NajduTě.cz: Víte, kde je zrovna teď vaše dítě?

CZC.cz a GOPE Systems spustili službu NajduTě.cz. Je to preventivní systém určený pro lokalizaci mobilního telefonu dětí do 18 let. Ve spolupráci s Policií ČR má systém pomáhat při pátrání po pohřešovaných dětech. Služba dokáže najít zapnutý mobilní telefon už za 9,5 sekundy, lokalizace probíhá na základě síly signálu vysílačů operátora v dosahu. Zaměření mobilu je tedy pouze přibližné – ve městě s přesností několika set metrů, několika domovních bloků, ve volné krajině může odchylka být i několikakilometrová. Dalším omezením je fakt, že služba funguje pouze se SIM kartami T-Mobile.

Rodič zadá autorizační kód do mobilního telefonu se SIM kartou, kterou chce sledovat. Po aktivaci systém v pravidelných intervalech (dle zvoleného tarifu) zjišťuje polohu SIM karty. Jakmile začne rodič pohřešovat své dítě, může zavolat na 24 hodin denně fungující operační centrum, kde mu specialisté během pár vteřin sdělí, kde se telefon nachází. Na základě zjištěné informace se rodič rozhodne, zda kontaktuje policii.

Služba funguje už od začátku roku 2012, provozovatel tedy už má první zkušenosti. Vedoucí projektu Mikoláš Herskovič říká: „První týden rodič párkrát cvičně zavolá na operační centrum, aby si vyzkoušel reálné fungování služby, ale pak už má NajduTě.cz jen v záloze, kdyby se dítě opravdu pohřešovalo. Se zneužíváním služby se nesetkáváme.“

Systém ze získaných dat odhadne, zda se dítě pohybuje, jakou rychlostí, jakým směrem a o jaký dopravní prostředek by se mohlo jednat. Pokud je telefon vybitý, rozbitý, zkrátka neaktivní, NajduTě.cz předá policii údaje o poslední známé poloze před vypnutím mobilu. O (ne)přesnosti lokalizace už byla řeč výše, naopak výhodou je fungování i v budovách, kam GPS signál nedosáhne. Služba je vázána přímo na SIM kartu, je tedy jedno, v jakém mobilu se používá, nijak nezatěžuje jeho baterii, ani jinak neovlivňuje jeho fungování. Fungování službu není možné v telefonu zaznamenat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednotlivé tarify jsou rozdělené podle poskytovaných služeb a ceny.
Služba je sice „už od 132 Kč měsíčně“, ale nejlevnější tarif neuchovává historii, lokalizace se provádí až na vyžádání.
Diskuze (66) Další článek: Carmageddon se vrací, mobilní hráče čeká pekelné léto

Témata článku: , Autorizační kód, Dopravní prostředek, Dítě, TED, Vaš, První týden