a kalkulačky je pro mě otázkou okamžiku.

 

Menu telefonu jsem si nastavila na přehlednější variantu, kdy vidím současně tři položky. Líbí se mi, že jak u záznamů hovorů, tak u zpráv při najetí na položku vyskočí informační bublina o počtu vstupů. Ani třeba u skupiny si nemusím melodii pouštět, bublina mi navolenou znělku sama identifikuje. Stejně tak je chvályhodné, že poznám, kolikrát se mi nějaké číslo snažilo dovolat, ne pouze poslední pokus.

  
Menu telefonu je bohatě vykresleno • přehlednější je ale použití třířádkového zobrazení 

Gumová krytka nabíjecího konektoru je jen volně vtlačená do mezery, a tak počítám s tím, že ji jednoho dne ztratím. Nabíječka zahálí zhruba 4–5 dní, kdy pošlu sem tam zprávu nebo přijmu několik krátkých hovorů. Vypínám mobil na noc a musím říci, že na efekt s padající hvězdou někam do kytiček se dívám ráda. Ranní probouzení mobilu graficky zpracovaným majákem je také milým zpestřením. Grafika je vůbec silnou stránkou Samsungu. Před přijetím hovoru mě na displeji uvítá animace natáčejícího se telefonu, odesílaná zpráva létá jako obálka do schránky.

Blikající dioda v levém horním rohu se ukázala neocenitelná zatím ve dvou případech, kdy mi došla SMS a telefon byl jako pěna, jen dioda se rozblikala jako o závod. Už jsem četla o této záhadě a brala jsem ji jako vadu kusu. A ejhle! Došla mi vlastní doručenka a hned za ní SMS od čísla v seznamu, a kdybych v ten moment nedržela telefon v ruce, asi bych tomu nevěřila. Od té doby jsem více ve střehu a čas od času mrknu na displej. Pro jistotu.

  
Displej v pohotovostním režimu • na pozadí je možné zobrazit pěkné hodiny.. • ..nebo kalendář  

Telefonování a zprávy

Na klávesnici se mi píše opravdu dobře. Zvykla jsem si používat T9 a s vloženou slovní zásobou jsem spokojená. Překvapila mě přítomnost vlastních jmen ve slovníku. Jen málokteré slovo musím napsat klasicky. Přepínání způsobů psaní by neškodila možnost „protisměru“, takhle musím mačkat v pořadí T9, symboly, ABC, abc a čísla. Běda, když se v rychlosti přemáčknu, musím zase dokola. Za to, že umístění interpunkčních znamének a znaků závisí na právě používaném módu, bych výrobce rozhodně nepochválila. Na druhou stranu oceňuji, že mi T9 nevnucuje velké písmeno po tečce. Proč? Tak třeba proto, že občas používám z úsporných důvodů zkratky a opravovat velké písmeno na malé se mi opravdu nechce. Co mi ale leze na nervy je, že odpočet začíná u 918, takže jedna SMS končí u čísla 758. Kdo si to má pamatovat?! Zvlášť když s blížícím se koncem zprávy musím někdy používat zkratky.

  
Telefonní seznam • nabídka zpráv • psaní SMS zprávy

Po dvojím stisku kláves už mohu zadávat hledané jméno, já však dávám přednost vyhledávání pomocí pozice na kartě a klávesy s křížkem. Telefonuje se mi dobře, ani od protistrany jsem neslyšela kritiku. Musím také vyzdvihnout boční tlačítka regulace hlasitosti. Nemusím při volání odklánět telefon od ucha a navíc jimi lze utnout vyzvánění bez odmítnutí hovoru.

Organizace času a další funkce

Jedním z důvodů, proč jsem se nechala zlákat Samsungem, je jeho kvalitně zpracovaný organizér. Pokud cokoli do kalendáře zaznamenám, zmíněný den se zbarví dožluta. Jen si musím stále připomínat, že korejský kalendář nezačíná pondělkem, ale nedělí. Vzhledem k tomu, že víkendové dny jsou barevně odlišeny, není to taková tragédie.

Mám na ovládací kříž nastavenou rychlou volbu upomínek a poznámek, a tak když není po ruce tužka a papír, je to výborné řešení. Ale musím se vejít do 40 znaků. Melodie k nastavení vyzvánění, upomínky či budíku jsou jako z rádia. Přiznám se, že se zrovna nehrnu k jejich ukončení, poslouchají se velice hezky. Telefon má i nějaké vestavěné hry, ale protože jsou na okraji mého zájmu, zatím jsem je nezkoušela.

  
Nabídka organizátoru • budík je opravdu propracovaný • i pouhé zesílení zvuku doprovází kvalitní animace

Mobilní datové přenosy

Tento způsob komunikace zatím úspěšně obcházím, ale jako újmu to rozhodně nepociťuji. Snad časem se to naučím.

Koupila bych si telefon znovu?

Přestože už podvědomě očekávám, že mi telefon zase může jednou zamlčet došlou zprávu, neváhala bych a koupila jej znovu. Má všechno, co od mobilu očekávám, a stal se rychle mým kamarádem.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 1
  • Displej: 1
  • Pohodlné ovládání: 2
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 2
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: nehodnotím
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: –
  • Celkové hodnocení telefonu: 2

Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (18) Další článek: Nové mobilní služby Eurotelu: všude samý Garfield

Témata článku: Samsung, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens C55, Mobil, MOBI, Sam, Informační bublina, Samsun