NEC n21i: aneb jaký je evropský i-mode telefon (test)

Pokud se budete chtít v Evropě blíže seznámit s technologií i-mode, pak vám nezbývá než zavítat do SRN do sítě E-plus. Zde můžete pro i-mode využít zatím pouze jeden jediný telefon, který stojí pouhých 150 €. Chcete vědět jaký je a čím se odlišuje od klasických GSM telefonů?

Přerostlé Véčko

Jak možná již tušíte, tak NEC, stejně jako i-mode, pochází z Japonska. No a to by nebyl správný japonský telefon, kdyby neměl barevný displej (v tomto případě schopný zobrazit 256 barev) a nebyl klasické „véčkové“ koncepce. První evropský i-mode telefon zaujme nejen svou cenou, která činí pouhých 150 € (cca. 4500 Kč), ale také svými funkcemi. Za zmínění nepochybně stojí podpora GPRS 4+1, 16 hlasý zvukový syntetizér, který spolu se softwarovým vybavením telefonu dokáže přehrávat jak soubory MID tak WAV, a nebo třeba telefonní seznam schopný pojmout 500 záznamů.

 

Míry tohoto poněkud přerostlého drobečka činí 102×52×25 mm a to při hmotnosti okolo 100 gramů. Možná se vám na první pohled zdají rozměry n21i poměrně malé, ale věřte tomu, že po rozevření telefonu vám bude připadat, že spíš držíte starší Motorolu StarTac, která byla předchůdcem populárních Véček, než telefon velikosti v dnešní době obvyklé. Designově se ale jedná o poměrně vyvedený kousek, který nepochybně padne do oka nejednomu uživateli.

 

n21i pro i-mode

Vzhledem k tomu, že nejzajímavější je na tomto telefonu pravděpodobně podpora i-modu, tak začneme právě jím. První, co vás asi zaujme, budou dvě barevná tlačítka s variabilní funkcí (podobně jako u Nokie 6310) nacházející se hned pod displejem. To vlevo v pohotovostním režimu slouží pro vyvolání menu i-mailového klienta, zatímco jeho protějšek vám nabídne tzv. i-mode menu. I-mailový klient jako takový je poměrně propracovaný a nabízí základní rozdělení e-mailů do několika složek jako doručené, odeslané, smazané či koncepty. Při psaní i-mailu si jej můžete buď uložit a nebo ihned odeslat. Pokud vám uprostřed psaní zazvoní telefon, tak se nic neděje, v okamžiku, kdy se vrátíte zpět do i-mailového klienta, tak budete moci pokračovat ve vaši rozdělané práci. NEC n21i však umí pracovat pouze s textovými i-maily (bez formátování textu) a s omezením velikosti na 1000 znaků, což opravdu není něco, čím by se dalo chlubit. Další výtka pak směřuje na odesílání i-mailu, kdy si jednak nemůžete vybrat adresáta ze seznamu a jednak, což je ještě horší, nemáte možnost odeslat i-mail na více e-mailových adres či poslat někomu kopii.

   

Co se i-mode menu týče, tak zde naleznete několik odkazů, z nichž nejzajímavější je asi odkaz na i-mode Magazin, což jsou stránky připravované společností E-plus (najdete zde třeba aktuální novinky či žebříček TOP 10 aplikací), a tzv. Gesamtmenu, kde naleznete všechny oficiálně poskytované i-mode stránky rozdělené do kategorií podle obsahu. Samotný i-mode prohlížeč je pak poměrně propracovaný a nabízí možnost stažení či přehrání zvuku, obrázku a nebo loga operátora. K surfování po i-mode lze v případě testovaného přístroje použít pouze technologii GPRS, kterou telefon zvládá v konfiguraci 4+1. Jako velké plus by se u i-mode prohlížeče dala označit jeho schopnost zobrazovat také WAPové a méně objemné a náročné HTML stránky (HTML 3.2 funguje bez problémů).

 

Displej o velikosti s rozlišením 120×160 bodů je na i-mode i i-mail vcelku dostačující. Trochu zklamání však působí to, že je schopen zobrazit jen 256 barev. V současné době to zase tolik nevadí, neboť všechny i-mode stránky jsou tomu přizpůsobeny, v budoucnu by se to ale mohlo stát poměrně nepříjemné, obzvláště při prohlížení obrázků.

n21i pro každý den

To, co umí n21i navíc oproti klasickým GSM telefonům, jsme si již řekli, teď přicházejí na řadu funkce, které již všichni dobře známe. Mezi ty nejvyužívanější patří bezpochyby samotné telefonování. Pro něj si n21i připravil například hlasitý odposlech či telefonní seznam s kapacitou na 500 záznamů (o několika položkách). Bohužel si ale pro své uživatele připravil také neskutečně špatnou anténu, která ačkoliv není integrována do těla přístroje, tak patří k těm opravdu málo citlivým. Na klasické GSM modely jako Nokia 6310 či Ericsson T39m ztrácí nejméně dva dílky (při opravdu laickém porovnání), což u sítě E-plus, která je výhradně v pásmu 1800 MHz, je krajně nepříjemné. Další ranou pod pás je na dnešní uživatele naprosto nedostačující pohotovostní doba, která se při 45 minutách surfování po i-mode stránkách a 15 minutách hovoru pohybuje okolo pouhých 24 hodin. Naštěstí má tento telefon Li-Ion akumulátor, takže jej můžete relativně „beztrestně“ dobíjet každý den.

