Nokia 1208: můj první barevný telefon (test)

Jednoduchý telefon se základní výbavou, barevným displejem a praktickou svítilnou potěší každého školáka.
Kapitoly článku

Malý displej, velká písmena

Nokia 1208 nabízí pasivní CSTN barevný displej s kombinací 65 tisíc barev v rozlišení 96 × 68 obrazových bodů. Jeho fyzické rozměry jsou 28 × 22 mm. Písmo je dobře čitelné při jakémkoliv světle a je uváděno na dvou až třech řádcích, záleží na právě používané funkci. Při práci se zprávami je možno zvětšit velikost písma téměř o polovinu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Intuitivní menu obsahuje barevné ikonky

Pohotovostní obrazovka nabízí tradiční intenzitu sítě, stav baterie, název operátora a hodiny, které lze také skrýt. Na pozadí je barevná tapeta, jež lze vybrat v nastavení telefonu jako součást tématu, které řídí barevné provedení celého prostředí telefonu. Jako spořič obrazovky lze aktivovat jeden ze čtyř animovaných screensaverů, které se ovšem stejně po pár minutách změní v analogové či digitální hodiny s datem.

Klepněte pro větší obrázek 
Tradiční a jednoduchá výchozí obrazovka

V intuitivní nabídce je k dispozici celkem osm položek, každá z nich je označena barevnou ikonkou. Stejným způsobem fungují i jednotlivé podnabídky. Do hlavní nabídky vstoupíte levým funkčním tlačítkem, výběr jednotlivých položek probíhá levou či pravou navigační klávesou, potvrzení konkrétního výběru opět levou funkční klávesou a o krok zpátky se dostanete stisknutím pravé funkční klávesy. Jednodušší číselné zkratky bohužel u tohoto telefonu nefungují, takže budete muset vždy požadovanou položku vyhledávat v hlavní nabídce. Jediným usnadněním je volba vybraných služeb pod pravé funkční tlačítko, které stačí v pohotovostním režimu stisknout a rovnou si zvolit vybranou položku.

V pohotovostním režimu jsou také trvale nastavené funkce pod jednotlivými tlačítky. Zmáčknete-li navigační klávesu dolů, otevřete telefonní seznam, levé navigační tlačítko zase spustí novou textovou zprávu. Při stisku pravé strany tlačítka se dostanete do kalendáře a při dvojitém stisku horní šipky se spustí svítilna. Pod zeleným tlačítkem najdete seznam posledních volaných či příchozích čísel a červené tlačítko představuje zkratku pro nastavení požadovaného profilu či vypnutí telefonu.

Volajícího poznáte i podle obrázku

Do paměti přístroje lze uložit až 200 kontaktů, můžete samozřejmě použít také paměť na SIM kartě. Vyhledávání v adresáři probíhá přidáváním písmen, můžete tedy zadat jen jedno hledané písmeno nebo třeba také celé jméno. Při ukládání kontaktu lze nastavit typ telefonního čísla (mobil, pevná linka, domů) a také jeden z několika přednastavených barevných obrázků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Při hovorech poslouží také hlasité handsfree, jenž se může hodit zejména v autě. Telefon sice nepodporuje rozdělení telefonních čísel do jednotlivých skupin, ale je možné využít funkci profily, kde si můžete vybrat jeden z 30 předdefinovaných vyzváněcích tónů o 32 hlasech se zvukem v mp3 kvalitě nebo si vytvořit vlastní melodii v hudebním skladateli. Dále si v profilech lze nastavit hlasitost vyzvánění a tón zpráv, aktivovat vibrace (i rytmické), tóny kláves, výstrahy a ohlášení volajícího rytmickým osvětlením. V telefonu lze vytvořit také váš vlastní profil a u každého z profilů si také snadno nastavíte dobu jeho platnosti. Jestliže vybraná telefonní čísla uložíte mezi filtrovaná, dotyčná osoba se vám sice dovolá, ale telefon nebude vyzvánět a na displeji uvidíte symbol filtru. Při použití filtru doporučuji čísla ukládat včetně mezinárodní předvolby, neboť filtrace nebude jinak funkční. Pokud si filtrování nenastavíte, ale přesto nebudete chtít hovor přijmout, stačí během příchozího volání stisknout klávesu pod nápisem „Ticho“ a mobil přestane vyzvánět.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Do skládání skutečně použitelné melodie se pustí snad jen notového zápisu znalý hudebník

