Nokia 3110 Classic: V jednoduchosti je krása (test)

Nokia si je vědoma, že nelze představovat jen samé multimediálně "nabušené" telefony. A tak na trh přinesla Nokii 3110. Říkáte si, že ta už tu jednou byla? Ano, máte pravdu! Teď přichází znovu, lepší a s přídomkem Classic.

Design je konzervativní, přesto mě zaujal. Černá barva telefonu sluší a dodává mu na elegantnosti. Použité plasty nepůsobí nijak příliš levně, ale musíte se smířit, že nějaký ten otisk na nich zůstane. Při rozměrech 109 × 46 × 16 mm a hmotnosti 87 g příjemně pasuje do ruky a ani kapsu nijak nezatíží. Konstrukce telefonu je velmi pevná, nikde se nic nehýbe, nikde nic neskřípe.
Na horní straně najdeme klasické tlačítko pro vypnutí, zapnutí nebo změnu profilů telefonu.Tlačítko není nijak zapuštěné a jeho používání je příjemné. Na pravém boku najdeme kolébku pro regulaci hlasitosti, na levém pak okénko infraportu.


Tlačítko pro zapnutí/vypnutí telefonu• kolébka pro regulaci hlasitosti • okénko infraportu

Na spodní straně telefonu nalezneme zdířku nabíječky. Vedle ní je umístěn konektor pro sluchátka. Nokia se rozhodla pro jack 2,5 mm. Tím zároveň potěší i zklame, zajisté by mnozí z nás ocenili přípojku pro jack o průměru 3,5 mm, obzvláště když výrobce sluchátka v balení neposkytuje... Když budete chtít do svého nového miláčka nahrát nějakou tu muziku, či naopak stáhnout fotky, je pro vás připraven miniUSB konektor, čímž si od nás novinka vysluhuje pochvalu. Zadní strana telefonu se liší použitým materiálem. Kryt baterie a horní část, kde můžete vidět výrazný nápis Nokia, jsou tvořeny plastem potaženým gumou. Telefon díky tomu neklouže. Bohužel, máte-li mastnější ruku, i zde zůstanou otisky. Mezi krytem baterie a ‚horní částí‘ se nachází čočka fotoaparátu a mřížka reproduktoru.


Konektory telefonu • telefon disponuje fotoaparátem o rozlišení 1,3 MPix

Výrobce na prostoru pro klávesnici rozhodně nešetřil. A vyplatilo se! Klávesnice třicet jedna desítky je pohodlná a prostorná, překlepy jsou minulostí. Složení kláves je tradiční, pod displejem dvě funkční tlačítka, jimž v pohotovostním režimu lze přiřadit libovolné funkce, pod nimi tlačítka pro přijmutí a ukončení hovoru. Tato čtveřice kláves svírá čtyřsměrnou chromovanou klávesu s potvrzovacím středem. Zbytek klávesnice je tvořen numerickými klávesami. Ty tvoří jediný blok dolehající až k okrajům telefonu. Jak jsem se již zmínil, prostor je až ‚velkolepý‘. Podsvícení klávesnice je výrazné a rovnoměrné! A pokud jste rádi utvrzeni, že jste skutečně klávesu stiskli, zajisté vás Classic potěší. Jeho 'cvakání' je však někdy až moc výrazné...
Pokud jste si všimli přeškrtnuté noty u klávesy #, máte dobrý postřeh :). Podržením této klávesy v pohotovostním režimu aktivujete tichý profil.

Počtete si i na slunci, přesto svým displejem nezazářím

Nokia 3110 Classic je poháněná Li-Ion baterií o kapacitě 1 020 mAh, která má dle oficiálních údajů vydržet až 370 hodin pohotovosti a 240 minut hovoru. Já jsem měl telefon k dispozici asi 5 dnů. Během nich jsem akumulátor musel dobíjet jen jednou a to sice při používání asi 1 minuty hovoru, 5 SMS a 1 fotografie denně.

Tip: další fotografie naleznete v galerii

Classic se rozhodně nemůže chlubit nejlepším displejem, jeho displej bych zařadil spíše na druhý konec pomyslné stupnice. Vždyť jeho rozlišení je pouhých 128×160 bodů. Musíme ale brát v potaz, že se jedná o telefon střední třídy. Přesto se ptám, je to v dnešní době dostačující? Displej má 262 tisíc barev a disponuje technologií TFT, díky níž je dobře čitelný i na přímém slunci. Proti poškození je displej chráněn sklíčkem, které zabírá část telefonu od klávesnice až k jeho okraji. Nad displejem zaručeně nepřehlédnete dominantní nápis Nokia.

