Nokia 3100: ženám se bude líbit (test)

Nokia 3100 je nejlevnější mobil série 40, kam patří např. modely 6100, 7250 či 6800. Nabídka funkcí byla přizpůsobena ceně, to nejdůležitější zůstalo v mobilu zachováno. Nokia 3100 by mohla mít opravdu velký úspěch, zejména u něžného pohlaví.

Skutečně dobře vybaven

Mobil má velmi dobrou funkční výbavu, až mne to překvapilo. Nechybí ani takové drobnosti jako kalendář, Java nebo MMS. Na své si tak přijdou i náročnější uživatelé, kteří nepotřebují komunikovat bezdrátově s počítačem nebo komplexní organizér. Telefonní seznam má tři sta položek, ke každému jménu lze uložit více čísel (pět typů) a poznámek (e-mail, webová adresa, poštovní adresa a poznámka). Kromě toho může mít každý volající obrázek, který vyfotíte přídavným foťáčkem nebo vyberete z galerie.

 
Seznam je vícepoložkový a má tři sta míst

Kontakty lze třídit do skupin, kterých je celkem pět a provází Nokii už od dob modelu 6110. Každá skupina může mít vlastní ikonu a zvonění. Mobil umí zobrazit současně kontakty ze SIM i z paměti, do skupiny lze přidat i kontakt uložený na SIM, musíte ale počítat s tím, že budete ochuzeni o jeden znak jména (opět standard). Data není možné synchronizovat s počítačem.

 
Z galerie lze vybrat obrázek ke kontaktu

Vyzvánění je polyfonní, ale opět stejně jako u dalších modelů řadu Series 40 (vyjma 3300) omezené na několik současně hrajících nástrojů, které navíc nehrají příliš věrně. Zkrátka klasické polyfonní MIDI mobil nezvládne a zvonění je nutné před použitím zkonvertovat. Melodie se ukládají do sdílené paměti stejně jako obrázky (menu Galerie), která má velikost zhruba 600 kilobajtů. Vyzvánění je možné třídit do pěti profilů, v nichž lze měnit i zvuk SMS nebo nastavit vibrace. Profily mohou být dočasné – po uplynutí daného času se vrátí profil předchozí.

   
Profilů je pět a lze je hezky upravit --- Zvonění je vícehlasé, ale nepříliš dobré

MMS do každého mobilu

Velmi dobře pracuje mobil s textovkami. Při psaní a čtení můžete vidět až osm řádků, pokud máte špatný zrak, lze písmo zvětšit a zobrazit řádků jen pět. Při psaní je možné používat českou T9, textovou mohou být delší než 160 znaků (459). Paměť na zprávy je dostatečná (150), přijaté textovou lze ukládat do archívu nebo do osobních složek. Nově je tu také čítač odeslaných a přijatých SMS.

     
Seznam zpráv --- Pro psaní i čtení je k dispozici dostatek řádků --- Nově je zde čítač SMS

 
Práce se zprávami MMS je pohodlná, máte-li externí foťáček,
můžete využít jejich maximální potenciál

Docela mne u tohoto mobilu překvapila přítomnost MMS, nicméně se zdá, že se tato funkce stává standardem stejně jako kdysi SMS. K textu o délce až tisíc znaků lze přiložit obrázek nebo zvonění, před odesláním se můžete podívat na náhled. Maximální velikost MMS může být 45 kB. Vzhledem k tomu, že MMS u Oskara jsou již na spadnutí, budete této funkce moci využít i u našeho nejmladšího operátora. Mobil má rovněž velkou zásobu různých smajlíků, které lze vložit jako do MMS, tak do SMS. Zprávy obou typů je možné posílat na více skupin, které si můžete v mobilu nastavit (jsou nezávislé na skupinách volajících).

Témata článku: Nokia, , Nokia 2100, Nokia 3100, Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Siemens M55, Žena, Test, Zen, Špatný zrak, Grády, Hezký vzhled, Standardní menu