Nokia 3300: podruhé do stejné řeky (velký test)

Mobil s vestavěným rádiem a přehrávačem MP3 už tady byl a moc se mu nevedlo. Nokia 3300 je ale jiná. Poučila se z minulých chyb, přidala moderní funkce a výsledkem je zařízení, které je praktické a pohodlně se používá. V článku najdete více než sedmdesát obrázků.

Nokia 3300 je velmi zvláštní mobilní telefon, který je vybaven rádiem a přehrávačem hudebních souborů MP3. Něco takového zde už kdysi bylo v podobě modelu 5510, který zřejmě Nokii příliš nevyšel a je proto zajímavé, že výrobce přichází s velmi podobným produktem znovu. K Nokii 3300 jsem proto přistupoval se zdravou nedůvěrou, která se ale postupným soužitím vytrácela a brzy jsem zjistil, že to je velmi dobrý a v praxi dobře použitelný mobil.

 
Tyto dva obrázky jsou větší než obvykle, abyste si na nich mohli prohlédnout každý detail.
Jejich velikost je přibližně 200 kB.


Článek je velmi dlouhý, proto jsme ho rozdělili do několika kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

Nokia 5510: pýcha a pád

Nokia na podzim roku 2001 – tedy před rokem a půl – uvedla multimediální mobilní telefon s označením 5510. Přinejmenším na pohled to bylo velmi revoluční zařízení: telefon se držel napříč, pro jeho obsluhu byly potřeba dvě ruce, místo seskupení běžných číslicových tlačítek na uživatele čekala takřka plnohodnotná alfanumerická klávesnice, která byla uprostřed rozdělena displejem.

 
Nokia 5510: otec 3300 je jasný

Uživatelé ale na nový vzhled a zcela odlišný způsob ovládání možná nebyli připraveni, snad to Nokia přehnala s nastavenou cenou, po uvedení telefonu na trh se ale každopádně začaly dít zajímavé věci. Z původních téměř třinácti tisíc korun se po půl roce rázem stala polovina a dnes se telefon prodává dokonce jen za tři a půl tisíce korun. To je mimochodem za mobil na úrovni Nokie 3330, přehrávač MP3 a rádio velmi výhodná cena.

Zajímají-li vás podrobnosti o Nokii 5510, přečtěte si její recenzi. 

Co nás nezabije, to nás posílí

Nokia se nevzdala a i když první pokus v podobě modelu 5510 asi nevyšel podle původních představ, nová Nokia 3300, která patří do stejné kategorie multimediálních mobilit, přichází hned s několika důležitými inovacemi:

 
Dva originální obrázky (displej ve skutečnosti není tak hezký)

Rozměry: Ačkoli stále nejde o zařízení, které bychom mohli srovnávat s dnešními miniaturními mobilními telefony, změna je znát. Zatímco Nokia 5510 byla podle redakční srovnávací metodiky hodně velká (134 x 58 x 28 mm) a nad to ještě těžká (155 g), novinka je už pouze velká (114 x 63 x 20) a středně těžká (125 g). Ten, kdo potřebuje mrňavý telefon, nad těmito údaji sice samozřejmě ohrne nos, pro ostatní to je ale mobil, se kterým se docela pohodlně manipuluje.

 
Klasické srovnání s platební kartou • pohled zezadu 

Klávesnice: Plnohodnotná alfanumerická klávesnice u modelu 5510 sice možná zrychlila práci s textovkami, pracovat s ní v menu telefonu nebo zadávat telefonní čísla ale bylo docela utrpení. Nokia proto tento koncept rozvinula v modelu 6800, který nabízí jak číslicovou, tak alfanumerickou klávesnici, a v 3300 zůstala pouze číslicová klávesnice běžného mobilního telefonu. Psaní SMS s pomocí slovníku T9 je ale snad ještě rychlejší než na nepřehledné matici mnoha několika desítek malých tlačítek.

Spolupráce s počítačem: Když jste do Nokie 5510 chtěli dostat nějaké hudební soubory, bylo nutné použít speciální program, který nebyl příliš intuitivní a práce s ním spíše zdržovala. Nokia se až příliš snažila zabránit nelegálnímu kopírování souborů. Nový model 3300 se po připojení k počítači objeví jako další pevný disk a v libovolném správci souborů na paměťovou kartu nakopírujete cokoli (když na to přijde, můžete ji využít i pro přenášení libovolných dokumentů).

Paměťová karta: Málem bych na ni zapomněl. Vyměnitelné karty MMC jsou v praxi určitě použitelnější než pevná paměť v Nokii 5510.


V následující kapitole článku si postesknu, proč Nokia nikdy neudělá dokonalý telefon. Podrobně také proberu jednotlivé ovládací prvky telefonu a podrobněji se zastavím u paměťové karty.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Velký, Soukromá složka, Velký test, Test, Dlouhá textovka, Vinyl, Vestavěný radiopřijímač, Pýcha, Automatické blokování, Člun, Dokonalý telefon