   
Část zadní strany je pogumována • klávesnice telefonu • výrazné podsvícení

V uživatelském prostředí žádné novinky nehledejte, jedná se o klasickou platformu S40 třetí edice. V pohotovostním režimu můžete mít zapnut "aktivní pohotovostní režim", jak ho známe nejen z S40 3rd, ale také z telefonů s operačním systémem Symbian. Zde si můžete zvolit, co vše chcete zobrazovat. Kromě ikonek rychlého přístupu lze zobrazit aktuální události z kalendáře, právě přehrávanou skladbu nebo poznámku. Narozdíl od Symbianu můžete nastavit i barvu pohotovostního režimu. Menu telefonu lze zobrazit v tabulce s popisem ikonky v levém rohu nebo jako seznam. Samozřejmě si můžete položky menu seřadit dle své libosti. Vzhled prostředí můžete zvolit z přednahraných témat a pokud se vám žádné z nabízených nebude zamlouvat, není problém stáhnout další z internetu.

 
Pohotovostní režim • menu telefonu • měsíční pohled kalendáře, lze také týdenní nebo denní • menu jako seznam

3110 Classic pojme 1000 kontaktů, ke každému můžete přiřadit až 20 položek, na výběr máte z 15 miniatur. Namátkou zmíním telefonní číslo, narozeniny, adresu, e-mail, aj. Jak můžete vidět na snímku výše, jméno je rozděleno na křestní a příjmení, což je užitečné při volbě zobrazení telefonního seznamu. Lze zobrazit nejdříve jméno a pak příjmení a naopak. Ke každému kontaktu lze také přiřadit tón, obrázek či video. Kontakty lze řadit do skupin. Telefonní seznam vám zároveň zobrazí čísla telefonu i SIM karty. Zvuk při hovoru je čistý, lze ho také převést do reproduktoru a částečně tak nahradit handsfree. Ve své cennové kategorii má Classic organizační funkce na opravdu dobré úrovni. Kalendář klasicky nabízí měsíční, týdení a denní pohled. Vkládat můžeme až pět typů událostí - jednání, volat, narozeniny, poznámka nebo upomínka. Každá z nich má své specifické položky. Například u jednání lze nastavit čas zahájení a ukončení, což bychom u poznámky hledali marně. Pokud nechcete na nic zapomenout, bude se vám hodit úkolovník. U jednotlivých úkolů lze nastavit až tři priority a lze je jednoduše synchronizovat s kalendářem. Budík je opakovaný, umí se opakovat denně, ale i týdně. Z dalších užitečných funkcí umí 3110 diktafon, na který nahrajete záznam o délce až 60 minut, stopky, odpočet času a kalkulačku. Ta umí i takové funkce jako sínus a kosínus.


Zadávání nového kontaktu • u kontaktu lze vybrat až 15 různých miniatur • výběr her

Chcete mě? Vždyť je se mnou i zábava!

Nokia 3110 Classic má vestavěný hudební přehrávač, jak ho známe z telefonů XpressMusic. Zvládá přehrát soubory typu MP3, MID, AAC, AAC+, eAAC+ a WMA. Skladby vám rozdělí např. podle interpreta, žánru, apod. Dokáže hrát i na pozadí. Bohužel balení obsahuje jen monofonní headset, připravte se tedy na další investici. Avšak můžete si pořídit rovnou bezdrátová stereo sluchátka, vždyť telefon porporuje A2DP profil. Všechny multimediální soubory se zobrazují v galerii, stejně jako paměťová karta. Telefon umí pracovat s microSD kartami o maximální kapacitě 2GB.Karty se vkládají do připraveného šupliíčku pod baterii! Vnitřní paměť telefonu činí 9 MB. Telefon umí pracovat s Javou MIDP 2.0. Telefon koupíte již se dvěma java hrami: Snake III a Socer 3D. Classic ale nepracuje jen s Javou, ale přehraje i flash, a to ve formátu SWF. A právě ve flashi je třetí hra - Sudoku2.


