Můj mobil: Siemens C65

(čtenářská recenze) Siemens C65 nepatří do úplně nejnižší třídy. Je to ale stále přijatelně levný a velmi slušně vybavený telefon s vestavěným fotoaparátem. Nabízí například adresář s velkou kapacitou a podrobnou strukturou.

Autor: Jana Tomečková

Celý název této recenze by mohl znít Můj mobil: Siemens C65 aneb Jak chudák do ještě větší nouze přišel. Přesto to neznamená, že mé zkušenosti s uvedeným mobilem jsou jen negativní, naopak v mnoha směrech by mi vyhovoval, kdyby splňoval jeden z hlavních účelů, pro který jsem si ho koupila. Tento mobil také hodnotím z pohledu zdravotně postiženého uživatele, jelikož mám z větší části ochrnuté prsty, takže je pro mě důležitý tvar telefonu a práce s klávesnicí.

Proč jsem si koupila tento telefon?

Siemens C65 je můj první mobil a koupila jsem si ho před odjezdem na šestitýdenní rehabilitační pobyt mimo domov ze dvou důvodů: abych měla v případě potřeby spojení s rodinou a přáteli a především abych mohla připojit notebook k internetu. Ten druhý důvod byl pro mě důležitější, protože mobil má dnes už téměř každý a v případě potřeby telefonovat bych si ho mohla jen půjčit. Doposud jsem mobil nepotřebovala, protože vzhledem k tomu, že Telecomu neplatím paušál, je pro mě pevná linka (s alternativním operátorem) stále nejlevnější.

Proč jsem si vybrala právě Siemens C65? Protože se Siemensem mám dobré zkušenosti, dcera má více než půl roku Siemens M55 a je naprosto spokojená. Siemens C65 navíc za velmi slušnou cenu nabízí GPRS třídy 10, má hardwarový modem (netušila jsem, že není provozuschopný), má infraport a dokonce vestavěný fotoaparát.

  

Konstrukce, design, ovládání

Design mi vyhovuje, C65 je telefon střední velikosti, nepříliš těžký, oblého tvaru, díky tomu ho udržím i ve své téměř nefunkční levé ruce a pravou mohu mačkat tlačítka. Na pravé ruce mám funkční palec a ukazováček, vzhledem k tomu, že klávesy jsou dost veliké a snadno se stlačují, není pro mě problém pracovat s klávesnicí palcem pravé ruky. Dokonce ani joystick, vůči kterému jsem četla řadu výhrad, mi nedělá problémy a dobře jím pohybuji všemi směry pro změnu ukazováčkem.

Displej dokáže zobrazit 65 tisíc barev, což je na Siemens dost. Je sice pasivní, ale s viditelností jsem neměla problémy. Výměnné kryty jsem nevyzkoušela, protože zakoupená kombinace barev (Blue Shadow – tmavě modrá v kombinaci se šedou) se mi líbila. Kromě toho existuje mobil ještě ve vínově červeném, růžovém, žlutém a světle modrém provedení.

Jedinou výhradu, ale zato velikou, mám k uložení karty SIM. Ta je pro mě prakticky nedostupná a nevyměnitelná, protože se vyjímá velmi špatně i zdravému člověku.

  

Telefonování a zprávy

Model C65 má kapacitu adresáře tisíc jmen a ke každé osobě je možné přidat spoustu údajů, takže mi nahrazuje klasický telefonní seznam i adresář, což je pro mě velmi důležité. Díky českému slovníku (bez háčků a čárek) jsem s psaním zpráv spokojená. MMS zprávy jsem vzhledem ke krátké době používání poslat nezkusila.

  
Adresář • náhled na kontakt • psaní textové zprávy

Organizace času a další funkce

Z této oblasti využívám v případě potřeby budík, samozřejmě kalendář, ale velmi příjemný byl pro mě opět vzhledem k mé omezené schopnosti psát diktafon. Telefon s pamětí 10 MB umožňuje uložit až dvě hodiny záznamu.

Mobil obsahuje čtyři hry. Já sama sice nejsem hráč, ale moji čtrnáctiletou dceru velmi zaujala hra Photopet, což je digitální zvířátko podobné kdysi populárnímu Tamagochi, o které musíte pečovat s využitím vestavěného fotoaparátu. Zvířátko vyžaduje například papání určité barvy, takže musíte vyfotit objekt, který se této barvě co nejvíce podobá, aby bylo zvířátko uspokojeno. Podobně je tomu i při úklidu s prominutím hovínek, která Photopet vylučuje v rozličných barvách, například ve fialové. Tato hra je samozřejmě energeticky náročná a při jejím intenzívním hraní je nutné častější dobíjení telefonu.

  
Budík • diktafon • kalendář v měsíčním náhledu

Mobilní datové přenosy

Nyní se konečně dostávám k funkci, v níž mě Siemens C65 absolutně zklamal a kvůli které jsem se ho rozhodla vyměnit. Pokud se mi nepodaří zvítězit v této soutěži J, zřejmě zvolím opět Siemens, ale vyšší verzi CX65.

Protože jsem při koupi mobilu spěchala, a na vozíku nejsem tak mobilní jako jiní lidé, rozhodovala jsem se na základě informací z internetu. Všechny recenze, které jsem v červenci 2004 objevila, Siemens C65 hodnotily kladně a uváděly, že má kromě GPRS 10 i hardwarový modem. Již jsem psala, že hlavním důvodem pro koupi mobilního telefonu bylo připojení notebooku k internetu, takže na základě těchto informací jsem si C65 koupila. Při pokusech o připojení k internetu se objevily problémy a asi tři týdny po koupi jsem se dozvěděla, že telefon sice modem má, ale firma Siemens ho ani v budoucnosti nemíní zprovoznit, zřejmě z marketingových důvodů, aby se lépe prodával dražší typ CX65. V této oblasti mě tedy C65 absolutně zklamal a dávám mu nedostatečnou.

Fotoaparát

Vestavěný fotoaparát nebyl kritériem, na jehož základě bych se rozhodovala o koupi telefonu, ale už vzhledem k ceně mobilu je příjemným doplňkem, i když samozřejmě kvalita fotografií není nijak závratná. Ale pro pozadí do mobilu, pro momentky na památku, pokud s sebou nemáte právě fotoaparát, nebo pro vytvoření MMS mobilní fotoaparát stačí.

  
Ukázkové fotografie pořízené mobilem

Koupila bych si telefon znovu?

Jedním slovem – nekoupila. Důvod jsem vysvětlila v části Mobilní datové přenosy. Jinak k C65 jako telefonu příliš výhrad nemám, ve všech ostatních oblastech jej hodnotím spíše velmi kladně.

Hodnocení

  • design: 1
  • zpracování: 2
  • klávesnice: 1
  • displej: 1
  • pohodlné ovládání: 1
  • výdrž: 2
  • funkce pro telefonování: 1
  • funkce pro práci se zprávami: 1
  • organizace času: 1
  • mobilní datové přenosy: 5
  • vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 2
  • celkové hodnocení telefonu: 3
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (22) Další článek: Můj mobil: Nokia 3650

Témata článku: Siemens, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens C65, Siemens M55, MOBI, Mobil, Ostatní oblast