Neonode: dotykový displej rozšíříme i mimo telefon

Neonode vyvíjí senzory, které malou dotykovou plochu displeje rozšíří i na okolí přístroje. Nová dimenze pro dosud nepoznané způsoby ovládání.

Včera jsem vám představil první z mé osobní trojice hitů letošního veletrhu MWC – průhledný solární panel integrovaný do displeje. Dnes pro vás mám druhý a znovu se budeme ochomýtat okolo displeje. A to doslova. Společnost Neonode přivezla zajímavou technologii pro snímání polohy prstu/stylusu založenou na infračerveném záření. Snímací lišty rozmístíte po obvodu displeje, a když je namíříte dovnitř (na plochu displeje), máte dotykový displej, který je možné ovládat třeba i štětcem pod vodou. Viz první ukázka na videu.

Klepněte pro větší obrázek
Mimozemské logo firmy Neonode kdysi nesly velmi originální telefony

Když ale stejné senzory namíříte ven, mimo displej, mimo telefon, dostanete se do nové dimenze. Jestliže doteď bylo možné ovládat přístroje přes relativně malý dotykový displej, s technologií od Neonodu se do hry zapojí i okolí telefonu. Můžete ťukat na desku stolu kolem přístroje, nebo kolem něj mávat rukou, konkrétní využití je jen na fantazii konstruktéra. Několik ukázek uvidíte na videu.

Vystavovatelé mi tvrdili, že je určení polohy prstu/prstů natolik přesné, že by stačilo na přesunutí QWERTY klávesnice z displeje telefonu na okolní podložku. Stačí jen přesně určit vzájemnou polohu přístroje a jednotlivých kláves – například na papír vytištěný „plánek“ s půdorysem telefonu a klávesnicí. Škodolibá poznámka: Když je to tak jednoduché, divím se, že to nebyla jedna z demo-atrakcí.

Takováhle přesnost otevírá prostor pro nové způsoby ovládání, nové hry, nové aplikace. Velkou předností technologie je nízká cena. Senzory pro „obklíčení“ průměrného telefonu přijdou na jeden dolar. Nezbývá než se těšit, až se s technologií od Neonode setkáme v produkčním telefonu a hlavně na způsob jejího použití.

PS: Je vám jméno Neonode povědomé? Možná si vzpomenete na velmi originální dotykový telefon Neonode N1m z roku 2002. Byl to první gesty ovládaný telefon na světě a když jej firma kdysi vystavila na podobném veletrhu, jako vosy na bonbón se na něj slétali inženýři z Apple. O dva roky později byl představen první iPhone.

Nechci nic naznačovat, historku jen prodávám, jak jsem na barcelonském stánku koupil…

Diskuze (10) Další článek: Příslušenství Samsung na veletrhu MWC

Témata článku: Neonode, , , , , Apple iPhone 4GB, #NEON, Dotyk, Dot, Logo firmy, Neo, ? Displej, První ukázka, Bonbón, Dotykový displej, Infračervené záření, Displej, Neo +, Telefon,