Nokia 3300: podruhé do stejné řeky (velký test)

Mobil s vestavěným rádiem a přehrávačem MP3 už tady byl a moc se mu nevedlo. Nokia 3300 je ale jiná. Poučila se z minulých chyb, přidala moderní funkce a výsledkem je zařízení, které je praktické a pohodlně se používá. V článku najdete více než sedmdesát obrázků.

Java a hry

Díky podpoře Javy lze do telefonu doinstalovat další aplikace a hry. K dispozici je pro ně vnitřní paměť 4,5 MB, ovšem stále s omezením 64 kB na jeden program. Pro vývojáře her může být zajímavé, že Nokia 3300 podporuje detekci více tlačítek stisknutých najednou.

Ačkoli javové aplikace nelze nahrávat na paměťovou kartu, můžete kartu dobře využít při instalaci programů. Jednoduše na ni z počítače nahrajete soubory JAD/JAR a volbou z menu je nainstalujete do vnitřní paměti telefonu. To je velmi dobrá vlastnost, až příliš snadno bych si totiž dokázal představit, že Nokia nahrávání omezí pouze na WAP.

V telefonu je v Javě standardně připraven pouze převodník jednotek a několik her, které si zaslouží bližší popis.


Čtyři standardně předinstalované hry

Snake EX2 je nová verze známého hada. Zvětšila se plocha, po které se plaz může pohybovat, v nabídce jsou nová bludiště a také nový mód Extreme, v němž potrava nestojí na místě, ale snaží se uniknout.

  

Ve Water Rapids je nutné ovládat člun pohybující se v peřejích, snažit se sbírat body a vyhnout nebezpečným místům.

  

DJ je velmi dobrá arkáda s překvapivě atraktivní grafikou. Chodíte s postavičkou, vyhýbáte se nepřátelům, sbíráte vinylová elpíčka.

   

Ačkoli hra Disco na první pohled vypadala jako nějaký taneční nesmysl, ve skutečnosti jde o zajímavou strategickou hru, v níž jako majitel diskotéky musíte vydělat určitou sumu peněz. Najímáte personál, investujete do techniky, do reklamy a když to dobře jde, peníze se kutálejí správným směrem. Jenže většinou to naopak vůbec nejde a musíte se hodně snažit, abyste nezkrachovali.

   

Pro mobilní data použijte jiný mobil

Pro běžné funkce jako je kalkulačka, stopky a minutka pro odpočítávání času stačí tato věta. Ve stejném menu je ale nová zajímavá funkce Zálohovat a obnovit. Lze s ní na paměťovou kartu uložit všechna data z kalendáře, adresáře nebo ze sekce textových zpráv (buď najednou, nebo jen jednu část) a v případě ztráty vše obnovit. Soubory zálohy můžete z paměťové karty zkopírovat do počítače, jsou však zašifrované, takže je nelze použít k žádnému jinému účelu.

 
Nová funkce pro zálohování dat na paměťovou kartu

Nokia 3300 není telefon, který by byl určen pro velké využívání mobilního internetu. Nenabízí Bluetooth ani infraport, k počítači jej lze připojit pouze kabelem, který ale rovnou dostanete v krabici. Nesmíme zapomenout na wapový prohlížeč, který poprvé v běžných Nokiích podporuje formátování znaků a používá velmi úsporné písmo. Jinak je téměř vše při starém, dost mi jen vadilo skrytí položky „Jdi na adresu“, kterou často používám, do menu druhé úrovně, pod položku Další možnosti.

  
Wapový prohlížeč nabízí úspornější písmo 

Fakt není pro každého

Nokia 3300 ve mně zpočátku nebudila důvěru, ale postupně jsem si telefon oblíbil. Možnost poslouchat rádio a empétrojky se zkrátka hodí a ne vždy se člověku chce tahat s mobilem a ještě s dalším přehrávačem. Jestliže vás ale walkman v telefonu nezajímá, o Nokii 3300 vůbec nepřemýšlejte. Přehrávač a rádio jsou stěžejní funkce, mobil je na nich postaven a míří jimi na konkrétní skupinu uživatelů; pro ostatní existují jiné modely.

Ačkoli jednou z překážek většího úspěchu staršího modelu Nokia 5510 byla s největší pravděpodobností i vysoká cena, Nokia to zkouší znovu. Její současná multimediální 3300 se začne prodávat za cenu, která bude určitě vyšší než jedenáct tisíc korun (a jiné zdroje hovoří až o třinácti tisících). Při porovnání možností produktu to není zase tak mnoho, skupina uživatelů, kteří by takový mobil nejvíce využili, však možná na takovou cenu nedosáhne.

Na závěr jen jeden nápad: co kdyby Nokia umístila podobné funkce do „normálního“ mobilního telefonu situovaného na výšku? Současná ležatá podoba Nokia 3300 může být pro leckoho překážkou.

Plusy a mínusy

+ vestavěné rádio a přehrávač MP3
+ paměťová karta a snadná správa souborů
+ kvalitní klávesnice
+ dobré javové hry
+ kvalita vyzvánění

– chybí opakovaný budík
– malý telefonní seznam
– špatně vyřešený konektor Pop-Port
– některé nelogické kombinace funkcí

Internetové odkazy


Podrobné parametry Nokie 3300 najdete v katalogu MobilManie.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Automatické blokování, Člun, Dlouhá textovka, Test, Velký test, Dokonalý telefon, Vestavěný radiopřijímač, Soukromá složka, Velký, Pýcha, Vinyl