Nokia 3300: podruhé do stejné řeky (velký test)

Mobil s vestavěným rádiem a přehrávačem MP3 už tady byl a moc se mu nevedlo. Nokia 3300 je ale jiná. Poučila se z minulých chyb, přidala moderní funkce a výsledkem je zařízení, které je praktické a pohodlně se používá. V článku najdete více než sedmdesát obrázků.

Hudba všeobecně

Nokia 3300 je hudební telefon, proto se oproti všem zvyklostem budu nejdříve věnovat funkcím, které by se u mobilního telefonu mohly zdát podružné: vestavěnému radiopřijímači a přehrávači hudebních souborů.

Standardním příslušenstvím, které se dodává v krabici s telefonem, jsou stereofonní sluchátka připojitelná k Pop-Portu. Mechanické propojení sluchátek s mobilem bohužel není stoprocentní. Konektor se trochu hýbe a občas jsem se setkal i se špatným kontaktem, kdy bylo odpojeno jedno sluchátko. Rovněž připojování konektoru k mobilu mohlo být vyřešeno lépe: není jednoznačné, jak konektor otočit, a neexistují ani žádná vodítka pro nasazení do aretovacích otvorů.

  
Pop-Port je moderní rozhraní, po praktické stránce mu však lze leccos vytknout

Protože sluchátka jsou pouze špuntová, audiofil zřejmě nebude s kvalitou reprodukce zvuku spokojen, běžný uživatel ale asi nenajde důvod, proč kritizovat. Zvuk má slušný basový základ (doporučuji však v menu aktivovat Zdůraznění hloubek) a spolu se středy a výškami je vyvážený.


Jsou to jen „špunty“, ale hrají

Zvuk lze upravit volbou některého z programů vestavěného ekvalizéru, nebo pomocí pětipásmového uživatelského nastavení vybrat, které frekvence by měly být zvýrazněny a které potlačeny. Hudbu lze poslouchat také prostřednictvím vestavěného hlasitého reproduktoru a i když je zvuk pouze monofonní a kvalitou jej lze srovnávat pouze s nejlevnějšími tranzistoráčky, může se tato možnost hodit.

   
Některé možnosti úpravy zvuku: ekvalizér • uživatelské nastavení • úprava vyvážení do levého nebo
pravého kanálu • lepší stereoefekt

Pokud vám během poslechu někdo zavolá, přehrávání se přeruší, ve sluchátkách se ozve vyzváněcí tón a stisknutím tlačítka na „pecce“ visící na kabelu přijmete hovor. Stejným tlačítkem telefonát také ukončíte, podržením tlačítka v pohotovostním stavu aktivujete hlasové vytáčení a aby toho nebylo málo, na pecce se skrývá také mikrofon. Během přehrávání lze s mobilem dělat prakticky cokoli, rádio i přehrávač běží na pozadí.

 
Nad ovládacím tlačítkem je otvor mikrofonu

U podobných zařízení jako je Nokia 3300 někdy bývá zvykem, že funkce, které nemají souvislost s mobilním telefonováním, bývají k dispozici i u vypnutého mobilu a lze je používat samostatně třeba v letadle, kde nelze telefon zapnout. Nokia 3300 však mód „Letadlo“ nenabízí a při poslechu rádia nebo přehrávače musí být zároveň aktivní vysílač mobilního telefonu.

Rádio: lze dokonce nahrávat

Rádio pracuje v pásmu FM, lze na něm naladit stanice s frekvencemi v intervalu 87,5-108,0 MHz. Ladění může být ruční po desetinách megahertzů, automatické, frekvenci lze zadat i přímo. Nokia 3300 nepodporuje RDS, stanici ale můžete pojmenovat a uložit ji do jedné z dvaceti pozic, které jsou k dispozici.

  
Stanice uložená v paměti • ruční zadání frekvence • pojmenování stanice před uložením

Mezi uloženými frekvencemi lze rychle přelaďovat pomocí kulatého ovladače nebo dálkově tlačítkem na sluchátkách. Na displeji mobilu se v pohotovostním stavu zobrazuje jméno stanice, která právě hraje, případně frekvence, není-li stanice uložena.

 
Název naladěné stanice se zobrazuje v pohotovostním stavu na displeji  •
nabídka kontextového menu při poslechu rádia

Ačkoli i rádio lze poslouchat prostřednictvím vestavěného hlasitého reproduktoru, k telefonu musí být v každém případě připojena sluchátka, jelikož jejich kabel funguje jako anténa. Na poloze kabelu také velmi závisí kvalita reprodukce. Nestačí-li signál, zvuk se napřed stane monofonním a potom se objeví různé ruchy; však znáte rádio. Na jedno nabití akumulátoru by telefon měl vydržet přehrávat rádio asi devět hodin.


Bez sluchátek rádio nepustíte

Při poslechu rádia lze stisknutím zvláštního tlačítka začít nahrávat skladbu, mluvené slovo nebo cokoli jiného do paměti telefonu. Po ukončení nahrávání můžete výsledný soubor pojmenovat, uloží se ve formátu AAC. I když je v nahrávce patrná komprimace zvuku, kvalita je až překvapivě dobrá. Jedna minuta nahrávání si z paměťové karty ukousne kolem půl megabajtu, délka nahrávky je limitovaná jen volným místem na kartě. Soubor AAC můžete zkopírovat z karty do počítače.

Nemohu však pochopit, proč tuto funkci Nokie 3300 nelze používat jako digitální záznamník hovorů nebo diktafon.


Druhou hudební funkcí Nokie 3300 je vestavěný přehrávač hudebních souborů MP3 a AAC. Jeho popisu jsem věnoval celou následující kapitolu.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Velký test, Dokonalý telefon, Vinyl, Pýcha, Velký, Automatické blokování, Vestavěný radiopřijímač, Soukromá složka, Test, Člun, Dlouhá textovka