Vytáčení čísla • diktafon, nahrávat lze až 60 min • budík je opakovaný •galerie telefonu

3110 disponuje fotoaparátem o rozlišení 1,3 MPix. Mezi svými kolegy se stejným rozlišením by se na žebříčku udržel v horní polovině. Přesto jsou fotky občas přepálené. Při fotografování můžete využít několik efektů, jako vyvážení bílé, či snad barevný tón. Záhadou mi zůstává, proč při fotografování, i po vyfocení, se na displeji mobilu zobrazují fotografie tak, jako by měly sotva 10 barev... Naštěstí po stažení do PC už vypadají normálně. S Classicem si můžete nahrát i video. Bohužel pouze v rozlišení 176 × 144. Jeho délka je závislá na volné paměti. Přehrávat ho zvládá ve formátu 3GP. Samozřejmě je znát malé rozlišení displeje. Při přehrávání vám stále budou bít do očí popisky pozastavit a zpět.


Prostředí fotoaparátu • výběr připojení • média - k hledání na internetu je určen Yahoo!Go

Pokud zavítáme do nabídky Zprávy a chceme vytvořit novou, možná nás až zarazí, jaký výběr druhů zpráv nám Nokia poskytla. Máte na výběr mezi klasickou textovou zprávou, multimediální zprávou, multimediální zprávou plus, zprávou na displej nebo zvukovou zprávou. Možná jste překvapeni, proč jsou na výběr dva editory pro MMS, vězte, že i já jsem chvíli pátral. Nakonec jsem našel rozdíl. Do 'pluska' můžete vložit jakkýkoliv i telefonem nepodporovaný soubor nebo třeba fotografii v plném rozlišení. Ale u obou editorů je stejné omezení - 300 kB. Když jsem chtěl napsat zprávu pomocí T9, trošku jsem se lekl. Diakritika! Nebojte, telefon ji před odesláním ořeže. Slovník je kvalitní s bohatou slovní zásobou. Taky mě překvapila jedna vychytávka. Nokia si je zajisté vědoma, že současná mládež, ale nejen ta, ve svých SMSkách často používá tzv. smajlíků, a proto přinesla usnadnění. Máte-li aktivován slovník T9 a dvakrát za sebou stisknete klávesu 1, naskočí vám tento roztomilý smajlík :). 3110 Classic také do své výbavy dostala e-mailový prohlížeč. Jedná se o jednoduchou java aplikaci. Lze stahovat pouze hlavičky nebo e-maily s přílohami o max. velikosti 300 kB. Prohlížeč umí pracovat s protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Ale neumí zprávy automaticky stahovat. K dispozici máme také archiv SMS, jeho kapacita závisí na celkové volné paměti.


Telefon bez baterie • paměťová karta se vkládá pod baterii • telefon v celé své kráse

Nemůžeme očekávat, že telefon střední třídy bude umět pracovat v síti třetí generace, tedy s HSDPA, ale většina z nás by tuto funkci ani nevyužila. Zato umí GPRS i EDGE a to v třídách 10. Na krátkou vzdálenost využijete Bluetooth, které, jak jsem se již zmínil, umí pracovat i s A2DP stereo profilem. Nezapomnělo se ani na infraport. Telefon má jednoduchý wap prohlížeč. K jeho prohlížení kromě již zmíněných technologií můžete také využít starší HSCSD. Prohlížeč umí zakázat zobrazování obrázků i JavaScriptů. K počítači se navíc můžete ještě připojit pomocí miniUSB portu. Po připojení musíte vybrat jeden ze tří profilů. Kabel v balení budete hledat marně. Nechybí ani Push to Talk, které využijete jedině v síti O2. 

A co říci závěrem?

Nokia 3110 Classic má většinu předpokladů stát se prodejním trhákem. Příznivá cena, široká paleta základních funkcí, konzervativní, přesto zajímavý design a pohodlná klávesnice. Zkrátka Classic postačí těm, kteří jen volají a píší zprávy (ty se píše opravdu luxusně), ale i těm, kteří požadují něco navíc, jako např. fotoaparát.

Obsah balení :
  • Nokia 3110 Classic
  • Baterie Nokia BL-5C
  • Headset Nokia HS-40
  • Kompaktní nabíječka Nokia AC-3
  • Uživatelská příručka
Plusy a mínusy:
  • + Nízká cena - 4 690 Kč (obchod.nokia.cz)
     
  • + miniUSB konektor
  • + výborná klávesnice

     
  • - malé rozlišení displeje
  • - paměťová karta se vkládá pod baterii
     
  • - horší fotoaparát
  • - v balení žádné příslušenství
 

Diskuze (1) Další článek: Nokia nestíhá vyrábět komunikátory a navigátory

Témata článku: Nokia, , Nokia 3110 classic, Nokia 3110 Evolve, Nej jméno, Class, Druhý konec, Krása, Tichý profil, Stejné omezení, Test, Jednoduchost, Široká paleta, HSCSD, Snake II, Kompaktní nabíječka