Nokia 5130 XpressMusic: srší hudbou (test)

Nová, mladistvá, levná. Přitom ale s parádním designem. K tomu kvalitní displej a hlavně pohodlí při poslechu hudby.
Kapitoly článku

Ještě více místa

Nokia 5310 XpressMusic pracuje na platformě S40 5th edition s Feature Packem 1. Mezi největší nedostatky této verze řadím absenci aktivního pohotovostního režimu. Jeho funkci lze částečně suplovat zobrazením čtveřice zkratek hlavní ovládací klávesy. Pohotovostní displej lze vyzdobit jedním z pěti pěkných grafických témat, tapeta je dokonce animovaná. Při vstupu do menu se můžete kochat animovanými ikonami včetně ukazatele v podnabídkách. Pokud tuto „funkci“ vypnete, pohyb v menu se výrazně urychlí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Místo na výchozí obrazovce by šlo využít efektivněji, menu nikoho a ničím nepřekvapí

Hudební Nokia pojme 1 000 kontaktů s několika položkami, zároveň podporuje hlasové vytáčení a třídění do skupin. Standarní funkce doplňuje uložení obrázku ke každému kontaktu. Pro příjem hovoru lze nastavit libovolnou klávesu, jako zvonění poslouží jakákoliv MP3 nebo jedna z polyfonií. Telefon dostane pochvalu za hlasitost reproduktoru pro volání i hlasitého pro zvonění. Tuto Nokii při zvonění určitě nepřeslechnete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správa hovorů a kontaktů

Telefon disponuje automatickým zámkem kláves s volitelnou délkou prodlevy, v nabídce je i požadavek na zadávání PIN při jejím odemknutí. Pro rychlé psaní se klávesnice příliš nehodí, především oba krajní sloupce kláves jsou pro prsty docela stísněné. Často se mi dařilo zrušit psaní zprávy klepnutím na červené tlačítko, které se lepí na klávesu 3. Paměť pro zprávy je sdílená, Nokia nabízí 30 MB prostoru. Editor zpráv nabízí populární smajlíky, hodí se položka s oblíbeným příjemcem a posledně použitými kontakty. Dopisovat si lze také díky e-mailovému klientovi, pro potvrzení přijetí SMS a MMS upotřebíte doručenky.

Abyste si mohli konečně vychutnat poslech hudby, je potřeba naplnit microSD kartu. K tomu se nejvíce hodí microUSB kabel a počítač, Nokia podporuje Mass Storage a samozřejmě synchronizaci ostatních dat a položek prostřednictvím Nokia PC Suite. Pomalejší přesun zajistí bluetooth. Přestože Nokia v materiálech o tomto mobilu říká, že podporuje maximálně 2GB microSD, není tomu tak. Bez problémů spolupracuje i s naší redakční 8GB microSDHC kartou značky Kingston, což určitě potěší.

Nákup bez obav

Po obnovení hudební knihovny v ní lze snadno vybrat oblíbenou hudbu k poslechu. Zásoba hudby se třídí dle interpretů, alb, žánrů. Ve stejném přehrávači se spouští i videozáznamy. Samotný přehrávač umí zobrazit obrázek alba i kompletní specifikaci skladby dle popisku ID3. Nokia podporuje úpravu ekvalizérů, aktivaci rozšířeného sterea, změnit lze skin přehrávače. Přehrávač hraje na pozadí, na displeji uvidíte rotující popisek skladby.

Během hraní vám mohou poblikávat popisky hudebních tlačítek na boku. Zvukový projev přibalených sluchátek je mizerný, v hlavě vám bude spíše hučet, doporučuji je vyměnit za vlastní. Sluchátka budete potřebovat pro příjem rádia, vzhled jeho aplikace je opět laděný do stylu XpressMusic. Rádio umí najít stanice i přijímat informace RDS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a řádio, vše v efektních barvách na temném pozadí

Multimediální nabídka pokračuje vestavěným fotoaparátem. 2Mpx snímač však nepřináší nic nového, spíše naopak. Opět se setkávám se slabým výkonem, neodpovídajícími barvami, ostrostí pouze ve středu snímku, absencí autofocusu, neschopností focení textů a makra. Tento fotoaparát používejte jen v případě nouze a hlavně nezapomínejte řádně čistit krycí sklíčko čočky. Netěšte se ani na nahrávání videa, obstarožní rozlišení 176 × 144 bodů úspěch nezajistí. Samozřejmě je nutno podotknout, že řadě uživatelů je výkon fotoaparátu zcela jedno. Tento mobil však patří do rukou mladších uživatelů, kteří focení a poslech hudby mají rádi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Absence autofokusu je znát a slabší je to i s dalšími vlastnostmi fotografií

Organizační funkce obsahují tradiční opakovaný budík, kalendář s událostmi (upomínka, jednání, volání, narozeniny, výročí a poznámka), seznam úkolů, poznámky, kalkulačku, stopky a minutku. V nastavení kalendáře najdete různé typy upozornění a opakování událostí. Na kalendáři mi nejvíce vadí slabé odlišení dní s událostmi a bez nich. Složka aplikací obsahuje hry Bounce Tales, Rally 3D a Snake III, navíc je tam i převodník měn a veličin, světový čas a aplikace Senzor. S hudebním telefonem můžete zavítat i na internet, standardně je v něm nainstalována Opera mini, takže můžete pohodlně surfovat za využití GPRS a EDGE.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Získá si zrovna vás? 

Nokia 5130 XpressMusic je plnohodnotný hudební telefon, který by se už se svou startovní cenou lehce přes tři tisíce korun (aktuální ceny na Heureka.cz) mohl stát skutečně masovou záležitostí. Už na první pohled zaujme neobvyklým designem, neokoukanými tvary a hodnotně vyhlížejícími materiály. Jen se na nejnovější XpressMusic zajděte podívat do obchodu… Dobře vypadá, dobře hraje, navrch přidává organizační funkce a dlouhou výdrž. Zamrzí jen slabá sluchátka, pouze gigabajt v balení a horší fotoaparát.

Témata článku: Nokia, , Nokia 5130 XpressMusic, Nokia 5310 XpressMusic, Světelná show, Designový výstřelek, Test, Výstřelek, Dostatečné podsvícení, XpressMusic, Protější strana, Snake II, Hud, Slabý výkon, Upomínka, SRS