Nokia 2652: s měkkým kloubem na věčné časy (test)

Nokia nepatrně vylepšila levné stylové véčko 2650 a vznikli krokodýlové a květiny na véčkových konstrukcích. Originální pružné materiály a zajímavý kloub zůstaly zachovány. A protože funkční výbava čítá jen nutnosti, drží se cena Nokie 2652 sympaticky při zemi.

Bez zázraku, suše, jasně

Zvuk linoucí se ze sluchátka je kvalitní a ani při maximální nastavené hlasitosti, která se reguluje šipkami doprava a doleva, jsem nezaznamenal žádné praskání nebo zkreslení. Trochu s podivem je, že ve funkční výbavě chybí hlasitý odposlech.

Telefonní seznam je vícepoložkový a pojme až 300 záznamů. Ke jménu lze přiřadit až pět druhů čísel, e-mail, webovou adresu, poštovní adresu, poznámku a obrázek, který se při vyzvánění zobrazí v pravém spodním rohu displeje. Jak je u Nokií příjemným zvykem, vyhledávání je možné podle několika prvních znaků. Pro nejčastěji volaná čísla lze využít zrychlené volby na tlačítkách 2 až 9.

 
Telefonní seznam • vyhledávání v seznamu • detail kontaktu

Kontakty můžete třídit do skupin a těm pak přiřazovat specifické vyzvánění. Nokia 2650 umí zahrát pouze čtyřhlasé melodie a i když docela kvalitně, na dnešní poměry je to slabý průměr. V telefonu je vyzváněcích tónů nachystaná slušná zásoba.

 
Kontakty lze třídit do skupin • přiřazený obrázek se při vyzvánění zobrazí na displeji, bohužel jen velmi malý

Se psaním textovek pomáhá slovník T9. Při psaní se odpočítávají znaky a naopak se načítá počet SMS zpráv k odeslání. Nejvíce jich může být šest. Pro nejčastěji psané texty je možné použít šablony, do textu lze rychle vkládat smajlíky, symboly, jednoduchý obrázek nebo číslo ze seznamu. Textových zpráv se do telefonu vejde padesátka. Jak jsme u Nokií již zvyklí, můžeme pro psaní použít dvě velikosti písma.

  
Psaní textovky při standardním.. • ..a zmenšeném písmu • díky čítači
zpráv budete mít přehled nad počtem odeslaných i přijatých textovek

Také s multimediálními zprávami si Nokia 2652 rozumí. Pomocí jednoduchého editoru můžete zprávy tvořit a posílat. Při tvorbě zprávy se však nezobrazují vložené obrázky, ty je možné ukázat pouze při volbě funkce Náhled. Datovou výměnu se sítí zabezpečuje jen pomalé GPRS třídy 4 (3+1 timesloty).

 
Tvorba multimediální zprávy • náhled vytvořené MMS

Drobnosti

K organizaci času je připraven kalendář a budík. Kalendář je standardní, jak jej známe z ostatních telefonů S40. Nabízí přehledný měsíční, týdenní a denní náhled. Zadávat můžete pět druhů poznámek a nastavit jim opakování.


Kalendář v měsíčním náhledu • denní program • zadání nového záznamu

Budík bude pro mnohé zklamáním. Lze u něj sice jednoduše nastavit specifickou vyzváněcí melodii, ale není opakovaný. Dále v útrobách nabídky telefonu nalezneme stopky, odpočet a kalkulačku. Ta je jen velmi jednoduchá a nectí prioritu matematických operací.

  
Budík bohužel není opakovaný • kalkulačka je jen velmi jednoduchá • stopky umí i mezičasy

Výbavu telefonu je možné rozšířit o javové aplikace. Telefon si rozumí se starší Javou MIDP 1.0 a ve standardní nabídce nalezneme tři hry: Bounce – 2D plošinovka se skákajícím míčkem, Water Rapids – sjezd divokých řek na raftu a Soccer – jednoduše pojatý fotbálek.

 
Vestavěné hry: Bounce • Water Rapids • Soccer

Telefon je určen opravdu jen pro běžné použití. Pro spojení s počítačem není na telefonu k dispozici ani konektor pro připojení kabelu, infraport nebo Bluetooth chybí rovnež. Ale o mobilní surfování na internetu úplně ochuzeni nebudete, ve výbavě je wap, byť jen ve verzi 1.2.1.

Na vahách rozum a estetika

Nokia 2652 je originální telefon, který si s jiným nespletete. Alespoň tedy otevřený ne. Pro běžné potřeby dostačuje – má přehledný vícepoložkový adresář a osvědčený kalendář. Drobná potíž je jen se zprávami, kdy vás nebude brzdit editor, ale tuhá klávesnice. I když jsme v nízké cenové kategorii, nemůžeme odpustit absenci komunikačních prostředků s počítačem a ostatními telefony, infraport by se opravdu hodil. Určitě bychom uvítali i kvalitnější displej a vyzvánění.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů; In-depth specification of this phone is sorted in English mobile phones catalogue.


Plusy a minusy

+ originální stylový design
+ dostačující výbava vzhledem k ceně
+ cena

– malý a pasivní displej
– nepohodlná klávesnice
– hodil by se infraport


V poslední kapitole najdete obrázkovou galerii, ve které se nachází i doposud nepublikované fotografie

Témata článku: Nokia, , Nokia 2650, Nokia 2652, Funkční stránka, Světelná signalizace, Kloub, Telefon a Zpráva, Čas, Krátké používání, Test, Vnitřní plocha, Futuristický vzhled