MWC 2016 začíná a letos to bude velké!

Největší mobilní svátek roku začíná! Co čekat od MWC 2016? Sebrali jsme ta největší lákadla. Letos to rozhodně nebude jen o dvou korejských superphonech.

Barcelonský veletrh Mobile World Congress 2016 oficiálně začíná až v pondělí, ale ty největší tiskové konference proběhnou v neděli, první tiskovky dokonce už v sobotu (viz přehled na konci článku). I letos se můžeme těšit na fůru novinek a s jistotou můžeme říci, že se dočkáme představení hned několika vlajkových smartphonů.

Alcatel

Alcatel představí Idol 4 a 4S. „S varianta“ má nabídnout 5,5" 2K AMOLED panel, Qualcomm Snapdragon 652, 3 GB RAM, vylepšený 16MPx fotoaparát a baterii o kapacitě 3 000 mAh. Proč tak vysoké rozlišení displeje? Šušká se, že Alcatel představí i brýle pro virtuální realitu, se kterými se pokusí konkurovat Samsungu a jeho Gear VR.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Specifikace nových telefonů se na chvíli omylem objevily na stránkách výrobce (AndroidPolice)

U klasického Idolu 4 by měla povyrůst úhlopříčka displeje ze 4,7" na 5,2", tentokrát však nabídne jen klasičtější Full HD rozlišení. O výkon se postará Qualcomm Snapdragon 617 a 2 GB RAM (některé trhy i 3 GB). Hlavní fotoaparát zůstane u 13 MPx, ovšem přední si polepší z 5 na 8 MPx. Baterie nabídne kapacitu 2 610 mAh. Na obou telefonech poběží nejnovější Android 6.0 Marshmallow a očekává se, že bude zachována i možnost používání tak i vzhůru nohama.

Asus

Taiwanský výrobce prý pracuje na novém tabletu, který bychom měli spatřit právě v Barceloně. Podle testu Geekbench víme, že by měl nabídnout 7,9" displej s rozlišením 2 048 × 1 536 pixelů, o výkon se postará šestijádrový Qualcomm Snapdragon 650 s taktem 1,8 GHz s grafikou Adreno 510. K dispozici jsou také 2 GB operační paměti a 16GB vnitřní úložiště. Operačním systémem bude nový Android 6.0 Marshmallow.

Klepněte pro větší obrázek
Asus P008 v uniklém benchmarkovém testu (via tablet-news)

Dlouho před veletrhem se mluvilo o představení vlajkového lodě Zenfone 3, ale s blížícím se veletrhem je stále větší ticho, takže se telefonu dočkáme pravděpodobně až v období po MWC.

HTC

Firma vsadila na nový design, který přinesla už na podzim u telefonu One A9. Ve stejném duchu by se měla nést i nová vlajková loď One M10. Podle posledních informací se jí však na MWC pravděpodobně nedočkáme, společnost ji totiž hodlá představit až v březnu/dubnu na samostatné akci.

Budoucnost vidí HTC v brýlích Vive pro virtuální realitu. Jejich představení se blíží, a tak na ně jistě budou chtít upozornit. Nechme se překvapit, jakou formou.

Huawei

Ačkoliv Huawei nedávno představil jeden z taháků pro dnešní rok – phablet Mate 8, aktivně připravuje rovnou čtveřici modelů nejvyšší řady P (P9, P9 Lite, P9 Max a P9 Premium). Nicméně to vypadá, že stejně jako HTC představí své novinky až na vlastní akci v následujících měsících. Na MWC však má ukázat zařízení podobné Microsoft Surface Book, na kterém poběží Windows 10. Spekuluje se, že ho však okoření něčím z mobilního světa, například dual-bootem s Androidem nebo podporou LTE sítí.

Lenovo

Lenovo představuje telefony několikrát do roka a daří se je tajit, takže můžeme těžko odhadovat, co přivezou do Barcelony. Podle twitterového účtu Lenovo India by však Lenovo mělo představit kovový telefon s technologií Dolby Atmos. Půjde zřejmě o model Lemon 3, který již byl představen v Číně začátkem ledna, ale nyní by se mohl podívat i do dalších zemí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Telefon nabízí 5" Full HD displej, osmijádrový procesor Snapdragon 616, 2 GB RAM a 16GB vnitřní úložiště. Pro focení poslouží 13Mpx fotoaparát či 5Mpx selfie kamerka. Telefon poběží na Androidu 5.1 a nabídne podporu LTE, Dual SIM a o jeho výdrž se postará baterie o kapacitě 2 750 mAh.

LG

LG si do Barcelony přichystalo spoustu novinek. Hlavní hvězdou má ovšem být vlajkový model G5, který přinese velké změny. Bude mít zaoblený displej, plast a kůži předchozích generací nahradí kov, přesto má mít vyměnitelnou baterii. Jak ukazuje uniklé příslušenství, dojde k přesunu regulace hlasitosti ze zad na bok zařízení. Těšit se můžeme i na čtečku otisků prstů a duální fotoaparát, ale co konkrétně od něj čekat napoví až tiskovka a ukáže až praxe.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na Amazonu už se nyní dají koupit kryty pro LG G5.