Datlujeme s T9

I přesto, že Nokia 1208 má barevný displej, telefon neumožňuje odesílání MMS zpráv, ale pouze krátkých textových zpráv. Slovník T9 je samozřejmostí, zprávy lze psát pomocí slovníku s diakritikou i bez ní. Při sepisování textu vám ubývají napsané znaky, kterých můžete napsat až 918 (tedy skoro 6 zpráv) a také vidíte, ve které zprávě se právě nacházíte. Zprávy lze číst a psát na třech řádcích, při zvětšení písma na dvou. Tradiční obrázkové zprávy nemůžou chybět, i zde v černobílém provedení a s 30 různými variantami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Jako celý telefon, také SMS editor je jednoduchý, ale díky názornému počítadlu mu nechybí nic důležitého

Další zajímavou funkcí je filtrování zpráv, které funguje na stejném principu jako u telefonního seznamu, stačí si pouze zvolit příjemce od kterého chcete textovou zprávu filtrovat a při příchodu zprávy neuslyšíte žádný zvuk. Do užitečných funkcí dozajista patří také rozdělovníky, které umožňují vytvářet skupiny telefonních čísel, na které poté můžete odesílat SMS zprávy bez nutného hledání čísel v adresáři. A protože se jedná o Nokii, tak v seznamu zpráv nemůže chybět ani známá služba chat.

Kalendáři chybí prostor

Narazit na přehledný kalendář v takto levných přístrojích bývá problém. Kalendář najdete v nabídce pod položkou „Upomínky“, kde si můžete poznámku na požadovaný termín uložit rovnou anebo pomocí tabulkového kalendáře, který vám ukáže aktuální rok, měsíc, týden a den. Na zadanou upomínku je možno nastavit zvukovou signalizaci z libovolné melodie v telefonu nebo lze nechat upomínku připomenout beze zvuku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek

Mnoho z nás používá mobilní telefon jako budík a ani zde tomu nemusí být jinak. Na jednorázový, ale i opakovaný budík můžete nastavit rovněž libovolný zvuk či melodii z telefonu. Informace o tom, že je budík aktivní, vidíte na pohotovostním displeji jako ikonku zvonečku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Užitečná drobotina

Po kalendáři jsou tu další zajímavé funkce, které ne vždy bývají u telefonů k dispozici. Začnu převodníkem, který dokáže například převést libru na kilogram či karát na gram. Převody se uskutečňují v rámci jednotek teploty, hmotnosti, délky, plochy, objemu a měny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Do doplňků Nokie 1208 dále patří odpočet času, stopky, hudební skladatel a svítilna. A nakonec nemůže chybět ani nápověda, jenž se skrývá pod názvem „Demo“ a přehledně vás seznámí se všemi funkcemi telefonu včetně názorných animovaných ukázek.

Ani na zábavu nebylo zapomenuto. V telefonu na vás čekají hned tři hry. První z nich nese název Nature Park, což je obdoba staré známé klasiky jménem Tetris, jediný rozdíl je v tom, že v této hře na sebe skládáte určitý počet stejných barev. Druhou návykovou hrou je Rapid Roll: kulička, kterou musíte co nejrychleji přesouvat na další a další destičku tak, aby vám nespadla. Pod pojmem Snake se většině vybaví klasická a neustále zábavná hra v podobě hada, tentokrát v barevné variantě pod názvem Snake Xenzia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Hry jsou jak jinak jednoduché, ale chytlavé

Zatoužíte-li po datových přenosech, budete muset sáhnout po vyšší třídě telefonů, neboť tento model nepodporuje žádné datové technologie a tím pádem se s telefonem nepřipojíte k mobilnímu ani klasickému internetu žádnou cestou.

Prvňáček bude nadšen

Telefon je ideálním a cenově dostupným dárkem pro každého prvňáčka. Díky snadnému ovládání a přehlednému displeji se každý malý školák naučí s mobilním telefonem rychle zacházet. Absence wapu je v tomto případě ideální, neboť děti tak nemohou utrácet kredit za zbytečnosti. Hry v telefonu jsou dostačující a na zabavení o přestávkách bohatě vystačí. Díky převodníku či kalkulačce se dítě ve škole neztratí a stopky jistě dopomohou nejen v tělesné výchově. Pokud tedy uvažujete svého malého školáčka překvapit mobilním telefonem, Nokia 1208 je dobrý tip.

Plusy a mínusy

+ barevný displej
+ nízká cena
+ výměnné kryty

- chybí wap
- absence rádia
- menší displej

Témata článku: Nokia, , Nokia 1208, Bar, Test, Známá služba, Krátké používání, Černobílé provedení, Plastový materiál, Levný přístroj, Hudební skladatel, Libovolný zvuk, Běžná záležitost, Barevný telefon, Telefon, Barevná tapeta