Nokia 2310: ošklivé káčátko (test)

Nokia 2310 je dalším telefonem v nabídce Nokie určeným pro nenáročné uživatele. Její funkční výbava je pouze základní a vychází z rok starého modelu 1600. Zaujmout tak může jen velmi extravagantním designem, který se ovšem nemusí líbit každému, a vestavěným FM rádiem.

Displej: rozlišení málem spočítáte na prstech

Displej je opravdu velmi archaický a troufnu si říct, že dnes je jeho použití v novém telefonu velkou ostudou. Má totiž rozlišení jen 96 × 68 bodů a zobrazení zajišťuje pasivní technologie CSTN. Díky těmto dvěma aspektům je velmi hrubý s velmi snadno rozeznatelným rastrem a při překreslování se značně loudá. Čitelnost na přímém slunci je při správném pootočení telefonu na slušné úrovni. Horší je to ale s podáním barev. Chybí jim sytost a jsou velmi nevýrazné, až zašedlé. Nepomůže tomu ani podpora 65 tisíc barevných odstínů ani možnost zvýšení jasu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej má velmi nízké rozlišení • logo výrobce nad displejem

Při chvílích nečinnosti jsou na displeji zobrazeny digitální nebo analogové hodiny s aktuálním datem a případnými ikonkami zmeškaných událostí. Za horšího osvětlení je tento spořič špatně čitelný.

Menu opět v řádku

Způsob ovládání i uživatelské prostředí je plně převzato z Nokie 1600. Nic převratného na něm tedy nenajdete. Pohotovostní displej kromě intenzity signálu a stavu baterie zobrazuje jen jméno operátora, aktuální čas a funkce kontextových tlačítek. Nelze na něj umístit obrázek. Jeho pozadí, stejně jako pozadí celé nabídky, ovšem můžete změnit pomocí jednoho z dvaceti barevných schémat s různými motivy, která jdou navíc kombinovat a upravovat. Vzhledem k nekvalitě displeje ovšem nečekejte žádné zázraky. Aktivovat lze i jeden z pěti spořičů displeje, po určité době jej ale stejně vystřídají již zmíněné hodiny.

  
Možnosti vzhledu pohotovostní displeje • pozadí nabídky lze také změnit 

Hlavní nabídka telefonu je tvořena vodorovným pruhem ikon, které se při stisku tlačítka plynule posouvají. Vlevo najdete právě aktivní ikonku, vpravo pak další dvě, které budou následovat. Nejlepší ovšem je řídit se pomocí popisu v horní části displeje. Ten bohužel rychlé animace nezvládá, takže menu nepůsobí příliš esteticky.

  
Ukázka barevných témat • tématům lze nastavit barva dle libosti

Tímto způsobem jsou vyvedeny i některé nižší úrovně nabídky. Zbytek je pak klasicky textový s vertikálním listováním. Do menu se z pohotovostního displeje vstupuje levým kontextovým tlačítkem, pravé slouží pro uživatelskou nabídku Jdi na, do které si můžete uspořádat nejpoužívanější funkce. Jednotlivým směrům navigační klávesy jsou napevno přiřazeny tyto funkce: směrem dolů vstoupíte do telefonního seznamu, směrem vlevo začnete psát novou SMS, směrem nahoru otevřete výpisy hovorů a směrem vpravo vstoupíte do kalendáře.

 
Nabídka "Jdi na" • druhá úroveň nabídky

Telefonování: seznam s malými obrázky

Do paměti telefonu se vejde dvě stě jmen. Ke každému můžete přiřadit až pět telefonních čísel a malý obrázek. Rozlišení kontaktů podle melodie nebo jejich zatřídění do skupin telefon neumožňuje. V telefonním seznamu jsou zobrazeny kontakty z paměti telefonu i SIM karty současně. V jeden okamžik jsou vidět vždy dvě jména, která mohou být zobrazena jednou ze dvou velikostí písma nebo zároveň s telefonním číslem. Vyhledávání probíhá postupným psaním. Zrychlená volba pomocí číslicových tlačítek a hlasité handsfree jsou dnes již samozřejmostí. Nokia 2310 je duální, podporuje tedy sítě GSM 900/1800 MHz.

 
Telefonní seznam • vyhledávání postupným psaním • detail kontaktu

Telefon nabízí i jednoduché filtrování hovorů. Do speciálního seznamu si uložíte ty čísla, která nechcete, aby vás vyrušovala, a pokud vám některé z nich zavolá, telefon nebude zvonit. Přijatá zpráva z těchto čísel se pak objeví ve speciální složce. V každém případě ale volající zjistí, že jste dostupní.

 
Možnosti práce s kontaktem • výběr vyzváněcího profilu • skladatel melodií

Vyzváněcí profily jsou velmi propracované. Nabízejí nastavení všech zvuků, barevného tématu i spořiče displeje. Každému profilu lze také určit čas, kdy má vypršet. Profily se rychle přepínají pomocí tlačítka s červeným sluchátkem. Vyzvánění je dvacetihlasé a velmi kvalitní i dostatečně hlasité. Výrobce tvrdí, že se blíží kvalitě MP3. Skutečné „empétrojky“ to ale nejsou. K vyzváněcí melodii může telefon vibrovat i blikat do rytmu. Monofonní melodie lze složit ve vestavěném skladateli nebo přijmout přes textovou zprávu.


Ve třetí kapitole naleznete rozbor zpráv, funkcí pro organizaci času, vestavěného FM rádia a datových funkcí. Na závěr telefon zhodnotíme.

Témata článku: Nokia, , Nokia 2310, Sony Ericsson J230i, Ošklivé káčátko, Hrubý displej, Barevné téma, Test, Vodorovný pruh, Sloupek