Nexus 4 je vyprodaný. Nexus 5 přijde v říjnu

Nexus 4 splnil svůj účel a je na čase, aby byl představen jeho nástupce. Na starosti ho dostalo opět LG, vycházet bude z modelu LG G2.

Zdá se, že globální snížení ceny telefonu LG Nexus 4 o 100 dolarů přineslo svůj výsledek. Krok, ke kterému Google přistoupil přibližně před měsícem, totiž vedl v mnoha zemích k jeho vyprodání. Zatímco 8GB varianta telefonu se v USA vyprodala zhruba před týdnem, u položky s 16GB verzi svítí „nedostupné skladem“ od pondělí. Podobné zprávy přicházejí i z jiných koutů světa. Dle důvěryhodných zdrojů webu The Verge navíc Google neplánuje další dodávky telefonu do těchto zemí.

Klepněte pro větší obrázek
Sklady s LG Nexus 4 se pomalu vyprazdňují, plnit je začíná jeho nástupce.

To znamená, že chcete-li si ještě koupit LG Nexus 4, rozhodně s tím neotálejte. Mohlo by se totiž stát, že za několik dní ho již neseženete. Tato situace napovídá také dalšímu faktu, a to že v pořadí již pátý Nexus přijde velmi brzo. Na zahraničních serverech již začínají padat první data jeho uvedení. Zatím nejpravděpodobnější se zdá datum 14. října, kdy bychom se měli dočkat představení Androidu 4.4 KitKat a právě Nexu 5. Ačkoliv se dříve spekulovalo o Motorole, jeho výrobu zajistí (stejně jako loni) společnost LG.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dalším telefonem řady Nexus bude zařízení s kódovým označením LG-D820

Předlohou by se mu měl stát LG G2, který právě v těchto dnech vstupuje na náš trh. Stejně jako většina nově představených telefonů poběží i Nexus 5 na čtyřjádrovém procesoru Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz. Úhlopříčka displeje by se měla pohybovat kolem 5 palců, přičemž jeho rozlišení nebude nižší než fullHD (1920 × 1080 pixelů). Dle dostupných Wi-Fi certifikátů se dočkáme dvou verzí nového referenčního telefonu systému Google Android. Jedna podporující LTE druhá pak nižší HSPA+. Obě ale budou využívat nejnovější Android 4.4 KitKat.

Klepněte pro větší obrázek
Údaje z benchmarku GFXBench ukazují parametry nového telefonu. Vedou se však diskuze nad jejich pravostí.

Ve výbavě nebudou chybět ani adaptéry Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac), Bluetooth ve verzi 4.0 nebo NFC čip pro bezkontaktní platby a jednoduché párování. Na své si přijdou i milovníci přírody a geocachingu, protože téměř jistě bude přítomen i GPS čip. Příjemnou novinkou pak bude možnost bezdrátového nabíjení, protože Nexus 5 by měl podporovat standard Qi. A konečně pod zadní krytem bude uložena baterie s kapacitou 2300 mAh, což by mělo bez problémů zaručit výdrž minimálně jeden den při vysoké zátěži.

Klepněte pro větší obrázek
Takto využívali zaměstnanci Google Nexus 5 při ohlášení Androidu 4.4 KitKat.

Na snímcích, které zachycují testovací verze Nexu 5 je vidět poměrně velký fotoaparát. Pokud se i zde inspiruje modelem G2, tak se můžeme těšit na 13Mpix senzor s optickou stabilizací obrazu. Na přední straně nebude chybět sekundární kamerka. Důvěryhodnost zmíněným snímkům dodává i fotografie pořízená z videa natočeného při příležitosti odhalení nové postavičky reprezentující Android 4.4 KitKat. Internetem také koluje krátké video, jehož hlavní hvězdou je právě LG Nexus 5.

Diskuze (15) Další článek: Oppo N1: 23. září se Číňané postaví na špičku inovací

Témata článku: LG, , , , LG G2, LG Nexus 4, LG Nexus 5, Představený telefon, Jednoduché párování, NEX, Kahn, Velký fotoaparát, Dostupná wi-fi,