Nokia 3510i: barevná střední třída pro každého (test)

Cenově nečekaně příznivá a přitom funkčně nadstandardně vybavená, to je nová Nokia 3510i. Tento mobil má na to, aby zaujal masy a zařadil se mezi nejprodávanější telefony. Přesvědčte se sami, co můžete od Nokie 3510i očekávat.

Už podle názvu naznačuje Nokia 3510i svou blízkou příbuznost s modelem 3510, kterého je nástupcem. Dříve platilo, že písmenko „i“ na konci číselného označení mobilu napovídalo o přítomnosti wapového prohlížeče, nyní se tak označují hlavně telefony s podporou mobilní Javy. I v případě třipětdesítky „íčko“ napovídá, že mobilu nechybí Java, po které volali majitelé Nokie 3510. Java ale není jediná z funkcí, o kterou má Nokia 3510i oproti „bezíčkové“ Nokii 3510 navrch. Vezmeme to hezky postupně, nejprve ale ještě malé upozornění: Pokud budu v textu srovnávat oba telefony, Nokii 3510 budu většinou označovat jako „třipětdesítku“, Nokia 3510i bude pak jednoduše „íčko“.

   
Různé barevné verze...

Poznámka: Ačkoliv jsme testovali finální českou verzi, obrázky displeje pochází z anglické betaverze.

Zdání klame

Na první pohled by se mohla Nokia 3510i zdát stejná jako třipětdesítka. Není se ani co divit, rozdíly ve vzhledu a rozměrech jsou totiž jen drobné. Pokud nevlastníte Nokii 3510, těžko byste si vzpomněli, že boční lišty jsou jiné barvy. Íčko je má totiž sytě oranžové a při podsvětlení klávesnice stylově září. Barva bočnic ladí i s odstínem vypínacího tlačítka v horní části mobilu, které už není fosforově zelené a nebije tolik do očí. Rozdíly najdete i v rozměrech: Íčková verze je o jeden milimetřík hubenější na šířce a o čtyři na hloubce, což jsou první malá vylepšení. Na hmotnosti íčko přibralo sice o gram více, ale toho si v ruce určitě ani nevšimnete.

 

Klávesnice i pro obří prsty

Nokia 3510i nepatří zrovna mezi mobily – střízlíky, její uživatel bude mít pocit, že v ruce „něco“ drží. Větší rozměry vůbec nejsou na škodu, protože poskytují dostatek prostoru klávesnici, jejíž tlačítka mohou být dostatečně velká. Tlačítka klávesnice se roztáhla přes celou dolní polovinu mobilu. Velká tlačítka rovná se jisté mačkání kláves bez přehmatů. Klávesy jsou sice vyrobeny ze středně tvrdé pryže a jejich zdvih je docela velký, takže by se mohlo zdát, že budete muset tisknout docela silně, obavy jsou ale plané. Tlačítka se tisknou docela pohodlně, spolehlivě a celková ergonomie klávesnice tedy zůstává věrna dobrému jménu klávesnic ostatních Nokií.

 

Rozložením jednotlivých tlačítek je klávesnice úplně stejná jako u třipětdesítky, tedy nabízí jako hlavní čtyřsměrovou klávesu, která zastává funkci šipek nahoru a dolů (v pohotovostním stavu slouží pro rychlý vstup do telefonního seznamu, jinak jimi listujete v menu), a dvou funkčních kláves pro potvrzování voleb nebo postupný návrat z hlubších složek menu k základnímu displeji. Nechybí klasické klávesy s červeným a zeleným telefonem a zbytek jsou pak už pouze numerická tlačítka. Sympatická je rychlá odezva při mačkání jednotlivých kláves.

Klávesnici prosvěcuje sytě bílé podsvětlení – další rozdíl od 3510 (ta měla slabší zelenou variantu). Těžko říct, zda bylo záměrem Nokie udělat jednotlivá tlačítka na povrchu matnější, aby jimi podsvětlení nesvítilo naplno a například v noci příliš neoslňovalo, nicméně klávesy mohly být ještě o chloupek lépe prosvětleny. I tak jsou ale dostatečně čitelné a mohu je doporučit i uživatelům s horším zrakem.

Ze začátku nezavrže

Nokia 3510i disponuje výměnnými kryty a hned od začátku nabízí celou škálu originálních výměnných krytů Xpress-on, mezi kterými si asi vybere každý a pokud ne, průběžně se budou objevovat další, stejně jako levnější neznačkové varianty. Stejně jako pro Nokii 3510 i pro íčkovou verzi existují například speciální hrací (upravená klávesnice pro lepší ovládání her) a aktivní (s vestavěnými světelnými efekty) kryty. Více se o nich dočtete na oficiálních stránkách www.nokia.cz/phones_old/3510i/acc_image.html.

 

Výměnné kryty mě velmi příjemně překvapily: bývá totiž zcela obvyklé, že už od začátku používání nesedí výměnné kryty úplně pevně a občas zaslechnete i nějaké to vrznutí. U Nokie 3510i ale seděly naprosto jistě a rozvrzat se mi je nepovedlo ani po pár dnech intenzivního používání. Samozřejmě že každý výměnný kryt se po čase rozvrže, ale dá se předpokládat, že u této Nokie by to nemuselo být nijak extrémní. Kromě jistého zpracování mají kryty Xpress-on ještě jednu dobou vlastnost – stejně jako v případě Nokia 3510 nabízí v zadním dílu pryžový výstupek, který zabraňuje klouzání mobilu po hladkých površích, například při zapnutém vibračním vyzvánění.

 

Podobně jako u třipětdesítky budete na první pohled marně hledat otvor pro zavěšení poutka. Najdete ho totiž až poté, co vysunete zadní kryt telefonu – v levé části vypínacího tlačítka je malá „vykousnutá“ část a pod ní ten správný otvor pro provléknutí poutka.

Témata článku: Nokia, , , Nokia 3510, Nokia 3510i, Nokia 6610, Malá anketa, Bar, Ohraná písnička, Poslední funkce, Parašutista, Test, Třída, Velký comeback, Str, Pro +