Návod: Jak dostat 360° fotky na facebookovou zeď

Také jste si všimli? Také se na vaší zdi najednou začínají hýbat panoramatické fotky podle toho, jak máváte telefonem? Chcete jimi také obšťastnit své přátele? Je to jednoduché. Tady je návod.

0. krok – O co jde

Nevíte, o čem je řeč? Zajděte se podívat na Facebook 360, což je stránka, na kterou přímo Facebook vybírá povedené panoramatické (nebo dokonce sférické) fotky a videa. Zkusit můžete také NASA, nebo přes vyhledávání na Facebooku najít cokoliv jiného.

Klepněte pro větší obrázek
Panoramatické fotky a videa poznáte podle loga 360 uprostřed.
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na počítači se „rozhlížíte“ myší, s mobilem otáčíte v prostoru, ale k dispozici je i méně nápadné posouvání prstem po displeji.
Klepněte pro větší obrázek
Chcete být lépe vtažení do děje? Prohlížet můžete i s VR brýlemi.

1. krok – Jak to vyfotím

Jestli máte iPhone, některý z nových Samsungů Galaxy S či Note, tak máte vyhráno. Stačí přepnout fotoaparát do panoramatického režimu a nechat se vést průvodcem. Držte fotoaparát ve stejné výšce, ve stejném úhlu a plynule se otáčejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekScreenshoty jednou z iPhonu, dvakrát z Galaxy S7.

Ostatní Androidy nemusí zoufat, postup je podobně jednoduchý, jen musíte stáhnout správnou aplikaci, která vám „sešije“ panorama nebo dokonce sféru (rozhlížíte se pak nejen do stran, ale i nahoru a dolů):

Klepněte pro větší obrázek
Chcete natáčet panoramatické video? To už bude složitější a bez nového hardwaru se jen těžko obejdete. My jsme nedávno vyzkoušeli Samsung Gear 360.

2. krok – Jak to nasdílím

Panoramatickou fotku nasdílíte úplně stejným způsobem, jako normální fotku. Pokud je úhel záběru širší než 100°, Facebook místo úzké nudle zobrazí okno, ve kterém se prohlíží posouváním. Rozdíl je snad jen v tom, že panoramatické fotky se nedají nahrávat hromadně, pouze po jedné.

Klepněte pro větší obrázek
Chcete si ověřit, jak na Facebooku vypadá výsledek? Sdílejte první pokus jen sami pro sebe a pak se podívejte na vlastní zeď. Je všechno v pořádku? Sdílejte veřejně.

U videa už nastávají komplikace. Má-li vaše video prostorová metadata, nahráváte jako běžné video. Když metadata chybí, je třeba přidat údaje o orientaci a zorném poli kamery, viz nápověda. Tak či tak, 360° videa jsou omezena 10 minutami a maximální velikostí 1,75 GB.

Diskuze (4) Další článek: Samsung nabídne pro Galaxy Note 7 QWERTZ klávesnici i doplňkovou optiku

Témata článku: , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy S7 64GB, Samsung Galaxy S7 Active, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Galaxy S7 Edge 64GB, Car Cam, Běžné video, Google Foto, První pokus, Jak, F +, Nudle, Nápověda, Posouvání, Návod, Panoramatické video