 

Co se práce s textovkami týče, tak zde udělal n21i ohromný krok vpřed. Kromě podpory T9, která obsahuje pouze anglický a německý slovník (což v Německu zase tak moc nevadí), totiž obsahuje i poměrně nezvyklou funkci Copy a Paste (tedy schránky). Pokud tedy chcete část textu (například telefonní číslo) okopírovat z jedné textovky do druhé a nebo z textovky do i-mailu, tak v menu zvolíte Copy, pomocí kurzorových kláves, které vám umožňují plynule se pohybovat jak do stran tak směrem nahoru a dolů, najedete na počátek textu, který chcete okopírovat, a stisknete levé horní tlačítko s nápisem: „Start.“ Při pohybu kurzoru se vám začne text modře podbarvovat. Po označení požadované části textu stačí stisknout opět levé horní tlačítko a označený text se zkopíruje do schránky. Jako poslední třešnička na dortu pak slouží způsob odesílání, kdy si nejprve můžete zvolit, zda vyhledáte číslo adresáta v telefonním seznamu, seznamu posledních hovorů či jej zadáte ručně, a následně si vyberete, jestli se má textovka uložit, odeslat a nebo odeslat a uložit. Abychom nebyli ale zase tak pozitivističtí, tak u psaní textovek tu přeci jen jedna výtka je – klávesnice. Ta neuvěřitelně hlasitě cvaká a mačká se jen velmi ztuha. Také signalizace obdržené SMS na displeji telefonu není nikterak výrazná a pokud máte na pozadí nějaký barevnější obrázek, tak ji můžete lehce přehlédnout.

 

Poměrně zajímavé je také vyzvánění. Zatímco vibrační vyzvánění díky své relativně nízké intenzitě patří spíše k průměru, tak akustické vyzvánění se díky možnosti přehrát téměř libovolný MID soubor řadí k těm lepším. Ale pozor, to nejlepší teprve přichází – barevně blikající logo i-modu. Pokud se pozorněji podíváte na obrázek se zavřeným n21i, tak uvidíte, že uprostřed horního krytu se nalézá malý kosočtverec s logem i-modu. Ten, v okamžiku, kdy vám někdo volá, začne zeleně blikat. V případě, že obdržíte nový i-mail, tak začne blikat modře a pokud telefon začnete nabíjet, tak se rozsvítí červeně a po nabití akumulátoru se jeho barva změní na zelenou. Ačkoliv se to může zdát trochu malicherné, tak je to poměrně efektní, obzvláště co se modrého blikání týče.

n21i pro manažery

Velmi zajímavé jsou také dodatečné funkce n21i jako kalendář, úkolovník, kalkulačka apod. Ty jsou poměrně detailně propracovány a obzvláště kalendář by se mohl směle měřit se svými zdařilejšími evropskými kolegy. Žádné překvapení zde ale nečekejte. Je jen trochu škoda, že u telefonu, který podporuje GPRS 4+1 chybí infraport i Bluetooth, což jaksi pro manažery snižuje jeho užitnou hodnotu. Na jeho obranu však musím říci, že při jeho ceně se není čemu divit. Jeho vybavení daleko předčí veškerou konkurenci v dané cenové kategorii a i o třídu výš by se našlo pár telefonů, které by n21i směle funkcemi strčil do kapsy.

n21i, jaký vlastně je

Ačkoliv celý tento článek vyzníval pro n21i celkem pozitivně, tak v závěru si musím dovolit malé rýpnutí. NEC n21i je jako i-mode telefon totální propadák, který ani neumí zobrazit i-mail s formátováním textu, natož s obrázky. V Japonsku by po tomto telefonu pravděpodobně neštěkl ani pes. Další tragedií je pak kvalita příjmu signálu, která je v kombinaci s čistě 1800 MHz sítí doslova hrozná, obzvláště v budovách. Také nepříliš dobrá a hlavně hlasitá klávesnice uživatele příliš nepotěší, nemluvě o naprosto nedostačující výdrži baterie. Na druhou stranu je to ale telefon za 4500 Kč, který má barevný displej, výborně propracovanou práci s textovkami, pokročilé manažerské funkce a vcelku atraktivní vzhled. Kromě toho, uživatelé i-modu v Německu v současné době stejně nemají na výběr žádný jiný telefon. I tak se ale musím přiznat, že jsem v první chvíli váhal, jestli si jej za tu cenu nepořídím, i s vědomím, že tento přístroj bez i-modu v síti není schopen zobrazit WAPové stránky. Celkový verdikt je tedy řekněme rozpačitý. Na jednu stranu je tu mnoho výtek, ale na straně druhé také mnoho chvály podtržené velmi nízkou pořizovací cenou.

 

Diskuze (24) Další článek: Pošlete prvního srpna nejvíce textovek a vyhrajte Nokii 8310

Témata článku: , Ericsson T39m, Nokia 6310, Kosočtverec, Jak, Telefon, Mode, NEC, Žebříček top, Test