Výbava má být rovněž špičková, jelikož se o výkon zařízení postará aktuálně nejvýkonnější čipset od Qualcommu – Snapdragon 820. Kvůli funkci Always On se také spekuluje o použití OLED displeje.

Na veletrhu se ukáže i nově představený model Stylus 2 s dotykovým perem či novinky řady X.

Oppo

Oppo je známé tím, že dokáže překvapit. Před třemi lety na MWC ukázalo smartphone s otočným fotoaparátem, předloni kandidáta na titul nejtenčí telefon na světě. Nyní společnost zveřejnila poster s titulem „Wow the World“ lákající na přelomové zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
Copak asi bude to „přelomové zařízení“?

To by mohlo potvrzovat prosincové spekulace o modelu Find 9, který by měl údajně přinést Snapdragon 820 a 6 GB operační paměti. Otázkou zůstává, zda je 6 GB RAM něco přínosného či je to jen zbytečná honba za co nejvyššími hodnotami...

Samsung

U Samsungu máme jasno. Dojde k oficiálnímu představení vlajkových lodí Galaxy S7 a S7 Edge. Vzhledem k četným únikům známe vzhled, specifikace a dokonce se objevily i fotografie zachycující originální balení. Telefony letos nabídnou rozdílnou úhlopříčku, klasická varianta přijde s 5,1" displejem, kdežto zakřivená varianta bude mít úhlopříčku 5,5". Oba ale nabídnou totožné rozlišení 2 560 × 1 440 px a nově také podporu Force Touch.

Klepněte pro větší obrázek
Vlajkové lodě od Samsungu se letos designem tolik neodliší, spíše se zaměří na praktičnost a přinesou kromě vyššího výkonu také odolnost vůči vodě a podporu paměťových karet.

I zbylá výbava bude nekompromisní, vévodí ji zejména osmijádrový procesor Exynos 8890 Octa a 4 GB operační paměti. K vylepšení dojde i po stránce fotoaparátu, novinky nabídnou snímač BRTECELL s (pouze) 12 Mpx. Jednotlivé pixel jsou zdvojené a v kombinaci se světelností f/1,7 můžeme očekávat lepší výsledky za horších světelných podmínek. Vrátit by se měla i odolnost proti vodě s certifikací IP68 a také podpora paměťových karet.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Chytrá bota a nové tablety, i toho bychom se měli na MWC dočkat.

Samsung ale na MWC ukáže i jiné produkty. Dlouho se šeptá o tom, že vyvíjí vlastní 360° kameru Gear 360, která umožní pořizovat obsah pro brýle Gear VR. Na MWC zřejmě uvidíme i nové tablety řady Galaxy Tab S3, ale také zajímavé příslušenství, například chytrou botu IOFIT Fitness.

Sony

Jelikož se aktuální telefony řady Xperia Z5 sotva zabydlely na trhu, je nepravděpodobné, že by Sony představilo jejich nástupce. Na veletrhu CES jsme se však žádných novinek nedočkali, tudíž na pondělní tiskové konferenci s velkou pravděpodobnostní něco představí.

Klepněte pro větší obrázek
Pozvánka Sony nám bohužel nic kokrétního neprozradila

V úvahu připadá nový tablet Xperia Z5 Tablet / Z5 Tablet Compact, nebo také chytré hodinky SmartWatch 4, dočkat bychom mohli nějakého telefonu střední třídy a v kurzu je i virtuální realita, kterou Sony také umí.

Xiaomi

Obrovským překvapením letošního ročníku je Xiaomi. Bude to totiž poprvé, co se společnost veletrhu zúčastní a vůbec poprvé, co hodlá představit nějaké zařízení v Evropě. Poster s pětkou naznačuje, že bychom se měli dočkat představení nové vlajkové lodi Xiaomi Mi5. Bude navíc představen v Barceloně, což by mohlo potvrzovat spekulace, že nový model nabídne i evropské LTE včetně pásma 800 MHz. O přestavení telefonu informoval viceprezident Xiaomi Hugo Barra. Jakou však bude mít prezentace formu?

Tiskové konference

sobota 20. 2.

  • 18:00 Alcatel

neděle 21. 2.

  • 14:00 LG
  • 14:00 Huawei
  • 15:30 ZTE
  • 19:00 Samsung

pondělí 22. 2.

  • 08:30 Sony
  • 10:00 Caterpillar
  • 14:00 Deutsche Telekom

úterý 23.2.

  • 10:00 Oppo

středa 24.2.

  • 08:20 Xiaomi
Diskuze (11) Další článek: Samsung představil 14nm osmijádro Exynos 7870 pro střední třídu

Témata článku: , , , , , Alcatel Idol 4, Alcatel Idol 4s, Asus Zenfone 3 Deluxe (ZS570KL), Asus Zenfone 3 Laser, Asus Zenfone 3 Max (ZC520TL), Asus Zenfone 3 Ultra (ZU680KL), HTC One A9, Huawei Mate 8, LG G5, LG G5 SE, Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Samsung Galaxy Tab, Samsung Galaxy Tab 16GB 3G, Sony Xperia Z5,