Nokia 2310: ošklivé káčátko (test)

Nokia 2310 je dalším telefonem v nabídce Nokie určeným pro nenáročné uživatele. Její funkční výbava je pouze základní a vychází z rok starého modelu 1600. Zaujmout tak může jen velmi extravagantním designem, který se ovšem nemusí líbit každému, a vestavěným FM rádiem.

Zprávy: MMS neumí

Zprávy zvládá Nokia 2310 je ty nejzákladnější, tedy SMS. I zde nabízí volbu ze dvou velikostí písma. Při malém písmu se na displej vejdou tři řádky textu, při velkém jen dva. To platí pro psaní i čtení zpráv. Zprávy lze psát i s pomocí slovníku T9, který umí diakritiku před odesláním ořezat. Odpočet znaků začíná u čísla 918, jedna SMS může být tedy rozdělena maximálně do šesti částí. Užitečnou funkci Vrátit smazání, která vrátí omylem smazaný text, nalezneme i zde.


Nabídka zpráv • dvě velikosti písma při psaní SMS 

Na přijetí zprávy může upozorňovat jakýkoliv zvuk uložený v telefonu. Dále je ještě k dispozici SMS Chat a čítač zpráv. Do paměti telefonu se vejde až šedesát textovek.


Upozornění na přijatou SMS • výpis přijatých zpráv • čtení zprávy

Organizace času: kalendář na dvou řádcích

Organizační funkce samozřejmě nejsou pro Nokii 2310 hlavní prioritou. Přesto nabízí jednoduchý kalendář s měsíčním náhledem. Vzhledem k velmi malému displeji však nevidíte všechny týdny jednoho měsíce naráz, ale vždy jen po dvou. Tímto samozřejmě ztrácí kalendář na přehlednosti. Pro nouzové využití to ale postačí. Do kalendáře pak lze vkládat jednoduché upomínky s upozorněním o maximální délce 35 znaků. Jejich počet je ale omezen číslem deset.

 
Nabídka organizačních funkcí • upomínka • kalendář není příliš přehledný

 
Nabídka budíku • nastavení dnů buzení • stopky

Budík je v telefonu opakovaný s možností vybrat dny, kdy bude budit. Probouzet se můžete pomocí jakékoliv melodie nebo vestavěného rádia. Z dalších funkcí pak v telefonu najdete jednoduchou kalkulačku, převodník jednotek a měn, minutku a stopky, které neumí mezičasy, ale umí běžet i na pozadí.


Jednoduchá kalkulačka • převodník jednotek • odpočet času 

Zábavu zachraňuje rádio

Hlavní devízou nové Nokie je bezesporu vestavěné FM rádio. Poslouchat jej můžete přes hlasitý reproduktor nebo pomocí přiložených bílých sluchátek, které slouží jako anténa i handsfree. V obou případech se ale musíte spokojit s nižší kvalitou reprodukce a pouze monofonním zvukem. Rádio totiž stereofonně hrát neumí. Stanice lze vyhledávat ručně i automaticky a poté je pojmenovat a uložit do deseti paměťových pozic. K dispozici je i přímé zadání frekvence. Rádio také zvládne hrát na pozadí, název stanice je pak zobrazen na pohotovostním displeji. Do jeho nabídky se rychle dostanete podržením hvězdičky. Při spuštěném rádiu může být na pozadí pohotovostního displeje i celé nabídky zobrazena jeden z čtyř vizualizací.


Hlavní displej rádia • výběr vizualizace • rádio hraje na pozadí

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
K telefonu dostanete stereofonní sluchátka • jedná se o tradiční "pecky" 

Pokud se chcete zabavit jinak, jsou v telefonu připraveny tři hry. Jedná se o legendárního hada, skákání s kuličkou Bounce a logickou hru na způsob tetrisu. Java bohužel v telefonu chybí, takže nové hry do něj nijak nenainstalujete.


Ukázka vestavěných her 

Data: neznám, neumím

V datové oblasti je Nokia 2310 opravdu na štíru. Pro spojení s počítačem chybí Bluetooth i infraport a pro rozhraní Plug-and-Play do dnešních dnů neexistuje kompatibilní kabel. V datových technologiích je situace podobná. GPRS ani vytáčené spojení ale zřejmě nebudete postrádat, protože Nokii chybí i wapový prohlížeč. Pokud tedy hledáte telefon pro datové přenosy nebo brouzdání na wapu, Nokii 2310 si rozhodně nekupujte.

Dojem kazí hlavně displej

Nokia 2310 je levný telefon nejnižší třídy určený nenáročným a začínajícím uživatelům. Nabízí jen základní výbavu, hlavním tahákem tak bude hlavně vestavené rádio. Budete si ale muset zvyknout na velmi netradiční design. Celkový dojem z telefonu a pohodlné používání některých funkcí bohužel znepříjemňuje velmi hrubý a nekvalitní displej a viklající se tlačítka klávesnice. Nokia 2310 je již v prodeji za cenu mírně převyšující dva tisíce korun. Pokud ovšem hledáte levný telefon s barevným displejem a rádiem, zahrňte mezi kandidáty i Sony Ericsson J230i, jehož displej i klávesnice jsou lepší a seženete jej ještě o pár stokorun levněji.

Plusy a mínusy

+ vestavěné FM rádio
+ kvalitní vyzvánění
+ kalendář

- velmi hrubý displej
- viklající se klávesy
- chybí infraport a Java


V poslední kapitole
je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli.

Témata článku: Nokia, , Nokia 2310, Sony Ericsson J230i, Vodorovný pruh, Barevné téma, Sloupek, Hrubý displej, Test, Ošklivé káčátko