Nokia 3200: Finové musí být šílení (test)

Je to první Nokia s vestavěným fotoaparátem a cenou pod deset tisíc. Má velmi dobrý displej, trochu podivná tlačítka a kryty, které si můžete sami namalovat. Přečtěte si rozsáhlou recenzi s více než 130 obrázky.

Baterie je typu Li-Ion. Nokia použila starší typ, bílý kvádřík, a telefon s ním podle údajů výrobce má vydržet šest až dvanáct dnů v pohotovosti. Nemohu přispět vlastní zkušeností, ostatní Nokie řady Series 40 ale patří mezi mobily s nadprůměrnou výdrží – alespoň při porovnávání telefonů s barevnými displeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie a zasunutá karta SIM

Na zadní straně telefonu je pod průhledným krytem a navíc ještě pod zapuštěnou ploškou umístěn objektiv vestavěného digitálního fotoaparátu. Budu se mu později věnovat v samostatné kapitole.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv vestavěného fotoaparátu

Nemá nějak málo tlačítek?

Ano, Nokia 3200 má málo tlačítek, protože dvě čísla jsou vždy sloučena do jedné dvojklávesy. Nokia už tento přístup použila několikrát, v tomto případě ale šla do většího extrému. Musíte si zvyknout, že tlačítko jinak reaguje, když se stiskne nahoře, a jinak na spodní straně. Nejde to okamžitě, v prvních chvílích jsem Nokii proklínal, ale postupem času si člověk zvykne třeba i na kruhovou klávesnici modelu 3650.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na klávesnici je jen polovina běžného počtu tlačítek

Klávesnice je kvalitní, i když stisknutí tlačítka není tak zřetelné jako u některých jiných Nokií. Pochvalu si zaslouží podsvětlení: je jasné a dostatečně rovnoměrné, černé popisky na bílém pozadí jsou zřetelně vidět. Klávesnice se může po nastavené době automaticky zamknout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice má kvalitní podsvětlení

Displej mobilu je pasivní, dokáže zobrazit až čtyři tisíce barev. V řadě Series 40 najdeme telefony s dobrými i horšími displeji, model 3200 řadím do první kategorie – patří k těm lepším. Na displeje, které používají aktivní technologie, ale samozřejmě nemá.

Pokud chcete na displeji vidět název operátora, musíte volit světlejší a méně komplikované obrázkové tapety. Pro zvýraznění úrovně signálu a stavu baterie lze v nabídce vybírat mezi několik barevnými schématy – mají samozřejmě vliv i na barevnost samotné nabídky. Po patnácti sekundách nečinnosti zhasne podsvětlení displeje a po nastavené době se na něm objeví spořič – digitální hodiny.

Fotografe, zaber!

K ovládání Nokií není moc co psát – je neustále stejné, můžeme si všímat pouze detailů a drobných inovací. Tak třeba pravá funkční klávesa není u posledních modelů napevno přiřazena k ovládání adresáře, lze jí nastavit uživatelskou nabídku. Do ní můžete poskládat a seřadit nejčastěji využívané funkce.

 
Na pravém funkčním tlačítku mohou být kontakty • ale také uživatelská nabídka

Všem čtyřem směrům kulatého ovládacího tlačítka jsou pevně přiřazeny čtyři funkce, nutno ale přiznat, že Nokia je v tomto ohledu praktičtější než například Samsung. Rychle lze vejít do telefonního seznamu, k editoru textových zpráv, do kalendáře, nebo spustit fotoaparát.

Novinkou u posledních Nokií je volitelný vzhled hlavní nabídky. Kromě klasických velkých ikon, kdy jedna zabere celý displej, je k dispozici i maticové menu. Připadalo mi naprosto nepoužitelné, ale postupem času si už zvyknete, kde najdete jakou funkci, a práce s ním je rychlejší než se starším typem nabídky. Stále navíc fungují číselné klávesové zkratky, kterými se rychle dostanete k požadované funkci (samozřejmě když si zkratky pamatujete).

 
Nový maticový styl nabídky

Zaoblenému designu telefonu bylo přizpůsobeno i grafické prostředí: zaoblené jsou indikátory síly signálu a stavu baterie, oblé jsou ikonky v nabídce a třeba i ukazatel probíhajícího připojování k GPRS.


Oblý design

Nokii většinou nekritizujeme za špatné počeštění, také model 3200 je v tomto ohledu spíše příkladný – ale až na jeden úlet. Je jím popisek „Zabrat“, kterým vyfotíte snímek. Anglický výraz „Capture“ by se určitě dal přeložit přiléhavěji. Menší připomínky lze mít i k manuálu, který nevhodně používá velká písmena u osobních zájmen a příliš nerozlišuje mezi zájmeny svůj a váš.


V následující kapitole se budu věnovat nejdůležitějším funkcím: telefonování a práci se zprávami. Své místo zde také bude mít zhodnocení vestavěného digitálního fotoaparátu.

 

Témata článku: Nokia, , Alcatel One Touch 735, Motorola V300, Nokia 3100, Nokia 3200, Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 6100, Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7250i, Philips 530, Sagem myX-6, Siemens M55, Siemens MC60, Siemens S55, Sony Ericsson T610, Naprostý detail, Síl